Friday, December 31, 2010

asiah kata :

heated gold becomes ornament.
beaten copper becomes wires.
depleted stone becomes statue.
the more pain you get in your life, the more valuable your life is!
bukankah ujian itu satu tarbiah dari Allah? jadi hadapinya dengan tabah!

p/s asiah,sayang awak sampai syurga!! :D

nak jadi tamak.

semakin hari semakin dewasa ni *am i? hahahaha
semakin banyak perkara baru yang dapat di'discover'
semakin rasa banyak benda yang nak dikejar.
semakin bertambah list perkara yang dibuat dalam sehari.

nak ulang hafazan hari-hari.
nak baca update blog dari tokoh-tokoh best hari-hari.
nak buat homework hari-hari.
nak jogging hari-hari.

wahai 24jam cukupkan lah ye? :)

it's in your hand!

mahu jadi yang musleh atau yang muqallid?
*apeekah?
mahu jadi yang memperbaiki atau yang menurut sahaja?

teringat abg khairul bagi talk satu masa dulu.

"selagi daulah islamiyah tak terbentuk,ia akan menajdi satu KEWAJIPAN yang tergalas pada bahu SETIAP umat islam"

*hurrmm?

mahu mengikut arus atau turut sama menyinsing lengan turun ke medan?
*ohhh. so choose :)

at least aku boleh bangga kat akhirat nanti.
dulu aku ada turut sama dalam perjuangan agamaku.
perjuangan Rasul yang aku cinta dan rindu selalu!

tapi.

perjuangan yang bagaimana?
mengaji quran semata?
menghafal quran semata?
belajar taranum,qiraat semata?
belajar hukum semata?
jaga solat semata?

siapa kata belajar medic bukan bantu agama?
siapa kata belajar engineering bukan bantu agama?
siapa kata belajar accounting bukan bantu agama?

islam itu addeen. islam itu cara hidup

islam bukan solat sahaja.
islam bukan tentang quran sahaja.

so belajar lah lagi okeyy? :D

tajdid!

cheer up guys.
praise to HIM.

let the past left behind.
just keep praying for the best.
letting the past go doesnt mean u're ignoring them.
at least you still keep praying the best for it. :)
okeyyy,bahang kesibukan next semester sudah SANGAT terasa.
otak dah mula bertabur nak susun agenda,
be smart aishah!! *the only word keep whispering in my mind. BE SMART!!
kinah, i keep up with your words! :D
hee. cayalah!!! sayang awak sampai syurga!!

level of life.

semalam di kL bersama sepupu tersayang *hee. sayang angah!
penat round shopping kami berkejaran untuk tunaikan fardhu zohor.
lalu dekat depan sogo kat area secret recipe tu,tiba-tiba

sejak bile plak ade wartawan tv3 kat sini.! OMG
ohh lantak la orang nak gi solat.
then bleh plak dia datang kat ktorang
"apa azam 2011 anda?" *gaaahhhh
HUH.apekah!! *dah la macam termengah-mengah la jugak kan *sigh
dengan mic n camera bagai.
pergh. *SANGAT berharap editor die nnt x amek shoot ktorg tuh
patut la takde orang nak lalu area tu. haisshhh.

nyway it make me think of sometings.
ohh tua sudah diriku. 2011. 1901 aku dah 20. DUA PULOH.
bukan dua BELAS lagi dah. PULOH yang belakang tu pelik skit.

then disebabkan cuti yang dah nak habis.
aishah ismail macam biasa nak bersiap-siap kemas balik ke kampus.
tak pernah tinggal nak bawak buku selain buku 'skolah'
tapi kali ni dah berazam tak nak bawak buku banyak sangat.
nanti susah nak kemas. *hahahahaha
so terpaksa la mengejar masa nak habiskan jugak buku-buku yang nak dibaca.
ada yang revision,ada yang sambung baca,ada yang baru nak start baca

yang best nak share peringkat hidup dalm buku pakcik HAMDY buat.

umur peringkat hidup
below 20 bayang hidup
20-30an pandangan hidup
40 an pegangan hidup
50 an perjuangan hidup
60 an kenangan hidup

ijlis bina nu'min sa'ah. jom fikir-fikir kejap! :D

Tuesday, December 28, 2010

again.

thank you.
baru je nak bangga dah tak nangis.
im weak.

hasbiyallah wa ni'mal wakil ni'mal maula wa nikman nasir

ayuh berwaja!

counting for the days.
no more playing around.
no more tears. *sigh
setting up the mind.

-never miss the assignment even it's 1 credit hour!! never ever!!

kamu yang saya sayang selalu.
ayuh berwaja! :D
jaga hati. jaga iman. jaga amal.

Monday, December 27, 2010

post holiday

Tinggal empat hari cuma.
Nak buat apa?
Nak pergi balas dendam? *hahaha.come on aishah :D
I’ll leave it it to Allah.
He knows best.

Nak peluk seramai mungkin member tercinta.
Nak borak puas-puas.
Nak jerit-jerit.
Nak ketawa kuat-kuat.
i love u girls!! :D

buat baik tak pernah rugi :)

Kental jiwa+tulus hati

“sesungguhnya dulu kamu lalai tentang hal ini,maka kami singkapkan penutup yang menutupi matamu.sehingga penglihatanmu pada hari ini sangat tajam” 50:21

Hidup memang tak pernah sempurna.
Ada hujan,ada ribut,ada juga pelanginya.
Hidup juga sangat adil.
Buruk pada yang silam semestinya akan jadi panduan bagi yang berfikir.
Kerana yang berfikir itulah orang yang beruntung.

