Tuesday, December 23, 2008

bila hati mendung


“hey, cik kak awat tak update blog?” [huhu]
Nggak punya waktu..atau tak punya semangat untuk menulis. Entah~ emosi agak berserabut mungkin.

Wednesday, November 26, 2008

Tuesday, November 25, 2008

tiada yang mustahil andai~


Jika kita berani mempunyai mimpi dan kita mempunyai sahabat yang sentiasa yang mengobarkan api semangat untuk mencapainya, maka dunia adalah mozek-mozek yang rumit tetapi tidak mustahil untuk diselesaikan, selagi kita akur bahawa tidak ada sesuatu pun yang berlaku di dalamnya adalah kebetulan melainkan perancangan teliti Yang Maha Pencipta

[Hazneeza]

mozek-mozek kehidupan



“Hidup dan nasib, boleh kelihatan tidak teratur, misteri, hebat, dan sporadic, namun setiap elemennya adala subsistem keteraturan dari sebuah reka bentuk holistik yang sempurna. Menerima kehidupan bererti menerima kenyataan bahawa tiada hal sekecil apa pun yang terjadi secara kebetulan. Ini adalah fakta penciptaan yang tidak dapat disangkal”

[Harun Yahya]

cak~!


Buat teman-teman tersayang,

Jenguk hati kite jap..

[cak~! Pekaba hati? Huh asal len macam je]

Intai iman plak..

[uh,iman tgh wat pe uh?]

Ku jenguk iman~

Asal die cam sedih je?

“nape sedih?”

“saya dilamun rindu”

“rindu?pada siapa?”

“rindu pada biah solehah”

“apa yang dirindu pada biah tu?”

“rindu pada qiam,

pada alunan zikir sebelum maghrib,

pada linangan air mata tatkala rindukan Pencinta Agung,

pada teman-teman yang setia mengingatkan ayat-ayat cinta dari Si Dia”

Jangan biar hati sedih. Jangan biar iman duka. Utuslah salam cinta buat yang Agung

Sejak akhir-akhir ini sering dilihat manusia seolah-olah berajakan nafsu atau mungkin lebih tepat menjadi hamba nafsu sendiri. Dimana letak nilai manusia jika ini realitinya? Memang bukan layak seorang manusia untuk memanusiakan manusia lain. Tapi jika bukan manusia sendiri yang berperanan siapa lagi? Menanti hidayah? Bagaimana nak dapat hidayah jika kita sendiri yang menjauhi hidayah?

pergolakan yang enteng


Satu rutin biasa suatu kelompok manusia~

“hahaha”

“ko memang bo@#$ plak”

“hahaha, ko pun sama bo#$%~”

Dimana nilai seorang sahabat?

Pada wang sakunya?

Pada rupanya?

Pada gayanya?

Pada cerdiknya?

Tidak kurang pada bodohnya

“aku suke bo*** ! kamceng ngn die sebab die lurus..haha~!”

“ari nih ari aku, sok ari ko lak”

“ari ni aku diboikot, esok ko diblasah”

Apa kesudahan kepada nilai sebuah persahabatan yang begini?

Atau..

Mungkin kerana terpaksa..

“aku bukan pe, benci tu memang la tapi aku berlakon je ar depan die”

Urm~benci sangat kalau berhadapan dengan senario sebegini~! Sudahnya mana halatuju kesatuan umat Islam kalau dalam persahabatan sudah ada pergolakan yang enteng tapi punya jangkitan buat hati yang jahil. Zahirnya enteng tapi bisa bikin hati jadi sakit kerna punya jangkitan. Tolong teman-teman jangan biarkan ia berulang dalam hari-hari mendatang kita. Bimbinglah teman-teman sekitar kita yang berpenyakit ini. Rasailah nikmat ukhwah itu. Manisnya kekal ke syurga. Lazatnya merentasi zaman. Jangan biarkan ukhwah yang indah itu dicemari dengan sikap jahil kita.

usai kerja dengan kertas-kertas

Masa yang kian mengengsot diheret arus waktu menuju hari-hari penuh debaran. Kertas-kertas daripada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) perlu ku kerjakan. Alhamdulillah. Terasa aura baru dari bumi anbiya’ datang membawa bisikan semangat. Terima kasih teman-teman. Moga Allah memudahkan~

13th October

Add Math (paper 2) + Add Math (paper 1)

15th October

B.Melayu (paper 1) + B.Melayu (paper 2)

16th October

B.Arab Tinggi (paper 1) + B.Arab Tinggi (paper 2)

17th October

Sejarah (paper 1) + Sejarah (paper 2)

20th October

Chemistry (paper 1) + Chemistry (paper 2)

21st October

Pendidikan Al-Quran Sunnah

22nd October

English (paper 1) + English (paper 2)

23rd October

Physic (paper 2) + Physic (paper 3)

28th October

Pendidikan Syariah Islamiyah (paper 1) + Pendidikan Syariah Islamiyah (paper 2)

29th October

Chemistry (paper 3)

31st October

Math (paper 2) + Math (paper 1)

3rd November

Biology (paper 1) + Biology (paper 2)

4th November

English for Science & Technology (paper 1) + English for Science & Technology (paper 2)

7th November

Biology (paper 3)

Ahamulillah selesai sudah. Tapi rasa macam tak layak nak tawakal. Ala.. banyak sangat kerja la..ish..ish..manusia memang suka cari alasan kan? Makin bertambah detik waktu, makin banyak priority yang bertambah. Sudahnya akal punya peranan penting untuk berkerja keras membahagi masa dengan adil buat semua yang berhak.

Usai sudah kertas-kertas dikerjakan, satu senarai mesyuarat setia menanti sebagai persediaan 2009 kononnya. Di celah waktu sesak sebegini sempat ku utus salam rindu buat seorang sahabat buat melepas bungkam lelah di dada~

“bila nak balik nih?”

“tunggu lah jap”

“we are waiting for you”

[huh.baru nak cari org]

“tengah sesak lagi nih. Tunggu la tenang sikit”

Memang sengaja ku bertahan lama di asrama. Buat pertama kali tiga minggu tak balik rumah dalam tahun 2008 nih. Nak bawa diri kononnya. Kebetulan banyak pula tugas-tugas menanti semacam tahu niat di hati.

“nanti, weekend nih tolong tengok-tengok galeri khat”

“tolong, update fail ye”

“jangan lupa preparation event tuh nanti”

“kite kna upgrade bilik tuh”

“kite kna buat survey utk project next year”

Tengah-tengah semput berlari~

“pukul 8 kat pondok guard ek”

“bwak blazer skali”

“barang-barang kat computer lab jangan tinggal”

Satu majlis peringkat negeri menjemput kami sekumpulan di suatu tempat sekitar Kuala Lumpur. Anggaran kami majlis dibatalkan, mungkin nasib kami, fax datang sehari sebelum [memang last minute]. Jujurnya kami tak buat apa-apa persediaan pun, bidan terjun je hari tuh. Alhamdulillah dengan bantuan cikgu ditambah dengan mood baik die, rasanya event nih better compared to the real one

Rasa tertarik dengan adik-adik dari satu sekolah yang agak jauh dari Bandar. Semangat mereka yang tinggi. Status dalam masyarakat bukan penghalang untuk mereka duduk sama tinggi dalam bidang pelajaran ni. Tak sudah-sudah mereka bertandang ke booth kami dengan macam-macam soalan

“akak, reka bentuk kereta ni ada kaitan dengan kelajuan ke?”

[aerofoil shape]

“kenapa kena tempah tayar?”

[made by SIRIM BERHAD from choosen material,chemical wood, 8biji RM400]

“bende cam peluru nih ape?”

[carbon dioxide gas]

“yang kecik-kecik nih masuk kat tayar ke?”

[bearing sepasang RM9.50, cari sampai ke Petaling Street]

My mega project for this 2008. urm~selau lupa nak upload gambar kereta tuh [next time ye] This project make me,pening kepala nak cari duit, nak control machine, nak setting software. Anyway I’ve learn many things from this big project. Lari~! Jangan bagi masa menghimpit kita~!

Sunday, October 5, 2008

Nape ntah rase rindu nak bukak organizer tapi..

Dup..dap..dup..dap..

1st page..

2nd page..

3rd page..

