Wednesday, April 25, 2012

anak abah

I
"Abah, esyah nak naik pangkat jadi komander tapi kena pergi kursus seminggu boleh?"

"Hurm. Dekat mana?"

"G7. Lumut. Tapi ni extra challenging dari komander muda dulu. Buat rakit pergi pulau and trekking back packers style 3 hari plus hiking, abseiling, outdoor activities lain macam biasa"

"Esyah kan dah besar"

"Hurm. Dah tu kenapa?"

"Bila nak start jadi lemah lembut?"

"Haaa?!"

Jatuh rahang.


II
"Abah, nak beli boot boleh?"

"Boot?"

"Tu yang macam tu", sambil merujuk high cuts boots.



















"Nak jadi rockers ke?"

"Hurm. mana ada rockers. cool apa"

Kepala diusap.


III
"Abah, boring la cuti nak keje la boleh? Makcik ram ajak keje kat taska dia. Pay dia ok jela kot"

"Working hours?"

"7am to 7pm"

"Nak abah hantar?"

"Eheee mesti la nak"

"Okay jangan lambat"

RM120 for one week abah kata it's a wages pay. So kira standard buruh kasar la at a baby's nursery. But see he's glad to see i'm working there.

"Ok kerja?"

"Fuh.pengsan la jugak. Tapi comel sangat"

Abah senyum.

Abah yang lebih banyak mendidik ciri-ciri wanita. Berbanding mak yang lebih mendidik supaya lebih tough dan gagah di hati serta iman. Lalu semalam terjumpa ayat-ayat ini dari saiful islam.com

Gadis semasa ialah gadis hidup di era fitnah dajjal
Justeru zaman memerlukan bukan wanita yang lemah lembut longlai yang jinak
Kita memerlukan gadis semasa yang pemikirannya tajam
Namun tajamnya tidak sampai meluka
Kita memerlukan gadis semasa yang pemikirannya teguh
Tetapi keyakinan dan teguhnya dia tidak sampai taasub
Kita memerlukan gadis semasa yang pembawaannya degil
Tetapi degilnya tidak sampai tidak boleh diajar
Jati dirinya tepat dengan pertimbangan semasa
Kekal di atas neraca Al-Quran dan As Sunnah
Serta fitrah kemanusiaan yang diperkasa!

Lega sedikit hati yang kadang-kadang dilanda dengki pada gadis-gadis melayu lain yang ayu lemah gemalai. Tapi entah kenapa rasa itu bukan diriku dan pasti aku ada misi sendiri dengan pembawakan begini. Kadang-kadang terfikir mungkin sebab mak abah orang engine yang mungkin lebih sempoi dan simple tanpa berbunga segala. Semuanya direct and straight to the point. Tak main toucing bab perasaan segala.

"Hurm, orang nak hadiah birthday. Dah la lambat bagi"

"Ha, mengada betul. Cepat la siap pergi kedai"

Cis. Tak sweet langsung.

"Esyah tak payah nak mengada. Buka hadiah buang juga wrapping dia. Tak yah beli hadiah sweet sangat. Beli yang boleh guna dan pakai. Takat nak buat perhiasan tak payah"

See!

"Hurm, baru nak beli bear"

Somehow most of the time kami sangat cool. Lama-lama tempias juga pada diri sendiri. Malas nak banyak songeh. Masak dengan mak paling lama setengah jam. Shopping dengan abah paling lama sejam. Senang betul hidup. Fokus pada tujuan sesuatu perkara. Kalau masuk kedai yang dah biasa pergi dengan list barang di tangan memang tak pandang kiri kanan. Straight je pergi department berkaitan. Kalau masak tak payah nak belek-belek kulit bawang tu. Basuh pinggan tu tak payah nak geli geleman sangat. Buat je laju-laju.

Sesekali ada juga dibuli dengan adik-adik lelaki yang merangkap body guard ni,

"Esyah, lepak ngan kitorang jom"

"Mana?"

"Tepi lombong. Mancing"

"Hello bro, esya gegirl tak main tepi lombong. Dah la banyak nyamuk. Tanak!"

Well, i guess adik lelaki berdua ini la geng lepak paling best. Bila semua dah berkumpul, seorang yang di utara, seorang yang di selatan, seorang yang di pantai timur mula lah riuh sakan.

Ok fine. Esyah rindu mohsin and amin. Chao!
Gila apa buat ayat geli macam ni untuk derang!
Ok bai.





1 comment:

ain said...

kalau mohsin baca mesti dia bangga gila2.. baek edit cepatt..haha

 
to the fullest of life. - Free Blogger Templates, Free Wordpress Themes - by Templates para novo blogger HD TV Watch Shows Online. Unblock through myspace proxy unblock, Songs by Christian Guitar Chords