“tiada balasan untuk kebaikan melainkan kebaikan lah juga” 55:60

Biar najis dia taburkan.
Biar yang kesat dia hamburkan.
Biar dusta dia maniskan.
Kau tahu itu.
Kau sedar itu dusta.
Kau bukan bodoh.
Kau cuma bertindak dengan akal dan iman.
Berilah peluang kepadanya.
Yakinlah dengan janji Allah itu sayang.
Buat baik tak pernah rugi.
Takkan pernah.

Dan.
Jangan mudah kau putus asa.
Setiap langkah.
Setiap baris yang kau ulangkan.
Setiap air mata yang kau tangiskan.
Setiap derita yang kau rasakan.
Dia ada.
Dia tahu.
Dia nilai.
Bukanlah kejayaan itu dinilai pada akhirnya.
Tapi pada peritnya usaha yang kau kerahkan.
Rasakan lah kehadiranNya dalam setiap langkahmu
Dalam setiap hembusan nafasmu
Dalam setiap degupan jantungmu

“dan sungguh,kami telah ciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya,dan kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya” 50:16

Dia ada.
Dia tak tipu.
Percayalah.

Tak perlu bertindak tidak bertamadun.
Tak perlu menipu.
Tak perlu meniru.
Allah itu adil.
Mungkin kau berjaya hari ini.
Aku takut kau gagal di kemudian hari.
Mungkin kau peroleh keputusan cemerlang.
Aku takut kau tak punya kerja esok hari
Walau ijazah kau kelas pertama.
Allah itu adil.

Berdirilah atas kaki sendiri
Berdirilah berpaksikan wahyu.
Bukan berdiri dengan pengaruh.
Bukan berdiri dengan kuasa.

Peliharalah jiwa-jiwa.
Jiwa-jiwa di sekitarmu.
Kegagalanmu pada hari ini mungkin kerana khilafmu pada mereka.
Peliharalah.
Buat baik tak pernah rugi.

Hidup itu sementara.
Buatlah baik.
Sabar.
Hidup itu sekejap.
Buat baik tak pernah rugi.
Penuhkan lah hidupmu dengan kebaikan.
Insyallah ada ganjarannya.
Percayalah.

Friday, December 24, 2010

post mortem

Jumaat 24 dec 2010. Break post mortem.
Selesai bersama mi rebus dan baked macaroni.
Menghitung hari yang tujuh itu.
Semacam sedar semakin hari semakin banyak post yang mengarut.
Semacam kecelaruan fikiran mungkin.
Keperitan jiwa yang gagal diluahkan juga sangat mungkin.
Ayat bertabur.entah apa ku catatkan.
Saat ku belek catatan lama,terasa ayat-ayat dahulu lebih hebat dan mencengkam jiwa.
Ku hilang kata mungkin.
Ya.banyak yang hilang saat dia pergi.
Pergi yang ku harap kan kembali.
Semacam hilang segalanya.
Bohong pada diri sendiri yang aku kuat.
Walau sedar diri sangat lemah.
Harap jiwa ini mampu bangkit.
Ya.kita Cuma hamba yang hina lagi tak berdarjat.
Yang tak mungkin mampu untuk atur apa pun
Melainkan dengan izin-Nya.
Biarkan cinta ini berlindung di bawah naungan-Mu ya Allah.
Izinkan cinta ini bertemu dalam redha-Mu.
Ku takjub akan kuasa-Nya yang hadirkan dia dalam saat ku sangat menderita.
Saat semua yang di sekeliling aku benci semahunya.
Saat air mata semacam merutinkan diri mengalir merintih memujuk rayu hanya pada-Nya
Saat semua yang hadir tak mewujudkan apa-apa melainkan mengajarku erti sabar.
Sabar yang sangat agung. Sabar yang sangat meruntun jiwa.
Sabar yang merobek hati.sabar yang merampas segala bahagia.
Sabar yang berjaya menghancurkan impian yang tersemat tekad di hati.
Ya.kau berjaya hancurkan impian agungku.tahniah
Impian yang ku azamkan.impian yang ku tagihkan
Dan saat itu dia hadir.hadir tanpaku sedar pada awalnya
Untuk apa dia hadir.hadir dengan seribu perbezaan.
Perbezaan yang membentuk kesempurnaan.
Perbezaan yang membawakan ku impian baru.
Bangkit dari silam yang pedih.
Bangkit menyedari diri masih punya potensi.
Bersama harungi hidup dalam memahami perbezaan.
Bersama membentuk kesempurnaan.
Bersama memahami erti iman.
Itu tarbiyah kita bersama.
Ku bangga dengan perbezaan itu.
Tak pernah ku sesalkan.
Perbezaan yang banyak mengajarku dalam lembut didikannya.
Perbezaan yang mesra dalam sentuhan akalnya.
Perbezaan yang tak pernah dia banggakan.
Malah rendah diri untuk dikongsikan.
Rendah diri bertanyakan yang benar.
Mungkin kerana kehendak diri yang sangat agungkan ilmu dan iman.
Bukan harta dan rupa.

Ya Allah ya Rabb,pemilik segala hati,
Yang membolak balikkan jiwa-jiwa.
Kuatkan jiwa-jiwa ini.
Teguhkan jiwa-jiwa ini dalam mengembara untuk redhaMu.
Kurniakan yang terbaik buat jiwa-jiwa ini.
Kau yang maha mengetahui segala sesuatu.
Hanya padaMu ku pohonkan.