Sampai kat page monthly schedule yang October nye..

Hoho..exam ma~ kalau ikut tarikh yang ktorg estimate lebih kurang seminggu je lagi. Rasa baru je habis internal test. Ini lah student namenye.. takpe..takpe..tinggal lagi beberapa ratus hari je nak skola. Tu semalam bile jumpe ramai senior-senior..

“awak buat pe skang?”
[urm]
“tak abes skola lagi ke?”
“haha sian awak..takpe..takpe..awak extend pun sebab mahad kan”
[huhu sedih..orang sume dah abes skola..while i’m stucked here]

Okay disebabkan exam dah dekat sangat..tak sabar nak habis skola kan..nak dapat best result kan..blog nih maybe akan berhabuk kembali but insya Allah only for a while. Keep praying the best for me okay?

Aasif jiddan~

ada apa dengan raya?

Hari terakhir sekolah sebelum balik cuti raya~

“yeah! Bestnye nak balik!”
“yet, exam jangan lupe ek”
“lalala..ooo balik kampong”
[hoho sume bergumbira nak balik]
Tetiba..
Tok..tok..
[sume terpaling tengok pintu]
“aishah, aku nak jumpe ko jap”
[heh sape lak nih? Cam knal tapi pe name die ek? And most important die nak pe?]
“huh.yup! nape?”
“aku nak mintak maaf kat ko klo de wat jahat ke terngumpat ke”
[heh aku tak knal ko pun..haha]
“huh.okeh”
[terkesima jap]
“owh k la time kasih”
[huh]

Hahaha baru tersedar nak raya. Cepatnye masa. Haha then sekarang dah habis raya pun [ for me] so many things to do. Get prepared bebeh..
Di kesempatan ni nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua insan kalau ada yang terguris hati dek kesilapan hamba yang tak sempurna ini. Halalkan makan minum. Halalkan ilmu-ilmu yang dicurah




after a short time

[cuit sket]

Wah~dah berabuk la..

Heh berzaman dah tak update. Ya Allah hidup memang semakin menghimpit.TAPI yeah! Keluar..keluar.. yang biarkan diri terhimpit. Berlari sebelum dihimpit. Memang menguji kecekapan diri mengurus jadual harian. Bila nak cari waktu ia’adah hafazan, nak jumpe cikgu, nak buat nota pelajaran, nak urus meeting.. masya Allah lari..lari..lari cepat~! Jangan biar semua ini menghimpit diri~ ok ada jawatan kosong sape nak jd P.A (personal assistant) ???

Lately satu bende yg sering menjengah minda~ rindu member-member!!! Ya Allah tatau nak cakap cane betapa rindunye kat antunna sume!! Yg form5 nak SPM dah.. do your best dear friends.. member-member mahad yg dah tercampak ke merata dunia~ huhuhu really missed you all!! Ya Allah tak dapat nak zahirkan betapa rindunye kat antunna sume. Kadang rasa cam nak belah badan bagi sana sikit sini sikit, biar dapat buat macam-macam and dapat jumpe macam-macam orang.

“aku kasihi sahabatku dengan segenap jiwaku,
sahabat yang baik adalah yang seiring denganku dan
menjaga nama baikku ketika hidup atau selepas mati,
Ku hulurkan tangan kepada sahabatku berkenalan
kerana aku akan merasa senang
Semakin ramai sahabat, semakin aku percaya dairi,
Aku berharap mendapat sahabat sejati yang tidak akan
luntur baiknya dalam suka dan duka, jika aku dapat ,
aku ingin setia padanya [imam syafei]
uhibbukunna fillah~!!!!


perjuangan di bumi merdeka

Janganlah kamu melawan arus kehidupan nescaya kamu akan tewas,
Tetapi kuasailah ia dan ubahkan ia ke arah jalan yang betul di samping kamu meminta pertolongan di dalam menghadapinya dengan setengah yang lain, dan perhatikanlah akan saat kemenangan itu kerana ia tidaklah jauh darimu~ [ Hasan Al-Banna]

ilmu sabar

Di bawah pohonan rimbun. Sepasang sahabat berbicara~
“ enti, sabarlah~ yakin dengan doa dan janji Allah”
[ huu ]
“ mesti ada hikmah sume nih ”
“ kita nih hamba je. Tatau ape Allah dah plan utk kite”
[ urm. Hal jaaul ihsani illal ihsan ]
“ Allah tuh Maha Penyayang. Takkan Dia biarkan hamba-Nya terseksa sia-sia cam tuh je ]

Sekadar cetusan rasa hati. Anyway ilmu sabar itu memang antara ilmu yang paling susah dalam hidup tapi ia adalah satu ilmu yang sangat penting. [ hahaha boring~] tapi memang serius. Orang yg tak alami situasi yg memerlukan sabar tahap max memang rase cam boring sabar~ urm. Tapi bile dah terhimpit dan hanya sabar je jalan keluar, jeritlah cane skali pun, menangislah sampai keluar air mata darah… HANYA SABAR JALANNYA~

berlari dalam rimis

“urm, cane?
“kna balik jalan kaki”
“Jalan bukan cam basah ke”
“But nobody can take us home”
“tak kisah la~jom!”
[cam rimis]
Mendongak ke langit. Gelap. Tangan ditadah untuk kepastian. Terasa rintik-rintik halus
“hantam sajala~”
Berlari dalam hujan biar pun lencun tapi punya perasaan yg nyaman. Biar ditimpa musibah tapi yakin dengan janji Allah [ that what make us feel happy

eid-ul-fitri project

seperti biasa during hari raya..mesti masak kan? here some project wif my maklang+nenek
get prepared with the ingredients

nih rendang nenek+esyah buat..ye la sangat :)


in the making of popiah

samosa yang sedap..nyum..nyumm

mereka gumbira

cepatla~ adam dah ready nak amek gamba nih

yeah..yeah..adam and usamah


ngee..kanak-kanak.. ish tutup mulut la nampak gigi gongak

a friends meeting

a friends meeting while summer~mizz u all!!

Saturday, August 23, 2008

tetamu agung

Tetamu agung bakal tiba~ pesta beribadah kan menjelma.
Tapi cam lain macam sket kali nih. Sebab ape ek? Uh~ kali nih ramadhan tanpa HIRA’. Cane la ye?
Anyway still kena set target for~ mutaba’ah amal
Urm~[thinking]
Why not kite wat program bersama ngn skola-skola len ramadhan nih?
So any school yg interested, or any BADAR [Badan Dakwah dan Rohani or any committee doing such that work] from any skola nak invite my school bleh la~


SMK AGAMA KUALA SELANGOR
Pasir Penambang,
45000 Kuala Selangor
Selangor Darul Ehsan
Tel : 03-32895509
Fax: 03-32895518

Or through my email ( as the vice president of BADAR) :
isyah_91@yahoo.com

at the end of my school break

[jeling hp]
Huh. De message~
“org selalu pandang remeh pada niat~set niat yang terbaik dalam setiap keadaan”
[huh.cam perli je]

So surprise~! sampai hari ni tak study pape pun lagi [except tuition] ngee~ test dah dekat. Tu la memang plan nak rest je, nak lepak ngan kawan, qada’ baca buku-buku yang tak sempat baca~huh cam nak balas dendam lak ngn time busy-busy dulu. Dah puas lepak. Lepas nih kna fokus nak bantai study. Yeah~ jangan ngade-ngade nak main-main. Let go all the thingy~ yeah!

exam mode


Hurm~there’re one message
“doakn trial kte ek.tak0t sgt ni..huh~”

Time lepak kat umah member
“jom plan program kte.lps maghrib studi okeh? Aisha ajar sejarah form4”

Bile ajak member wat gathering
“jom~! Awak plan ek. Ktorg busy study. Nak trial la~”
[ngee~org nak test gak]

Bile ade org call tapi cam taderk mende nak ckap
“eyt,org byk kje r~internal test dah dekat nih”
[internal test jerk~ngee still a test rite?]

Konklusinya~ most of my friends tengah sibuk nak test or exam or what so ever yang seumpamanya.

For my beloved batch14 HIRA’~
good luck guys~! Try our best~!!
Bak kata maryam~ our nearest goal is SPM so strike for straight A’s~!!!
Yeah~! for the sake of dakwah and our ummah~!!
Ngee~korg nak abes skola dah~nanti rajin-rajin jengok kte kat skola keh.