Wednesday, December 22, 2010

kisah sebelum kahwin

sebelum nak kahwin..
kena sayang diri sendiri dulu.
sebelum nak kahwin..
kena belajar pandai-pandai dulu.
sebelum nak kahwin..
kena doa banyak-banyak dulu.
sebelum nak kahwin kena pandai manage hidup dulu.
sebelum nak kahwin..
kena pandai urus stress dulu.
sebelum nak kahwin..
kena pandai jaga hati orang dulu.
sebelum nak kahwin..
kena pandai??

*please add some more >_< *uish.gatal. ehh biala!! org nak tau :D

fighting !

perjuangan itu mendambakan pada kesungguhan + kekuatan mental yang luar biasa.
bukan dicapai dengan menerbitkan banyak alasan-kekalahan-keputus asaan tapi dengan menghadirkan kerja keras+doa yang setia! :D

Tuesday, December 14, 2010

being bullied?

the past.
and let it be a history.

tapi sesungguhnya ketahuilah saya tak perasan itu semua. *skema!
mungkin kerana terlalu fikirkan yg positive.

kalau ikut hati memang saya rasa masa depan saya hancur.
tiada siapa yang boleh sangka saya akan jadi seperti hari ini.
but then, BE POSITIVE!
and i am strong by the LOVE from HIM
subhanallah.HE's was so great and will be great forever.

yeah, i'm blessed with beautiful classmate,
hardworking guys,even kami tahu kami tak berapa nak pandai
so kami berusaha.
siapa sangka saya yang tak punya basic accounting ni boleh dapat dean's list.
it was so alhamdulillah.
and siapa sangka carry mark paper accounting saya yg almost half from the total and when it comes to final it rise to a great grade!
even i wish for 4flat.DIA tak nak bagi lagi sebab DIA nak saya lagi bersungguh. *i will!!
being with them was so such a great moment.

sepanjang saya berduka i just wish that my spirit will come back.
i just wish that i can continue my life better.
i just wish that i have a great roommate,great classmate,great lecturers

and i know i can do nothing except keep pray the best from HIM.
i was just, "O Lord i know who i am.it's not me to choose everything but YOU,so just bless me with the best.only you the ALMIGHTY

Monday, December 6, 2010

hidup kona baring

aktiviti wajib bersama kanak-kanak di dalam kereta.
mentang-mentang kampung belah pantai timur ni highway banyak kona sane sini.
bahagiakan bersama kanak-kanak.
haihh cik aishah mentang-mentang sedang bahagia bersama kanak-kanak.
p/s nanti cik esya upload picture adam okeyy.

having great time with the cuzies and 'anak sepupu'
hari ini saya berjemuran di tepian pantai.
ohh.panas sekali cuacanya.
saya dah lama tak mandi pantai okeyy
saya dah lama tak menikmati pantai okeyy.
silau sekali.
dan saya berjemuran hampir 4jam.hebat bukan?
saya pulang dengan muka kemerahan.
saya rasa muka saya mengada nak merah-merah cani.haisshh

awal muharam dah dekat.
result pun dah dekat nak keluar.
sem baru pun dah nak mula.
kemudian,waahhh.saya dah 20tahun.
urrrmmmmm.dua puluh okeyy.

by the way,saya teruja nak mula sem baru ni.
khairan jazak to syuhada and sakinah.
buku-buku warisan sangat bermakna.
boleh jimat duet.
boleh senang faham.
banyak nota conteng-conteng.
the more the better.
p/s kinah,syu, in future conteng banyak-banyak lg okeh.
saya tahu fatin mesti dah rindu saya sangat-sangat
sebab tak email lagi notes yg saya dapat.
heee.jap eyy ten.
maka dengan itu senarai buku saya bertambah.
yeahhhh!!!

bukang senang utk menerima sesuatu yang kita benci.
tapi apakan daya.
Allah itu lebih mengetahui.
setiap perkara mesti punya hikmahnya.
kalau kamu buat sesuatu kepada seseorang sila lah tunjukkan hikmahnya.
supaya dia faham dan lebih menyenangi kamu.

Sunday, December 5, 2010

itulah hidup

assalamu'alaikum
dear guys (cam ade je org bace blog neh)
lima haribulan sudah hari ini.lima hari lagi yang mendebarkan.
seram okeyy.
by the way,cuti dah lama mula.dah nak habis pun
saya nak update blog tapi..banyak betul gangguan fikiran
at last,type jela..
credit to auni yg call pagi2 and remind suh update.heeee thnx dear :)
hati mati.
hati sedih.
sedang mencari kegembiraan.
miss my roomate.
i noe u glad to hear diz ada,dayah n kak lin. susah btul nak kua ngn korg!
miss my classmates.
classmates yg sgt memahami.
sehati.sejiwa.
can u imagine study at the library with the whole class.
petang2 jogging sama2.heyy miss u much la!!!!
rasa cam sampai grad tanak tukar class.
currently cam pening2 nak susun schedule.
menyusun jadual dating dengan sahabat2 bercinta sampai syurga.
juga merindu adik2 spm espcly yg di utara sana
mis u girls!!! i try to make my dream real for u dears.

dia pergi.dia datang.
hati tetap sakit.

haihhh.tadi berjalan-jalan sana sini.sorang kawan ni lost his friend.takziah.kafaa bil mauti mau'izhon.cukuplah mati itu satu peringatan.tears rolling down.aku mati nanti cane la kan.everything was so fast.kawan tu baru je keluar lepak-lepak,having great time with friends.suddenly he was not so well.just for a few days,Allah dah panggil dia pulang.aku nanti sempat ke aku nak peluk cium org yg aku rindu.urmmmm.most important,am i really ready for it.subjective.bila sedih memang cam tak larat dah nak teruskan hidup but then bila semangat,i even can stay up for the whole week 24/7 focusing on that work.
itulah hati.
semangat bila punya inspirasi.
bahagia bila disenangi.
sedih bila dikhianati.
tenang bila diyakini.

semoga berjaya teruskan hidup.
hiduplah baik-baik.
do the best for everything.
kita tak tahu amal mana yg akan diterima
mungkin ia boleh jadi amal kita yg terakhir
walau hanya tersenyum pada seseorang
mungkin senyuman itu yg akan dikenang hingga akhir hayatnya

Saturday, October 16, 2010

homesick! colaborating with exam mOOd

almost one month i tak jumpe kucing kesayangan i tu.
mesti die rindu i kan?
i pun rindu dapur kat rumah i.
dah lama tak masakmasak.
i boring makan makanan yang banyak ajinomoto kat sini.
bersyukurlah.
takpe next time i order mintak no-ajinomoto meal
boleh plak.
u tahu tak i nak exam ni
menarik kan??
dah nak habis dah sem ni.

ohh exam ku~

CTU (islamic studies) -27th Nov
BEL (english, language) -29th Nov
MAT (business math) - 3rd Nov
AIS (discovering computer) -6th Nov
FAR (accounting) - 9th Nov

doadoakan la k?

versus.full stop

tenanglah jiwa.
walau kau ditipu hati sendiri
nak baik itu perlukan perubahan
perubahan itu harus bermula dengan cubaan.
mungkin sakit sikit.
mungkin sebaldi air mata kau tangiskan.
tapi itu untuk kebaikan.
percaya lah ok?
oh mata,kau berhenti menangis ok?
jangan susahkan dia.
hahaha.

kau pula.
jangan nak lekehlekeh orang ok.
kau jangan fikir kau je boleh jadi baik.
orang lain pun nak jadi baik.

dan kau lagi.
usah dipeduli hal orang kebanyakan.
perlu ke kisah dengan baju baru dia.
hahaha.
perlu ke kisah dengan pakwe baru dia.
hahaha.
perlu kau kisah dia pakai perfume baru.
hahaha.

kalau kau nak aku tau kau boleh dapat lagi hebat dari semua itu.
tapi kau tak pilih jalan itu.
kau kata kau hebat dengan akal kurniaan Allah pencipta kau.
ayuh,buktikan lah!

kerja kau banyak.
usah kau peduli si tukang kejar dunia sekangkang kera.
kerana kau perlu yakin nikmat syurga hakiki yang abadi itu.
nikmat selamanya la beb!

aku tahu kau rasa berat.
nak berubah memang berat.
waking up the sleeping giant is not easy.
tapi perlu gerakkan gergasi itu.
atau bila tiba kecemasan
dia tak sempat lari
susah nanti.
haru tak sudah.

hey dear,
bear in your mind
HE the GREAT is your LOVE
bear in your mind
the WORLD you live in is just FOR A WHILE.
so dear,
relax ok?
kejap je lagi.. :)

Monday, October 4, 2010

eemoosiii

boring kan kalau beremosi?
semua kerja tak menjadi bila terlalu beremosi
saya sedang berusaha mengawal emosi
sebab saya selalu buat kerja dengan emosi
emosi bersungguh
emosi tekun
emosi berfikir
saya suka berfikir sehabis mungkin
Allah kan suka orang yang buat kerja dengan tekun dan bersungguh.jadi tak salahkan?
orang kata saya ni terlalu banyak berfikir
sampai nak makan pun berfikir
semalam dah makan sayur kobis means xde klorofil
klorofil penting untuk keperluan kesihatan
atau nanti saya akan bengap buat math sebab xcukup klorofil dan zat besi
atau saya akan sembelit sebab xmakan sayur yang banyak fibre.
macam pagi tadi
saya keluar awal ke kelas
sambil menunggu di pondok comel itu
ada kepompom yang teman saya.(betul ke eja? duduk U dah lupa BM)
sangat comel dia tonggektonggek.
saya pula cuitcuit dia dengan pensil.
saya berfikir kenapa dia tonggektonggek.
akhirnya setelah berjaya menonggek
baru saya tahu
kepompom tu tu nak masuk betulbetul kat dalam cocoon dia.
dia sejuk ke?
itu saya kena tanya veterinar.hahaha
tapi
kadang emosi yang berlebihan ni membawa padah
saya akan menangis bila teringat sesuatu terutama ketika membuat FAR100
erk.apakah kaitan FAR100?
takpe abaikan.
yang penting sekarang saya nak test FAR100 malam ni.
saya tak boleh beremosi lebihlebih.
oh tabah lah hati.tabah.tabah.tabah.tabah.