For my senior batch12 KUSSIS~
hoho~ korg dah dapat ‘pencen’ so study leklok okeh.
Jangan main-main lagi. Jangan buli-buli junior dah~hehe

For my batch at KUSSIS~
Huu~tau ar internal je. Tapi still kna blajar gak keh.
Jangan malas.
Jangan asek busy ko-ku je
Urm~dapat lak test time puasa. So prepare awal-awal
Jangan jadikan puasa as alasan untuk lembik

For all my friends yang nak amek test or exam or pape yang seumpamanya~
Memang exam bukan segalanya~
Tapi exam itu medium kepada kejayaan kite.
Prepare for the best then when the result come out you will never regret although you failed because you’ve try your best


berhenti jadi gelas

[ I’ve found the story~!!! ]

Seorang guru sufi melihat anak muridnya yang sedang bersedih lalu bertanya, “ kenapa kau selalu murung, nak? Bukahkan banyak hal yang indah di dunia ini? Ke mana pergi wajah syukurmu?”

Jawap anak murid itu, “ sejak kebelakangan ini hidup saya penuh masalah . sukar untuk saya tersenyum. Masalah datang bertimpa-timpa.” Sang guru tersenyum lalu berkata, “nak, ambil segelas air dan dua genggam garam, bawalah ke mari. Biar aku perbaiki susana hatimu itu. Si murid melakukan seperti yang disuruh

“ ambil garam tadi dan masukkan segenggam garam ke dalam gelas itu”, kata sang guru. “setelah itu cuba kau minum airnya sedikit”. Si murid pun melakukannya dan wajahnya terus berubah kelat.“bagaimana rasanya?” tanya sang guru. “masin dan perutku jadi mual.” Jawap si murid.

Sang guru ketawa dan berkata, “ sekarang ikut aku”. Sang guru membawa muridnya ke sebuah tasik lalu menyuruh si murid taburkan segenggam garam dan tanpa membantah si murid melakukannya. “ sekarang cuba kau minum.” Kata sang guru. Si murid menangkupkan kedua tangannya, mengambil air tasik lalu meminumnnya. Terasa sekali betapa air tasik yang dingindan segar mengalir di tekaknya lalu menghilangkan rasa masin air yang diminum dari gelas tadi.

Sang guru bertanya, “ bagaimana rasanya?” “segar, segar sekali.” Kata murid sambil mengelap bibir dengan tangannnya. “ terasakah rasa garam yang kau taburkan tadi?” soal sang guru. “tidak sama sekali.” Kata si murid sambil mengambil air dan meminumnya lagi. Sang guru hanya tersenyum memperhatikannya, membiarkan muridnya itu minum sampai puas.

“ nak.” Kata sang guru setelah muridnya selesai minum. “ segala masalah dalam hidup ini seperti garam. Banyaknya masalah dan penderitaan yang harus kau alami sepanjang hidupmu sudah dikadarkan oleh ALLAH, sesuai untuk dirimu. Jumlahnya tetap, segitu-gitu sahaja, tidak kurang tidak lebih. Setiap manusia yang lahir di dunia ini pun demikian. Tidak ada satu manusia pun, walaupun dia seorang nabi, yang bebas dari penderitaan dan masalah.

Si murid terdiam, mendengarkan. “ tapi nak, rasa ‘masin’ dari penderitaan yang dialami itu bergantung kepada besarnya ‘qalbu’ yang menampungnya. Justeru, supaya tidak rasa menderita, berhentilah jadi gelas. Jadikan ‘qalbu dalam dadamu itu sebesar tasik~!!!


video


Nice huh~?! This video remind me to my great memory~!! Anyway this’s not my group la~but the song. Ingat lagi cane tiap-tiap hari practise kat ‘chamber of secret’ sampai kul 3-4 pagi. This ‘phenomena’ will happen in around may to july every year [ 2004-2007]. Then this year sume tuh dah takde. Our group dah berpecah. Tercampak ke merata-rata tempat. Bertambah syahdu bile one of the member will fly away~to somewhere in oversea. Huhuhu. Time dapat tau, memang terus nangis. Urm~memang tak pernah nangis dahsyat-dahsyat canih lepas peristiwa 29/9/03.
We have learned many things together~
We have shared many things~
Buat macam-macam projek~ngee

-Basuh kereta mualim-mualimah untuk kumpul duit
-Plan lawatan [myb rehlah] to Ma’ahad Zahra’ [ mahad banat international]-lps bape kali kertas kerja kna reject
-Paling best~ balik fly beramai-ramai~!! [haha. Then kna cekup ngn mualim shah]
-BBQ kat depan dorm [ikan luby-luby + apple crumble~haha]
-Kenduri UR tiap kali balik dari umah [ lauk wajib sambal jawa ]
-Our tradisi~main game baling selipar kat depan aspuri [tak ingt pe name jepun die]
-Main netball dalam kolah~! Huu~ besh!
-Our grand reunion~! [ at jadon’s and labib’s]
-Panjat pokok jambu air kat ampaian aspuri,then kmpul smpai satu baldi [cicah ngn kicap pedas. Nyum~nyum!]
-Iktikaf tiap ramadhan~ [ urm~ what about this ramadhan? huhu]

Haha kantoi.Urm~banyak lagi tapi haha rahsia kerajaan~! Biar ia jadi memori termahal buat kami. Medan di luar memang hebat. One of the alternative to still keep in touch with tarbiyah is…UKHWAH~!!! So please my dear friends~! Let us keep pray for each other and keep in contact okeh! The most important is~ JANGAN MALAS NGULANG HAFAZAN!! Cane jauh skali pun kite.. ingat kite kan ada ALLAH. ALLAH as our penghubung~ one more thing, KENA AKTIFKAN OUR BLOG~ haha dah berhabuk dah. Ok no tears please~ insya Allah we will meet one day soon~ ameen. May Allah bless our friendship~

Monday, August 18, 2008

my school break?

i dunno wut i'm going to say~ huhu
skg tgh cuti.anyway weekend still ngn tuisyen.
baru tadi cousin2 dari kuantan blk. puas shopping ngn derg~
cuti mmg cam tak brape plan sgt coz baru abes critical mode~
so mmg nak rehat~ nak kuar lepak ngn kawan2..
then one of my best friend lak nak fly diz 26
huhu~mmg sedih~ dh la xdpt ntar sbb time uh kat asrama~wawa
ngee~sedikit kecelaruan minda

Friday, August 8, 2008

sedikit damai~

just now baru abes presentation for formula one in school technology challenge. ngee. aishah seperti biasa suka bajet tenang [bleh plak tinggal notes kat dorm~!] alhamdulillah everything's clear. tunggu esok n lusa plak for race and exhibition. wawawa tak sabar nak abes~!

semalam agak gila~ngee. tenyeh presentation sampai petang then petang gi shah alam jap [semata-mata nak print port folio~!] balik asrama dah kul11. sambung stay up sampai kul3. huh nak test kereta punya pasal. could you believe the car moves only in 0.623s? gila kan? so ktorg assume ade error. test lagi skali dapat 0.983s. hurm yg nih baru bleh percaya sket. bukan ape sebab internatonal record pun baru 1.023s. agak penat tapi tak sabar nak abes kan sume nih

malam tadi stay sampai kul3. malam semalam stay sampai kul1.malam nih nak stay sampai kul bape lak? huh. esok lak ade program which i should conduct tapi ngee tak bleh la plak pape pun kna follow up balik ngan anak-anak buah. next plan nak bantai study plak~! yeah~ strike for straight A's~!! for the sake of dakwah~

Wednesday, August 6, 2008

tujohOGOS

Esok banyak kerja yang perlu dibereskan. Dalam kesibukan teringat sebentar~ hurm

esok tujohOGOS = hari apa ye?

Mengingat kembali tarikh itu buat hati rasa tersentak dengan kenangan yang meruntun hati.[ ku berazam ia bukan hanya kenangan] Tarikh itu telah mengundang senyum, tawa, duka, dan air mata. Biarlah masa berlalu asal kita punya langkah untuk meneruskan cita-cita hakiki. Kebenaran itu tidak akan sesekali berdusta walau dihalang jarak dan masa. Manira tidak akan sesekali lupa~

moga sentiasa di bawah lindungan redha yang Maha Satu

kisah saya?