Wednesday, September 22, 2010

Friday, September 17, 2010

for the love

oh GOD.final tinggal SEBULAN.test FAR tinggal DUA MINGGU.sedang MEMAHIRKAN DIRI dengan balance sheet dan income statement.yah.yah! da tanak nanges.ok dear,stop mengade! teguhkan lah langkahku! heaven! dah lama tak rasa bersemangat waja kembali ke asrama. oh GOD u bless me with beautiful friends,nice campus. love them MUCH. even saya tak dapat apa yang saya impikan 5tahun yang dulu,yang saya rancangkan dan idamkan sepanjang 5tahun itu. yep i know YA RABB u know me MUCH. even MUCH better than me myself.U grant me with beautiful and nice people around me. who support me MUCH and LOVE me MUCH TOO!! no body will expect what i have right now. guys,trust me. this is me. hahaha! ok tears,no please.. and now i dont even know what HE will bless me MUCH in the future. the best thing is always having a good touch with HIM. yet sometimes memang "oh GOD,jeles gile dengan budak nih" but keep saying to the heart. he know u MUCH dear. everyone got their own ways,their own rezeki. so always be thankful and be nice to others. erti hidup pada memberi bukan?

Sunday, August 22, 2010

yeargh!!


really in need for strong heart!!
come on bebeh!!
the two core test just finished yesterday.
but still in preparing for another two test which is in this coming two weeks.
huh.
hati kuat larh!!
i'm not burden by my study
i'm not burden by my friends
i'm just burden with my feeling
oh man,hati jahat,ko pi men jauh-jauh!
when this test season comes
baru realize yang kejap sangat hidup berlalu
rasa macam dah lama sangat je duduk dekat bandar segar-amat ni
tapi rupanya baru nak masuk 2nd month
yela,dengan roomate dah rasa macam adik-beradik
dengan senior dah boleh gelak-gelak lepak sama-sama
bila test datang,oh yeh ada lagi test next two weeks
then cuti raya
lepas cuti ade test lagi
lepas tu dah final pula
oh pantasnya masa berlalu.
p/s : saya bahagia saya dah pandai buat trial balance dengan laju



Saturday, July 10, 2010

happy to be there~i'm in love??

alhamdulillah.
i'm off to 'there'.yeah
everything is new
and everything is okay!
love the roommate much! =)
love the class
love the lecturers
love the subject
what ever that have been written for us is HIS plan
try to accept for what ever it is
trust me la
you'll be happy one day..=)

Saturday, June 5, 2010

Stand Tall

i can't see how we
leave behind someone in need
won't we heed their final plea
can't we see their hearts still bleed
my back won't turn
justice is the final word
this won't be a dream differed
emerge from the darkness
ummah rise

see you and i are one in the same
we feel a need to change
don't wanna blame ourselves
for a reckless lifestyle that we're living today
no peace no treaty no conversations
no pride no pity no Muslim nation
don't we got a name to protect
realize this we got Islam on our back
representing truth
how can we survive it ain't instilled in the youth
steady losing grip of the faith
remove the mask of ignorance and put on a new face
embrace a new change for the better
maybe we can see the day when we all survive together
stand tall, rise up, stand firm, stand up
be proud, unite, look in my eyes and I'll shout it out

i don't wanna see no pain no more in the eyes of innocent people
i don't wanna witness this injustice, hear no, speak no evil
cuz i feel my heart is in my throat
i don't wanna see another fall
i don't wanna take another glance
my people just stand tall
stand tall
stand tall
woah my people just stand tall

i can see the faith and hope in you
the fire in the eyes for the one who cries truth
i can see the pain
i can take the blame
i can see the troubles that we all overcame
now can you see the faith and hope in me
can you feel the fire that is soon to freeze
can you hear the screams
can you feel me breathe
can you see me prayin cuz I'm on my knees
now prayin for the day that we all can live
prayin for the day that i teach my kids
all the right and wrong
i gotta stay strong
say it one more time
my people stand tall
my people just stand tall
woah my people just stand tall

i don't wanna see no pain no more in the eyes of innocent people
i don't wanna witness this injustice, hear no, speak no evil
cuz i feel my heart is in my throat
i don't wanna see another fall
i don't wanna take another glance
my people just stand tall
stand tall
stand tall
woah my people just stand tall
stand tall
stand tall
woah my people just stand tall

i can't see how we
leave behind someone in need
won't we heed their final plea
can't we see their hearts still bleed
my back won't turn
justice is the final word
this won't be a dream differed
emerge from the darkness
ummah rise

i don't wanna see no pain no more in the eyes of innocent people
i don't wanna witness this injustice, hear no, speak no evil
cuz i feel my heart is in my throat
i don't wanna see another fall
i don't wanna take another glance
my people just stand tall
stand tall
stand tall
woah my people just stand tall
my people just stand tall

sesekali berhindustan~

hahaha~tah kenapa jatuh hati dengan movie ni..3 idiots in good quality,it makes me laugh and sometimes it makes me cry!! anyway lagu ni best!! *sorry for the clip cover

Outlandish - Feels Like Saving The World

The sound of reason-Shoulder to lean on

actly ni lagu lama tapi really luv this song much2!!

Monday, May 3, 2010

salam, ape khabar?
sekarang mood saye macam biskut.
kejap ade kejap xde.

hahaha
~
ok,nyway alhamdulillah~
kaki dah much better
"doc! i can go shopping for a day!"
hahaha~
tiap kali jumpe doc msti doc tanye dah boleh shopping bape lama
hahaha~
once he promise me to go for shopping
"i like PS n kota raya..let's come with me"
hahaha~

tapi still worried for my ankle yang tak membenarkan saye solat seperti biasa lagi
it's hard to iftirasy.huhuhu
jadinye saye dah lama tak sujud
btw,sekara
ng saye dah pandai gelak banyak-banyak
saye tak nak sedih-sedih lagi
saye tahu saye masih banyak peluang
tapi still rasa macam tak pernah puas nak nangis

kesian kat org yg slalu pujuk saye tu.mesti die dh pnat..huhu..
p/s : thnx dear! luv u much!!

it'll be a booster for me to move forward

guess what,saye dapat tiga peluang to further my study

even still got a chances in science stream!
jadinye,saye jadi confiuse la plak
hahahaha~

either nak terjun ke numbering o stay with science
confiuse sampai menangis kot

hahaha~
agak pressure di situ
orang ni suruh amek ni,orang ni plak nak ni
aish..
urm,baru-baru ni saye telah dilayangkan ikut 'sepupu buncit' saye konvo aka wisuda kedoktoran
paling best shopping kot
hahahaha~
"okeh,esya n tiyah listen here..kte ade byk section nak pg..juz amek ape suke then kte test kt fitting room,klo rse orait kte amek"
hahaha~
main amek je ape suke then kalau tak nak bagi je kat salesgirl tuh

hahaha~
saye dah pandai shopping laju-laju!
saye memang target untuk menamatkan tempoh berhibernasi saye selepas pulang dari sana HORAS!!!
ambil semangat kaum batak yang bersemangat untuk teruskan hidup

walau dengan apa jua punca rezeki yang mereka dapat
tak pernah jemu pujuk untuk beli barang jualan mereka

danau toba from satellite

the lake surrounds by the mountains

view from the hotel

actually gamba tak upload lagi dari camera
hahaha~
nanti lah ye?

saye pun masih menanti gambar dari camera 'sepupu-sepupu buncit' saye yang mengada memanjangkan tempoh layangan ke aussie plak..huhu..jgn lupe uncle tobby's esya tau!!

dusty~


jalan-jalan
jenguk kejap
buka blogger
taip-taip sikit
malas la publish
hahaha~

Sunday, April 4, 2010

popcorn yang menggembirakan


lately ni macam agak blur~ [aisha,stop bluring!!]
hati macam mendung je rasa..

tapi tak ada pula symptom macam nak ribut.
uhu

jalan-jalan sana sini tengok-tengok sampai kat satu web ni,
"aisha,buat la ni!" haha
huh
alang-alang bahan semuanya ada
berjalanlah ke dapur
letak bahan-bahan then tutup periuk

"pop..pop..pop.."
gembira sangat dengar bunyi tu!!
first time buat popcorn!!
buka je periuk,penuh satu periuk!
hahahaha..seronok sangat!

nape tah lately ni seronok buat experiment di dapur.
huhu
so kepada sesiapa nak belajar buar popcorn boleh la tanya k?
hehe pop corn kernels

perasaan pun berkembang dengan letupnya pop corn nih! hehe..

nak tukar flavour len pun boleh instead of butter and sugar..saye kadang-kadang letak strawberry syrup..jd la warna merah..hehe..my lil bro luv it veri much!!

Monday, March 15, 2010

steamed scottish pudding with custard

tengah-tengah lepak bersama ibu tercinta..

"mom,tengok ni!"
"buat jom!"
[haha sangat exited]
then terus je masuk dapur
[uhu kenapa ngan aisha ni?]

so lebih kurang begini la rupa hasil kerja tangan hari ini.hehe

p/s : sape nak rseipi bleh mintak ey..

daku kegilaan~lala

uhu.pertamanya nak mohon maaf atas kegilaan yang melanda baru-baru ini
semua persoalan dibalas dengan kegilaan.ehe
[sape yg kne die tahu la kan? espcly asma' kot haha]


okeh,saya teramat lah bosan menjawat jawatan sebagai orang sakit ni.
tak dapat nak berjalan-jalan seperti selalu
[kaki belum baik harap maklum]

tawaf-tawaf rumah mencari idea nak buat ape.
bila rasa menyengat singgah di kaki rehat la jap.
hehe.

teringat seorang makcik yang sama-sama sakit..

"aunty ni boleh ke jalan?"
"tak sakit?"
"uhu.sakit ma"
"bile mau keluar jalan makan painkiller lowh"
"uhu.begitu"
gile.nak keluar jalan je makan painkiller.
painkiller tu drug la aunty.uhu

okey jadinya daku kegilaan berjalan-jalan
lalu mencari idea untuk berjalan tanpa menggunakan kaki
yeah.
berjalan di internet.haha

sampai la terlajak ke website pasal baking
haha.
daku kecairan.

senang je nak buat rupanya.
terus bangun pergi dapur
bawak keluar semua bahan
woho!
first time baking seorang.tak siapa tolong
sangatlah sedap!

Thursday, March 4, 2010

Eleventh.March10


kamu semua
perhatikan tarikh itu
tarikh keramat itu akan tiba
yang membuat semua jantung berdegup kencang
yang membuatkan semua duduk tak senang
tolong
kami merayu
kami memohon
segalanya akan tiba dengan tenang
moga gelora perasaan akan berakhir dengan kejayaan

Monday, February 22, 2010

kalam Tuhan berbicara : dalam laut ada sungai??

nak share tanak? nak tanak?
xboleh la..
tak kire..
nak jgak!
nak jgak!
actly ni import dari foward email
tak salahkan nak share?
ilmu tak boleh kedekut kan??


"Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi."
(Q.S Al Furqan:53)


urm,ni la ceritanya~baca baik-baik tau! sangat mempesonakan!

Jika Anda termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV `Discovery ' pasti
kenal Mr.Jacques Yves Costeau , ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua yang berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke perbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.

Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar-segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya.

Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia tak kunjung mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.