Malam itu baru keluar dari kelas berjumpa dengan sorg sahabat,

“kak, pegi balik tido la~”
“huh. Pehal?”
“muka akak penat sangat”
“erk. Muka pnat ke?”[agakla tapi takdela sangat]
“ktorg tak sampai hati tngok akak. Nak ajak borak pun tak berani tengok akak penat sangat”
[huh.terharu]

Di dorm
“malam ni akak takyah la kuar pegi mane2 meeting lg. tido cepat taw. Sume org jangan kacau akak. Biar die tido”
[aku terkesima]
31/7

HUH. I’m so tired today. Pagi tadi rehearsal majlis penyampaian watikah pengawas dan penyerahan tugas exco asrama. Continue to the ceremony until midday then lunch dengan perasmi, timbalan ketua polis daerah kuala selangor. Then as usual sambung keje2 swift desire sampai petang. Hurm~ bile nak buat liqo’ ye? Esok kena gi kursus kat sekinchan. Petang sabtu habis program terus balik rumah for tuition and this weekend ade aqiqah ayyash. Hurm nak jmpe baby~! [ the strive baby ] Rindu nak borak same makciknye..hehe

Kalau la boleh borak dengan baby tu, I’ll ask him how u strive to live in this world? Hurm~ akak [ ke makcik?] respek ngn ayyash~! Chaiyyok~

Lately nih memang selalu kena kuarantin. Huhu duduk dalam bilik LK [ lukisan kejuruteraan ] berjam-jam ngadap computer [ bajet budak LK ] jengok kelas kat blok sebelah rindu lak nak masuk kelas. Hurm~ cane nak cover balik study? Alhamdulillah mak paksa masuk tuition. At least tak de la tertinggal sangat kan?



1/8-2/8

Ari ni birthday sabrina n hanan. May Allah bless you two~
+ umur
+ iman & taqwa
Sab jgn main2 ag. Nak exam dah tuh. Ngeh ngeh sab dah tua. Dah jd makcik kan?
Same goes to hanan. Dah form4 takde masa nak main dah. Kadang-kadang slalu gak tengah-tengah busy uh jerit “ nak main~!” heh. Serius rasa cam robot bile naik upper form nih. Anyway wish you two the best of luck~uhibbukuma fillah

At Alam Desa Seaview Resort & Chalet, bersardin dalam bas dari sekolah dan berpanggang dalam dewan. Takpe..takpe.. tiada yang sia-sia dalam setiap takdir-Nya bukan? Life’s goes on~the best way is always through


3/8

Alat penghubung bergegar tanda ada mesej masuk. Hurm, sape yg kacau daun org nak study nih? Satu arahan untuk bersiap sedia untuk outing. Kami bergerak ke shah alam kemudian ke petaling street mencari bearing tayar kereta. Huh sejak bile aku minat kereta-kereta nih? Hantam saja la~ cari pengalaman. Then ke bukit jalil jmpe associate engineer for national CAD/CAM Programme SIRIM. Huh penat ma~ balik asrama dah pukul 9. sambung plak dengan diagnostic test for additional math. Tu pun dah lewat. Abes test bajet nak study math, hurm bukak kejap dah tak larat. Malam tu demam. Titik

Sunday, July 27, 2008

hari mendatang~

ngee.really suspens for the coming this 2-3weeks..sume doakan taw~ May ALLAH give us the best for everything

Saturday, July 12, 2008

assalamualaikum w.b.t
Huh. Sekian lama jari tak menari di atas keyboard. Jadual yang agak padat memaksa diri untuk tak berkesempatan meng ‘up-date’ blog nih. Tugas-tugas bersama ‘swift desire’ yg agak membebankan walau seronok sebenarnya. Mungkin sebab kurang biasa lagi berkerja dengan bukan golongan ‘gua’ [heh.alasan] mujahid perlu sentiasa bersedia. Yah. Yah. Sedang usaha ke arah itu.
Antara kerja-kerja swift desire~


20,21,22 Jun. bertempat di kolej 14 [ klo tak silap] UPM, serdang. Satu kursus dijalankan. Shortly known as KKPI 2008. Setelah banyak kesulitan yg dihadapi, kami berlapan dihantar. Kami diajar seni mengurus manusia. Mencari misteri bunyi rusa, penguin, buaya, coala bear. Hurm cam agak mengarut tapi bukan manusia itu diajar supaya berfikir dan sentiasa mencari pengajaran dalam setiap detik yang berlalu. Pengalaman itu lebih mengajar diri bukan? Hasilnya, luarannya dapatlah dibawa pulang sebuah piala anugerah [ really surprise! ] dalamannya, hurm banyak.. akal perlu lebih ligat mencari di sebalik
seni takdirnya~

Tanggal 28 Jun 2008. Dalam terhimpit dengan jadual yang padat. Sempat diselitkan ziarah ke ‘gua’ walau tak dapat jemputan sebagai artis jemputan.heh.


Puas hati dapat borak habis-habisan. Surprise ngn satu performance. Hehe “idup ma’ahad reunited!!”. I aspect dah takde sape nak teruskan projek tu. Korg mmg best! Same goes to batch14. Teman-teman yg sentiasa di keliling tak kira masa. Heh projek reunion dah start blom? Heh actually dah lame tak dpt performance yg ade kualiti or maybe sbb sblum ni tak pnah dpt tgk karnival fully [ maryam cakap]. Maybe physically tak sgt tp mesej yg dibawa. Seriously performance banat dah ade improvement. Ditambah ngn de sorg bdk kcik smangat b’sajak in arabic. Heh adik sape ntah~

[ pewaris~]


[the first sight~ yeah tu hah..]

[kami ber-5~ echot, qoyah, maryam, mayah, jiah]

Bateri camera cam nak kong. Lupe nak check sblum pegi. Save bateri utk gmbar banat je. Time persembahan penutup by alumni ade la sikit bateri yg tersisa

Then the next weekend, perkhemahan tahunan tingkatan 4. Diz year taderk peluang lagi utk join memane camping so agak smangat gak tp fikir first time ngn skul baru ni so cam suspen sket. Veneu: sungkai, perak. A simple camping. Renew niat utk improve ukhwah ngn kawan-kawan baru nih. Sape nak practice bunuh diri bleh datang sini. Main flying fox gne parachute punye alat. Ngee. Terbang rentas sungai. Best. Then high rope. First obstacle kat game nih kna naik jambatan gantung yg cam tak siap then jalan atas jaring lastly jalan atas satu tali. De satu tali kat atas satu tali kat bawah. Many things happens here. Yg nangis, yg jerit, yg panggil mak, yg gigil.Bdk2 sume smangat nak naik. Ngeh. Bagi can ar kat org yg jarang gi program outdoor. Malas nak rebut2. at last dapat naik gak walaupun jadi org last. Heh main sume game uh, coach sume tanye dah slalu main ke. Heh main tanpa perasaan. Naik high rope bleh naik dua org lagi uh. Pergh~ tak prasan de org ikut kat sblah. Alhamdulillah tak jatuh or jd pape. Camping nih kureng sket sbb xdpt masak sndiri n cam ala-ala picnic je. Overall ok. Buat camping nih pun sbb nak bg can pd bdk2 yg tak pnah gi camping, nak ckup kan kredit ko-kurikulum. Klo bg yg hard sgt kang sian plak bdk2.


hidup tak pernah senang

Hidup ni tak pernah senang aisha..
Ingatlah tika kita diuji Dia rindu untuk berbicara dengan kita
Dia ingin bicara tentang sabar..
tentang tabah..tentang setia..tentang istiqamah

hati meraung tatkala rasa rindu dan cinta gagal dibunuh
walau bertahun lama menderita fitrah hati
hati sering diuji dengan pelbagai nikmat dan dugaan dari-Nya
hati tak layak persoalkan nasib diri
sebab kita hamba sang pencipta
bawalah taqwa sebagai teman sejati
genggamlah iman sekuat hati
jangan persoal kenapa ujian ini terlalu pahit
kerana perlu diingat syurga itu manis yang abadi
tiada kejayaan tanpa pengorbanan
tiada bahagia tanpa air mata
tapi menangislah kerana taqwa kepada-Nya
tangis kerana rindu kepada-Nya
tangis kerana hina di hadapan-Nya