Sampai pada suatu hari dia bertemu dengan seorang profesor muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan

( surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentitikan dengan Terusan Suez . Ayat itu berbunyi "Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan.. ."Artinya: "Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus." Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas.


Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi "Yakhruju minhuma lu ' lu`u wal marjaan" ertinya "Keluar dari keduanya mutiara dan marjan." Padahal di muara sungai tidak
ditemukan mutiara.


Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al Qur ' an itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Qur ' an ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam
akhirnya terbukti pada abad 20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur ' an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannya mutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam.

Allahu Akbar...! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan. Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim.

Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air." Bila seorang bertanya, "Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?" Rasulullah s.a.w. bersabda, "Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran."




Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita , Mexico . Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah "sungai" di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.

Namun pengkaji mengatakan, itu bukanlah sungai biasa, itu adalah lapisan hidrogen sulfida, namun nampak seperti sungai... luar biasa bukan? Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah s.w.t.

banyak perkara boleh buat akal kita terfikir dari artikel ni kan?
hihi~jadi fikir-fikirkan lah..

Thursday, February 11, 2010

kisah kaki

hari ini kaki nak bercerita~

"hai kawan-kawan!"



[lebih kurang begini ketika kejadian]
[doc kata ligament yang bawah itu koyak]


[ lalu begini lah nasib kaki ]


[uhu~panduan buat diri sendiri]

Saturday, February 6, 2010

rindu lagi~!

[ehe asek nak rindu je kan?]

cam smangat plak nak b'gmba aritu
[biasenye lg ske amek gmba je]
urm,sape yang nak tau saye berjalan ke mana,
di sini lah saye bersama mereka =)
tapi tak dpt nak cukupkan sebulan..uhu~


sape tau dalam dulang tu ape??
ade ayam BBQ [air tgn akhawat],
mashed potato+black pepper gravy [resepi kak hana'+talian hayat mak kak hana' *wink*],
coleslaw [macam dah jadi favourite semua orang sepanjang program],
nasi planta [atas permintaan ikhwah]
actly pagi tu kami ada aktiviti menyembelih ayam
ade 12 ekor ayam perlu disembelih
ade 6 group means 1 group = 2 ekor ayam
macam teringin nak sembelih tapi kena utamakan org yang belum ada pengalaman
lagi pun tanak peristiwa lama berulang lagi.ehe~
[pernah sembelih ayam tapi tak perasan pisau terbalik.ehe~]
atas permintaan majoriti kami sepakat buat BBQ
nak tau resepi marinate ayam?? uhu~
rahsia akhawat PRODUCE GEN3..hehe
"kite letak sunquick skit nak?"
"sirap pun bolehkan?"
"boleh kot bagi warna merah skit"
"antunna letak ape ni??!!"

tapi hasilnya malam tu..
"akhawat ada ayam lagi tak?"
ehe~
plan asal..
"kite buat mashed potato jom!"
"then tak payah makan nasi"
"ops! ade orang dah pesan la.."
"akhawat,kami ni lelaki..pemakan nasi"
[urm.baru tau ade rupanya spesies pemakan nasi]


"petang ni kite kua jom!"
"pi mne?"
"bowling ke?"
"jom~!!!" [dengan penuh excitednye!]
"tapi jangan bagi tahu ikhwah"
"hehehe" [sori ikhwah~akhawat jarang nak dapat main-main cani]
main sakan dengan ummi-ummi yang sporting banget!
juaranya al-maklum jela kan..
"urm, sape top scorer?"
"ala ummi..nak tanye lagi tu.."
"ehehehehe"


hehehe [sori la ye sape terasa]
tak penah puas nak menyakat orang
"ehe~be different la"
"jom amek gmba!"
[sambil dijeling oleh someone]
uhu~
tapi tu la kenangan *wink*
memang takkan boleh lupa..hehe
rindu sangat kat monyet ni
yerp.monyet ni buat saye dan kak erit tak pernah jemu nak ketawa
"aisha,temannya itu kesunyian sekali"
"waduh~kasihan"
"dia pastinya kangen sama aisha bukan?"
"waduh kak erit~bukan kak erit selalu ber'dating' dengan dia?"
"waduh~"

************************************
"aisha,temannya udah diberi makan?"
"ya udah..gi mana boleh dilupa..hehe"

***********************************
pergi mane-mane je..
"aisha,jangan dilupa pada temannya ya?"
"iyya kak erit~saya ini kan setia"
[ehe]
p/s : nak contact kak erit~!! sape tahu macam mana??

cerita lain di blog MH-i

Wednesday, January 27, 2010

"saya mahu kahwin"



saya masih ingat saat itu. dia bersuara dengan penuh yakin~

"saya mahu kahwin "
"saya akan pastikan dia bahagia"
"saya yakin saya akan kahwin"

"kamu pasti kamu akan kahwin?"
"siapa yang menjamin kamu akan kahwin?"
"siapa yang akan menjamin kamu masih hidup esok hari?"
"jadi apa jaminan kamu yang kamu akan hidup hingga kamu kahwin?"