Saturday, June 7, 2008

saya penat.saya menangis.TAPI. tak mahu gagal

Saat manik itu mengalir deras~

Tangis mengalir kerana Ilahi
Pasti menjunjung syurga abadi
Bahagia selamanya yg kau cari
Bukan dunia destinasi
Walau perit menghijam hati
Kalimat agung-Nya terus tegak berdiri
Peranan dai’e tak pernah terhenti
Meski meredah lautan api
Nafsu berahi musuh yg pasti
Jgn biar diri dicemari
Teguhkan dirimu seteguh AISHAH SI MERAH
Tabah jiwanya diancam fitnah
Mengikat jiwa hanya pada yg Esa
AsSami’ jua sifat-Nya
Sangat dekat padamu setiap ketika
Pohonlah kekuatan dan hidayah-Nya
Agar pejal mengharung duka
Keras menghadap musuh yg nyata
Moga sabarmu menjadi punca
Tuk menjejak kaki ke syurga selamanya
La tahzan innallaha ma’aki~

Jazakillah ya ukhti~

satu harapan


30 tahun dulu
Di sebuah skola agama di utara semenanjung malaysia.
Tiap ari sebelum klas bermula~
“ zali, ari nih aku dok sblah ko. Pastikan kite dapat pegi mesir same-same”
“insya Allah~”
“pastikan kite dok sblah cam ni gak dalam kapal terbang nanti”
“Ye~ insya Allah”

Begitulah seorang sahabat yang sangat bercita-cita utk ke mesir. Sampai si Zali nih dah buhsan dah dgn ayat “ pastikan kite dok sblah cam ni gak dalam kapal terbang nanti”.
Itulah rutin harian si sahabat nih.

Namun bila keputusan exam ( pe ntah tp same level ngn SPM ) dikeluarkan

“ zali, keluarga aku susah. Aku kena tolong derg. Jadi aku terus keje sambil blaja kat maktab perguruan TAPI ko MESTI pergi mesir”
[ cite sorg ustaz time die skola sempena ma’al hijrah lps ]

Manik-manik itu terus mengalir dengan automatik. Teringat~
“ eyt, nnt kte sume ni gi same2 tau”
“awk tggu kte”
“a’ah ktorg tggu awk dlu. Smbil uh amek STAM”
“okeh2~ dok satu umah tau nnt”

Begitu berkobar-kobar semangat kami. Namun mereka kini tiada di sisi. Cukup sekadar azam yang terpahat di hati. Bila ku sampaikan kisah ini pada mereka~
“insya Allah klo tak terkeluar dar batasan-Nya Allah akan mudahkan segalanya”
“ aisha, the nearest challenge is SPM”
“yeah strike for straight A’s”
“ yeah for the sake of our ummah”
“rise up for islam”
“klo kite xdpt gi same2. kite tggu awk kt sne. Uhibbuki fillah”
“yeah~ uhibbuki kama ahbabtanillah”

[ wif mek lee.. tata luv ya~]

I'M SICK

Right now~
I have exam fever
I have hira’sick
I have ummaheadache
I have egyptpain

“ kite cam kat lembah kejahilan kak ”
“ ummah tengah sakit dik ”
“ akak tanak kuar dari sini ”
“ sape nak rawat ummah ?”
“ betul ke jiwa akak kat sini ?”
“ jiwa itu masih dalam perjalanan ”
“ tak rasa nak balik ?”
“ bumi tu sering memanggil dik ”
“ akak tak rindu ?”
“ sangat rindu tapi rindu itu perlu bermujahadah ”
“ akak tak rasa bazir masa kat sini ”
“ seorang mujahid tak buang masa dalam mujahadahnya ”
“ akak tak rasa jijik dalam kalangan kami ?”
“ biarlah akak tolong bersihkan ”
“ kenape akak sanggup duduk sini sedangkan akak ade pilihan lebih baik ”
“sebab nak capai pilihan yang terbaik, mardhatillah”

great dream = great work

Suatu ketika
Hati menetapkan untuk mencapai impian hebat
Akal mula merancang perjalanan yang lebih hebat
Jiwa bersedia dengan mozek-mozek hidup yang maha hebat
Serasa hati sering dibisik kata-kata semangat
Walau kadang rasa tak tergalas beban
Tak sanggup untuk walau buka mata di pagi hari
Berbanding dulu bangun dengan penuh semangat
Semangat dengan tarbiyah yang mencurah-curah
Memikirkan kenapa jasad masih mampu hingga kini
Masih bertahan dengan kemunkaran
Serasa dibisik satu semangat yang hebat
Untuk meruskan kerja-kerja khalifah
Kaki tetap terus melangkah
Meneruskan jejak-jejak perjuangan
Serasa diri sering ditemukan dengan situasi yang
buat rasa terfikir hikmah yang Maha Esa
Terasa hati dibisik dengan semangat yang berkobar
Tiada alasan untuk bermalasan
Buat akal terfikir tanggungjawab yang memang perlu digalas
Untuk apa hidup~?
Jika muda hanya sementara
Jika seronok tak selamanya
Jika harta tak kekal lama
Jika dugaan sering menimpa
Jika derita sahaja yang kunjung tiba
Tak lain tak bukan
Nilai hidup hanya sifar tanpa usaha seorang mujahid
Hidup bernilai bila dipenuhi dengan
Usaha di masa muda seorang mujahid
Usaha tidak leka dengan seronok seorang mujahid
Usaha tidak alpa dengan harta seorang mujahid
Usaha tidak putus asa seorang mujahid
Usaha bersabar dengan liku-liku hidup seorang mujahid
Sesungguhnya usaha itu yang dinilai di sisi-Nya bukan hasilnya
Impian besar = usaha besar
Usaha besar = korban besar

korban besar = ganjaran besar

Tuesday, May 20, 2008

liku-liku

180508
Exam dah abes. Diz week skola just 2 ari je. Esok wesak day..lusa hari murabbi. Rabu n kames skola. Jumaat meeting PIBG. Then cuti~! Huhu tapi cuti dah pnoh ngn agenda2 idup
24/5-program
25/5-program
26/5-program+balik kampung
27/5-makan angin
28/5-makan angin
29/5-makan angin
30/5-makan angin
31/5-prepare cousin’s wedding
1/5-cousin’s wedding
2/5-program+tuition
3/5-program+tuition
4/5-program+tuition
5/5-program+tuition
6/5-program+tuition
7/5-rest
8/5-balik asrama~
Huhu. Rase cam nak selit lagi agenda. Tapi nak muat ktne ek? Aduh~aduh..[ heh jgn ngeluh ar ] wawawa..nak gi ziarah member.

emo version~

100508
Huh exam dah abes 14 paper, lagi 12 paper tinggal. Tiada istilah rehat kini. 4.30 pagi lampu dah bernyala. Insan-insan berluru-luru mengurus khidmat diri. Tepat 7 pagi kami dihimpunkan. 7.30 sesi menenyeh otak bermula hingga jam 2 petang. Sesi menenyeh ditangguh untuk memberi laluan kepada jiwa dan perut untuk diisi. Sesi memaksa otak pula bermula hingga azan asar berkumandang. Selesai memberi makan kepada jiwa. Insan-insan kerdil itu berluru ke petempatan masing-masing. Melakukan apa yang patut supaya diri tak dipanggil pengotor atau selekeh. Ada juga insan kerdil yang mengisi senggang waktu dengan membaca nota-nota ringkas untuk persiapan menenyeh otak. Beberapa puluh minit sebelum maghrib dikerah pula keluar untuk menghadap yang Maha Agung dan memberi hak kepada jasad. Selepas maghrib sesi memaksa otak bermula lagi hingga kala waktu kelopak mata tak mampu diangkat. Sebelum memberi hak kepada otak untuk direhatkan kewajipan pada yang Esa ditunaikan. Turun naik ke tingkat 3 di aspuri ditambah turun naik di tingkat 2 di blok akademik. Terasa penat yang melampau bila terpaksa melalui rutin sebegitu rupa tapi memberi semangat pada akal “ lagi beberapa ratus hari je lagi nak skola~!”


EXAM FEVER~!!

2/5-Friday
BIOLOGY – paper 2
ENGLISH FOR SCIENCE & TECHNOLOGY – paper 2

5/5-Monday
B.MALAYSIA – paper 1
B.MALAYSIA – paper 2

6/5-Tuesday
SEJARAH – paper 1
SEJARAH – paper 2
ENGLISH FOR SCIENCE & TECHNOLOGY – paper 1

7/5-Wednesday
B.ARAB TINGGI – paper 1
B.ARAB TINGGI – paper 2

8/5-Thursday
ENGLISH – paper 1
ENGLISH – paper 2
PHYSIC – paper 1


9/5-Friday
SYARIAH – paper 1
SYARIAH – paper 2

12/5-Monday
MATH – paper 1
MATH – paper 2

13/5-Tuesday
PEN.QUR`AN SUNNAH
ADD MATH – paper 1

14/5-Wednesday
ADD MATH – paper 2
CHEMISTRY – paper 1
CHEMISTRY – paper 3

15/5-Thursday
CHEMISTRY – paper 2
BIOLOGY – paper 1
BIOLOGY – paper 3

16/5-Friday
PHYSIC – paper 2
PHYSIC – paper 3



TOTAL = 26 PAPERS
Hoho~!! Masya Allah~ larat ke aku nih? Insya Allah aku boleh! Nak berjaya tak bleh ragu-ragu. Heh sikit je tuh.. bukannye susah sgt. Bak kata dak form 3 sorg nih.. ala.. klo yg bahasa uh A, B, C je yg kira-kira uh 1, 2, 3 je.. yg jawi tuh alif ba ta je..kan..bukan nye ade bahase tamil ke mandarin ke. Heh. Tuh la~ kan bdk2 form5 dah pesan suh blaja awal-awal. Ye..ye tau.. dah buat tapi tatau la cukup ke tak. Selagi tak diuji mane tau kemampuan kite an.. huh doakan yang terbaik~

Sunday, April 6, 2008

my idol~

Insan itu melafazkan segala yang terpendam di hati. Namun insan yang mendengar berkata~
bukan ke rasulullah itu berdakwah hingga berpuluh tahun?”
“ kita yang bukan rasulullah ni nak hasil yang tak sampai sebulan pun lagi”
[ hurm~wondering ]
[ rasulullah? Huh esok maulidur rasul! Ya Allah insan ini rindukan kekasih-Mu itu. Lantas manik yang tak diundang itu mengalir walau puas ditahan ]

Hati insan itu kerap kali rindukan kekasih-Nya. Melihat-lihat sekeliling sambil hati berbisik alangkah bertuahnya kalau kau masih di sini ya habibi ya Rasulullah.

Di dalam satu kelas di tingkat 1
“ today I want all of you sit in your group and discuss about your idol ”
[ hati merenung jauh berfikir siapa idola dalam perjuangan hidup ini ]
[ tapi sayang kenapa tiada siapa pun yang sesuai untuk dijadikan idola ]
[ teringat hari ini tak bace lagi rokhitul makhtum ]
[ hah! That’s it! ]

“ hi, I’m standing here to say that my idol is tyra banks”
[ huh! Demam ke ape minah nih? ]
“ good afternoon. I would like to all of you about my idol who is Donald trump”
[ heh ]
“ for me I choose Bill gates as my idol”
[ lala ]

“ assalamualaikum and good afternoon to all of you. All right today I will talk about muhammad bin abdullah. For me he’s my idol for every certain part. He’s the best teacher, he’s the best trader, he’s the best scholar, he’s the best muslim, he’s the best for everything ”

huh. sekadar cetusan rasa geram+rindu di hati






"prasaan ni susa la aisha~"

“Perasaan ni susah la aisha”~

Words by one of my very best friends. Yeah~ sometimes it can makes you crazy too. Only Allah can helps you. Isbir ya ukhti. As sabru dhiya’

Sedang-sedang mencari ilham. Terselit coretan penuh makna di celah-celah muka-muka bernilai itu~

“ Manusia boleh berkata tentang hukum tetapi mereka tidak boleh menafikan detup nadi perasaan. Bukan perasaan yang penting didahului hingga mengorbankan hukum. Tapi atas dasar penghargaan jiwa yang menyakitkan. Biarkan ia berdarah kalau sudah kehendak hukum yang sekian tersurat tapi usahlah diremeh perasaan yang terzahir”

“ usahlah disalah ertikan kerana tangisan ini bukan kerana tiada cinta tapi kerana salah sendiri yang masih belum dapat mengecapi lazatnya cinta Tuhan”

“ teruskanlah cita kita, melihat islam kembali tertegak di muka bumi. Jangan kita jadi peruntuh agama sendiri. Usah disempitkan simpati hanya kerana halangan dari satu tuntutan halus yang bernama perasaan”

mencari kepastian itu pasti

swift desire~


Kekasih abadi itu tak sudah-sudah mentarbiyah hambanya. Lepas satu-satu datang mendidik jiwa. Sebagai pengalaman sekali gus menjadi medan untuk mengutip bekal-bekal berharga sebagai mahar syurga yg diimpikan. Terkadang walau hanya angan-angan yg terlintas di hati dalam sekelip mata jadi kenyataan. Bila dah jadi kenyataan terpaku sebentar dengan sifat maha mendengar-Nya. Namun ini bukan medan yg dulu. Ini medan yg menguji iman. Teralir manik-manik ke pipi kerana takutkan jahiliyah kembali menyerang. Ya Allah, thabbit qulubi ‘ala deenik. Inni akhofullah

Banyak perkara yg bermain di fikiran. [huhu]

Hurm~
Dah takde member yg suke kjut org tgh malam bincang problem-problem canih, membantu menyudahkan kegelisahan. Heh nak borak siang banyak sangat perkara yg menghalang. Balik dorm tido jap then kul1-2 cam uh de org dtg kjut borak. Huhu ksian btol nak borak ngn member sndiri pun tak sempat smpai kna wat cam tuh. Tahun ni ma’ahad reborn ‘tak dapat’ wat our big project. same goes to ma’ahad reunited but hopely there’s someone yg sambung project kami. Dekat-dekat tengah tahun ni rase cam pelik lak tak busy cam before nih
. Huhu I miss you guys!

At last bile hati cakap camtuh~ pop! Datang macam-macam…
“ you are selected to…”
“ I want you to join…”
“ weh, ko masok ar~”
Huh! [terkesima]
…………………
……………….
……………..
…………..
………...
………
…….
Apa kata hati bila retina mata mula menerima cahaya dari gambar di bawah ini?[ hati ini tak mampu untuk berkata ]

Sunday, March 16, 2008

Terasa sangat berat untuk teruskan langkah ini. Teringat kata-kata sorg sahabat~

“kadang-kadang
kite doa untuk dikurniakan hati yg bahagia, tp time tu la jugak Allah bagi ujian bsa-bsa kat kite,
kite doa nak jd pandai, tp time tu la dpt bab yg susah-susah,
kite doa nak improve iman kite, tp time tu la datang bnde-bnde yg buat hati serba salah.
Allah bagi kite ujian bsa-bsa supaya kite berusaha untuk bahagia kan diri kite
Allah bagi kite bab susah-susah untuk tarbiyah kite jadi lebih pandai
Allah bagi kite bnde-bnde yg menggusarkan hati untuk tengok kite improve iman kite.
Itu la tarbiyah Allah. Jgn kerana tarbiyah Allah itu kite jadi makin lemah”
Huhu jazakillah ya ukhti~

Hurm~ think and think and think it again. Perjuangan Rasulullah dulu lagi hebat. Kite ni ape la sangat nak banding dengan ujian yg Rasulullah dapat kan? Dekat dengan maulidur rasul ni buat hati rasa terharu dan makin rindu dengan Rasulullah. Rindunye kat Die~ moga kite same-same dapat jumpe dengan Rasulullah kat syurga nanti. Ameen~

sepuloh hari


13032008

Langkah demi langkah membawa berjuta input baru dalam hidup yang sementara ni. Tatau nape cuti ni schedule pnuh. Organizer semakin tebal. Cikgu-cikgu rajin bagi hand-out yang perlu dikerjakan. Senior bagi assignment yang perlu dilaksanakan. Projek yang perlu dibereskan. Tanggung jawab yang perlu ditunaikan. Hak-hak individu yang perlu dipenuhi. Juga membuatkan demam selesema tak sudah menyerang. Suara bass nih tak sempat nak hilang

Semangat kerja di bilik gerakan. Dulu nak tolong sibuk ngn skola. Nak exam la. Banyak omwork. Mentang exam dah abes.Cuti lak tu.Tangan cam dah jadi machine mengerjakan pamplet. Bekerja dari pagi hingga ke malam. Jadi kerani tak rasmi jap. Melayan karenah pelbagai kaum. Heh budak bawah umur bleh keje dlm ofis je. Anyway seronok bekerja dengan golongan dewasa~


ha..aisha meh sini buat nih”
“ha..awak reti kan kompiter-kompiter nih tolong layan pakcik india uh”
“adik, itu bendera ada lagi ka?”
Hurm. Pengalaman yang menarik dalam sejarah hidup ini. Akhirnya tak sia-sia usaha kami. Alhamdulillah. Moga makcik ogy will do the best.