[uhu~ini bukan saya]

terasa dialog ini sangat menarik. dalam satu "talk" bersama seorang tokoh. bicara tentang masa hadapan. bicara tentang cita-cita. bicara tentang impian. bicara tentang wawasan

"urm,cam knal pakcik ni"
"org kampong kite la~"
"kampong orkid city terchenta. uhu~"

[sape ntah yang tak fokus ni?]
[sila fokus dalam kelas ok!]


pernah seseorang berkata kepada saya
"ana hanya mampu merancang"
"berdoalah agar ia akan menjadi kenyataan"
"yerp.kerana DIA sebaik-baik perancang"
[moga kamu masih berusaha dengan rancangan kamu!]

tiada kejayan yang datang tanpa usaha
tiada usaha yang datang tanpa impian
impian itu angan-angan bukan?
juga cita-cita
juga wawasan
juga harapan
tapi jangan dilupa pada penguasa dunia
semua terletak pada kuasa-Nya
kejarlah semua impian itu
berlarilah mengejar cita-cita itu
tapi jangan dilupakan hak yang maha satu
sentiasa bergantung harap pada-Nya
biarpun sampai satu ketika,
kita terjatuh

malah terjatuh lagi
lebih lagi
dan lagi
sakitnya pasti
kekalkan kepercayaanmu pada si DIA yang AGUNG
kerana dia berkuasa atas segalanya
dia bisa menjadikan keajaiban
biarpun pahit yang kau telan
biarpun parah luka yang dialami
sentiasalah berada dalam naungan-Nya~


"hidup ini perlu ada pahit dan manisnya"
"baru hidup nampak sedap dan lazat"
"yerp.seperti makanan yang cukup manisnya,cukup masinnya,cukup masamnya"
"yang manis itu fitrah yang disukai oleh semua"

"tapi kita jarang untuk belajar menelan yang pahit"
"jadi belajarlah
,sayang~"

manis.creamy [dah lama tak buat fruit tart]



yum~!

nak jadikan hidup sedap macam semua ni?

Monday, January 25, 2010

khabar dari suster~

kaki anda tak patah . tapi injury pada ligament sangat dalam . sila simen kaki anda

"simen ade kat hardware kan?"
[sorg mamat bersuara]
"dush"
[bagi jelingan maut skit]

do pray best for me~

Sunday, January 24, 2010

hati.bola.perasaan



hati tu kan macam bola..
kejap baik

kejap sedih

kejap gembira

kejap sensitif

kejap marah

kejap dengki

kejap takde perasaan

[ish,kte tak bleh la ngn derg]
[even tgk name derg kt mne-mne pn tak leh]
[tgk blog derg lg la sakt ati]

juga
bisa meremukkan yang lain..
dan yang selalu..bisa menceriakan yang lain..

"jadilah bola yang boleh dikawal"
"jadilah bola yang hebat di padang"

jika mahu membenci..
bencilah dia kerana akhlaknya bukan kerana dirinya
jadi
bencilah akhlaknya bukan keseluruhan tentang dirinya
sayangilah dirinya kerana dia juga sebahagian dari kita~ loving is caring??
>>learn how to care..

Thursday, January 21, 2010

sehari selepas hari itu


mode :
-tak suke tongkat
-nak balik MH-i
-kaki dah surut bengkak

tahun ni hadiah pertama ialah "tongkat"
bukan "wand" harry potter
bukan tongkat orang tua
[biarpun saye dah makin tua]
saban tahun "hari itu" adalah hari yang syahdu
tapi ada yang berjaya yang menceriakan [luv ya!!]
[uhuh.atau kerana dia yang menangis risaukan saye?]


saye tau saye makin tua
tahun depan saye dah masuk "era puluhan"
saye tau ramai yang meraikan saye ke "era" itu

"enti dah tua~"
"die lagi tua!"
"ana 19 lagi la~"
"tahun ni 20! sedar diri skit"
"at least ana stil belas-belas"
"pg bace buku! esk nk pekse~!"
[tu pun nak gaduh kan?? tapape tul ]

tiada ape di fikiran
[hanya..kakiku bile nak baik ni..]

kaki : dah nak baik la ni..
saye : tak baik-baik pun..knape sakit lg??
kaki : sikit lagi k aisha~
[saye dah boleh bertatih!]

Monday, January 18, 2010

me home??

Huhu~welcome home

A sudden welcome then..guess what I’ve some injury..


“cani ek nak trun?”

“huhu..i try my best..”

“hoho..my kaki!”

“cannot move la..”

[I thought sakit sikit je. But then cannot move at all!]

Berusaha tenangkan hati..

[cool down aisha~tarik nafas..fuh..]

Sampai je kat bawah..cabut kasut..

“walla owh..bapak besa cam bola kaki ni..”

[huhu..a new ball grow on my ankle!]


First experience sakit cani..

Boring yang teramat terlantar kat katil je

Kurang-kurang pun bleh mengensot around the katil je..huhu..

Doakan kebosanan ini tak berlanjutan! Moga kaki ini cepat sembuh agar ku bisa melompat dan memanjat lagi! [ tak serik!]


“huhu..got injury..”

“nangis tak?”

“tak la! Org kuat tau!”

*wink*

p/s :

>> My friends there,

[nenek,broy,s’ma’-square,c-t,fyra,bieha,mar-cube,syahidatain,bella-edward,teyqa,musliha, zatiey, adiey]

thanks a lot banyak tolong aritu..continue our journey! Pray best for me! Nak balik ikut korg!

>> Hani, sorry for leaving you alone..jg derg baik2 k?

>> Fida’-team members..jgn nakal2..jgn gado2..miz u gals!

>> all the bro + sis, [ustz kay,abg iqbal, kak hana’,kak erit]

 
to the fullest of life. - Free Blogger Templates, Free Wordpress Themes - by Templates para novo blogger HD TV Watch Shows Online. Unblock through myspace proxy unblock, Songs by Christian Guitar Chords