Seronok semalam ziarah seorang sahabat. Mendengar kisah dari hospital. Dikerjakan dek doktor dan misi-misi. Juga ragam penghuni hospital yang dari pelbagai lapisan masyarakat. Terkesan dengan semangatnya yang kental hadapi ujian hidup ini. Teralir rasa syukur atas kurniaan Ilahi. Terharu dengan kasih seorang sahabat. Rasa ikatan ini semakin kuat biar pun jarak semakin memisahkan. Hu. Tanak balik tak puas gelak lagi~ “syafakillah ya ukhti”

Seronok juga meronda bandar semalam. Mengerjakan tugas yang diamanahkan. Bersama tiga sekawan yang ber‘exercise’. Dah lame tak jalan jauh-jauh cam tu. Balik rase cam baru lepas rentas desa. Hurm. Bile la nak amek lesen nih ye? Bagus gak tak amek skang nnt tak blaja asek b’jalan je.

Semalam juga mendengar khabar gembira yang memberi inspirasi baru. “Congrats sis”
“ ape kabar?” [ heh tak pnah lak call die tnye kabar ]
“ alhamdulillah”
“ so cane?”
“ alhamdulillah”
“ alhamdulillah congrats r~”
“ org cam awk gak~ takde prasaan dpt rsult”
“ heh” [ terfikir knape ek? Dpt slip uh rse m’alir satu prasaan yg tnang semacam]


jauh perjalanan~

Hijrah di tempat baru mengajar diri mengenal pelbagai jenis peribadi. Belajar menangani masalah umat bila hanya bergantung pada diri sendiri. Diri bertambah semangat mengkaji buku-buku fikrah, buku-buku sirah, buku-buku fiqh. Berbanding dulu lebih rajin menghadam novel-novel faisal tehrani, ramlee awang mursyid, dan brown, roald dahl, fatimah syarha atau buku-buku motivasi. Heh buku-buku fiction bulan lepas beli kat sale MPH pun tak abes bace lg. sejak bile ntah cam xde mase sgt nak ngadap buku-buku nih.Nih pun dah de org ‘book’ suh teman gi book fair nnt. Bajet nak abes bace buku-buku tuh b4 book fair kang~ ameen. Heh cite pasal buku lak.

Semangat yg berkobar ini perlukan tautan hati. Dengan harapan agar langkah tak tersasar dari landasan menuju syurga Ilahi. Ramai yang mempersoalkan hijrah kecil ini. Ramai juga yang semacam tak puas hati. Banyak sebabnya diri perlukan hijrah ini dan biarlah sebab itu menjadi rahsia buat insan-insan tertentu. Sedar tak sedar hijrah ini membawa banyak perubahan. Hijrah ini memberi booster pada diri untuk lebih memantapkan diri dari segala serbi. Bila setiap tingkah laku diperhatikan insan-insan sekeliling dan tiap yang pelik di mata mereka perlukan dalil dan hadith membuktikannya.


“boleh ke solat pkai baju yg kite dh bwak msk tandas?”
“boleh ke solat tak pkai telekung?”
“boleh ke pkai stokin ade corak?”
“boleh ke buat jemaah perempuan je dlm musolla?”[ bile laki tak buat jemaah]

Hurm~baru manusia yg lihat dah cam kna soal siasat ngn polis.Tu baru soal fiqh. Yang kite selama nih buat maksiat Allah tengok tuh cane ek? Nak gune hadith or dalil pe nak pretend perbuatan kite tuh? Hurm~think it by yourself

sekian lama~

Huh~ perjalanan yg sebentar ini terasa memenatkan. Terlalu banyak agenda yg perlu dikerjakan. Hurm cuti yg 10 hari ni pun penuh dengan macam-macam program. Heh tak sedar diri sndiri yg carik pasal memenatkan diri.Herm~ Kesibukanmu bergantung kepada ape yg kamu agendakan

“fa alhamaha fujuroha wa taqwaha, qod aflaha man zakkaha, wa qod khobaman dassaha”

Allah ilhamkan pd kite jln kefasikan dan jalan ketaqwaan, beruntunglah orang yg mensucikan jiwa itu dan sesungguhnya rugilah orang yg mengotorinya

Jiwa yg sedang membuak-buak mahukan hari-hari mendatang dipenuhi dengan sesuatu yg memberi manfaat buat bekalan di hari kemudian. Alhamdulillah dikurniakan sahabat-sahabat dan kenalan yg faham erti perjuangan hakiki ini. Paling penting membantu memberatkan bekalan buat hari kemudian nanti.

Pantang free je..
“aisha, nnt gi bla..bla..bla.. tau”
“echot, jom join bla..bla..bla..”

Cuma time musim exam je tak bleh kacau. Tapi kadang-kadang terkacau gak. Kadang-kadang sampai pening nak pergi program mane bile de program yg clash. Sampai kan bile mntak permission frm mak, “ choose only one, jgn ngengade nak gi sume” haha. Lps tu kna la list out progrm then pilih yg paling banyak bagi manfaat n paling suit ngn diri nih. Alhamdulillah parents lak tak kisah sgt. Janji tak balik malam [ klo yg tak bermalam], pergi ngn orang-orang yg derg knal, tak memudaratkan diri. Anyway may Allah bless for all what I do. There’s no such thing without His bless

Friday, February 22, 2008

perjalanan~

naik kete tengok kat luar tingkap~
hurm cantiknye Allah cipta awan..
cantiknye bukit Melawati..
dihias dgn monyet-monyet yg jinak+unik [ bulu die cam kna blond]
naik jambatan kuala selangor..nampak banyak bot nelayan
hurm itu la tempat nelayan-nelayan menuai hasil keringat
singgah di satu tempat bertemu laichikang yg diidamkan
nampak signboard~
kete pun masuk tempat tu
dititipkan di hati kalimah rindu buat yang Maha Agung
agar sulami perjalanan ini dengan taufiq-Nya
agar diri tak tersasar dari jalan menuju redha-Nya
*********************************************
tanggungjawap kini makin berat
tapi ntah knape rase sangat bersemangat
biar rintangannya hampir menggugat keteguhan hati
namun itu lah jalan menuju syurga Ilahi

satu ketika~
"kak, nape ko ske jd baek huh? jgn ar baek sgt"
[erk]
" dah tu nak jd jahat?. buat pe bkn bleh msk syurga"
"haaa..perli org la tu"
[senyum]
"tak cakap pun nak perli"
**********************************************
perjalanan jauh dari gua
ku perhatikan insan-insan di luar gua
mahu saja ku titiskan air mata
namun airmata dah kering
kerana sering terkenangkan gua
kerana sering rindukan Kekasih Agung
**********************************************
hidup itu banyak ujiannya
kerana mahar untuk syurga Ilahi tinggi nilainya
ujian itu sangat pahit
kerana syurga itu manis
antara dua jadi pilihan
dunia sementara atau syurga selamanya?
***********************************************
kembali kepada pokok utama tujuan hidup kita
hidup adalah satu pengabdian
bukan permainan
hidup adalah ujian
buat bekalan


Friday, February 15, 2008

memori yang terpahat

030208

~ bila kaki terjejak di atas tar
“ kak aisha~!!”
[ tersenyum ]
“ tak rindu nak bg arahan kawad kat ktorg er? ”
[ heh ]
“ buat pe skang? ”
[ senyum lagi ]

Kemudian bertemu dengan bbrape orang sahabat. Berbual seketika di hadapan gate utama aspuri. Kaki melangkah lagi~

Pintu dorm dibuka~

“ assalamulaikum ”
“ esya~ mak dtg er?”

[ terkejut bila ada makhluk di atas katil depan pintu ]
'aleiki salam. heh ye ar~ bile ntah esya bleh amek lesen ”

Menjenguk sekitar. Ramai insan yang lena dihembus bayu pantai remis. Seorang insan sedang menjamah nasi pataya NARMI

“ eyt~”
“ heh pe cite? ”


Berbual sebentar. Isu semasa jadi topik utama. Melepas rindu yang terpendam. Tersenyum melihat ukhwah kembali bertaut. Meminta izin untuk menziarah sahabat yang lain

Melangkah ke dorm yg b’jiran~ pintu diketuk tanda hormat. Bila pintu dibuka~ mata membulat..mulut ternganga..terlontar suara~
“ huargh~! Aishah~!!! ”
[ ku rindu kan suara itu ]

Rindu yang merimbun di hati tak siapa tahu. Rindu mendengar keluhan risaukan umat.

“ borak pe td”
“ masalah umat”


Istilah yg kdg2 d’jdkan alasan namun slalunya ada benarnya.
Rindu yg terpendam kadang-kadang hingga terkeluar manik-manik rindu. Rindu mendengar~

“ jom-jom solat sunat”
“ eyt ari ni dh ngulang?”
“ esok kejut tau. Nak bangun sahur”
“ blaja leklok au ari ni. Chaiyo! Jgn tdo lam klas”
“ eyt nak qailullah jap. Nnt kjut lg 15minit keh”
“ rindunye dgr kuliah. Asek xde je”
“ ish, hati kte dh kering la. Kuliyah asek xde je”


Namun langkah ini mesti diteruskan. Tak pe kite dh janji akan tetap bersama di jalan-Nya bukan? Insya Allah doakn diri ini kekal dlm tarbiyah Ilahi. Teruskan perjuangan kite walau di mana kite t’campak
Am I going?
Actually dah dpt bbrape tawaran ke bbrape skola~
Heh tp tak sume tawaran itu bleh diterima
[ cerewet lak ]
Ngeh. Dah la nak apply susah. Dah dapat tanak pegi lak. At last lps pnat pusing kompleks kementrian pndidikn mesia~

“ la ~ result cani knape tak mohon skola ***** ke”
“dpt lak skola ****** **** ***** ****** ”
“ btol-btol.. gi mohon skola nih”
“ asrama perempuan pon de kosong lg ”
“ ok nih gi buat surat rayuan ”

Pegi la buat. then mak sign.

Bbrape ari lps uh dpt la surat tawaran. Lps abes fikir. Dah istikharah. Dah dpt alamat. Dgn pnuh p’harapan agar skola itu nnt dpt m’beri yg terbaik dan diri ini dpt m’beri manfaat sebaiknya

Teringat dulu~lps 2 ari dpt result exam~

kring..kring..
[ bunyi tefon umah ]
hello..nih aisha ke?
[ satu suara lelaki menjengah ke gegendang telinga ]
tahniah aisha for ur result
[ cam knal tp sape ek ]
ala~ nih acik la… baru dpr result PMR dah tak ingt org
[ owh sedare ku rupanye. Tiap kali jmpe msti dpt dgr ceramah free die yg menambah motivasi uh ]
Luqman (anak die) dah msk DQ
[ sgt la surprise sbb time raye jmpe ari tu die kate tanak hafal quran coz hafal quran tak leh wat dose ]
Actually acik surprise gak..dah tau reply from DQ baru die btau acik ngn acik nora.
Ok aisha u r entering the next level

[ uhuh. Dah start dah~ kami slalu d’banding2 kn sejak kcik. Sejak blaja Iqra’ lg ]
Luqman PMR straight A’s aisha dah dpt gak
Aisha dh hafal quran but luqman baru nak start
And remember luqman trial SPM 12A1 so~ aisha kna dpt 12A1 gak. Amek sains kan?

[ uhuh. Blum pape lg dh kna cabar. Bertambah-tambah tercabar bile tau die dh dpt tawaran frm MARA, PETRONAS, DQ. Tu bdk SPM 08 uh. Blum dpt result ag pn ]

Tatau nak kata pe. Mmg tercabar. Terfikir cam tertekan gak. Terdetik cam seronok gak. heh. ser0nok c0z dh de b0oster nak SPM nih. then siap la tiap kali jmpe dpt motivasi free. thnx acik~!

TARGET FOR STRAIGHT A’S~!!!

Tuesday, February 12, 2008

Salam ‘alaik sume~
Rase bersemangat bila ku jenguk – jenguk lembar – lembar kelmarin yang ku catatkan suatu masa di gua itu. Coret-coret yang bernilai tinggi biar pun kadang-kadang ada kartun-kartun comel kawan-kawan yang gatal tangan menconteng sana-sini. Kartun-kartun yang memberi nasihat, kartun-kartun yang meluahkan rasa kasih pada sahabat “ aisha. Jg diri baik2 nnt, uhibbuki fillah~” . ku selak-selak lembar demi lembar lalu terjumpa~

Jamuan kepimpinan 07
[ ntah knape~ tangan rajin nak menyalin kalam-kalam insan yang memberi ucapan di hadapan. Macam dah tahu diri ini akan tercampak keluar dari gua itu. Mungkin nampak lucu bila ku mencatat setiap isi-isi penting dari kalam yang terlontar dari mulut mereka. Namun itulah yang menjadi azimat ku kini ]

Sebenarnya penghuni di situ ramai yang dah bosan dengan tazkirah-tazkirah yang berulang kali diberi. Yang menjadikan tazkirah itu menarik hanyalah bila isinya terkena pada situasi penghuni di situ. Misalnya, tazkirah tentang ‘wa ni’ma ajrul amilin’ rase terkena pada insan-insan sering menganggap diri tak berfungsi dalam satu komuniti tapi sebenarnya setiap yang bekerja itu punya fungsi dalam sesebuah komuniti

Mungkin kadang-kadang penghui gagal mengaitkan diri dengan tajuk tazkirah yang diberi walaupun hakikatnya setiap tazkirah itu punya kaitan dengan mereka.

Banyak kalam-kalam yang menarik yang mungkin boleh dikongsi bersama~

“semua orang berdosa kerana setiap insan itu tak sempurna,
Namun pembuat dosa yang terbaik adalah orang yang insaf dan bertaubat ”
Sentiasalah perbaharui taubat kita
[ manusia ni kan..buat dosa..taubat..buat dosa …taubat…hurm cam tu lah kite nih.. selalu lah beristighfar dan bertaubat agar sempat menggapai maghfirah-Nya sebelum kita dijemput pulang ]

“ setiap muslim itu perlu jelas matlamatnya. Yang jangka panjang dan pendeknya. Mesti punya impian untuk melihat daulah islamiyyah kembali tertegak. Mesti sentiasa improve diri untuk jadi rijal yang berkhidmat untuk ummah dan berusaha membimbing orang-orang sekeliling yang sama berimpian melihat daulah islamiyyah di muka bumi Allah ini ”
“ kenapa kita perlukan sesuatu yang baru sedangkan kita punya sejarah islam yang agung dan pengalaman-pengalaman yang boleh dikongsi bersama dalam komuniti islam kita? ”

“ ar-rahatur rijal ghaflah”

Baiklah~ coretan ini tertangguh setakat ini untuk ku langsaikan tugas bersama buku-buku sekolah ku yang kini jadi teman setia. Ada kitab lain yang dengki dengan keakraban ku dengan buku-buku itu~ Al-Qur’an yang jadi teman setia kala suka dan duka. Sering ku jeling-jeling ke arahnya dan ku tatapnya setiap hari agar keadilan diberikan kepada semua yang berhak ke atas diriku
 
to the fullest of life. - Free Blogger Templates, Free Wordpress Themes - by Templates para novo blogger HD TV Watch Shows Online. Unblock through myspace proxy unblock, Songs by Christian Guitar Chords