Tuesday, December 25, 2012

virus lagha

Semakin hari hidup saya semakin sibuk. Semakin tidak punya masa untuk berada di alam maya. Dahulu mungkin saya sesekali rasa gian untuk update di sana sini (baca : FB, twitter, blog) tapi kini tidak lagi. Hormon yang dahulu melompat-lompat kini sudah dilatih untuk lebih bersopan dan beradab. Menyusun tugas mengikut prioriti, bukan nafsu atau kehendak hati.

Minda dan jiwa saya dilatih untuk lebih banyak menghabiskan waktu di rumah bersama keluarga, bersama mak di dapur atau keluar ke sana sini sambil bergelak ketawa menghiburkan hati, bersama ayah dalam borak-borak santai atau berdiskusi panjang lebar. Kewajipan saya terhadap keluarga lebih besar dari kewajipan berada di hadapan internet. Kewajipan di kampus juga lebih besar dari menghabiskan masa di depan komputer riba.

Dahulu mungkin saya rajin mengintai orang di sana sini hingga mampu menjadi stalker terhebat tapi tidak lagi sekarang. Proses menghapuskan virus lagha dalam diri sedang giat dijalankan. Oh ya, kerana saya memikirkan saya yang semakin tua dimamah usia. Eceh. Juga banyak tugas yang memerlukan perhatian serius berbanding cuma melayan nafsu dan kehendak hati. Saya juga ehem ehem sering menjalankan aktiviti me-remove dan unfollow orang-orang yang tidak membantu dalam proses menghapuskan virus lagha ini. Maka janganlah menyangka saya sudah mewujudkan perang dingin kepada sesiapa yang di-remove atau unfollow itu tetapi itu adalah sebahagian dari proses menjauhi dan menghapuskan virus lagha. Mungkin kerana awak terlalu manis hingga saya boleh dijangkiti kencing manis atau mungkin juga awak menjadi pembasah gusi yang tegar hingga tak mampu mengeringkan gusi saya.

Kadang-kadang perkara yang harus seperti menjatuhkan rahang di depan katalog buku-buku atau jubah atau tudung selendang yang nampaknya tidak menyalahi mana-mana hukum syarak tetapi jika melebihi waktu yang normal atau menyebabkan gian sehingga men-jogetkan diri saya kira itu sudah lagha.

Dahulu saya ada letak beberapa kenalan di facebook sebagai 'close friend'. Segala update atau share dari mereka akan di-inform melalui notification. Malangnya saya jadi sedikit stress kerana terlalu banyak notification dari mereka. Oh kawan, awak memang takde kerja lain kah? Untuk mengelakkan rasa prasangka buruk begini saya pun remove 'close friend' dari profile dia. Muehe!

Orang kata hidup ini penuh cabaran. Nak capai pada impian dan cita-cita juga banyak halangannya. Jadi ini sebahagian dari halangan di sepanjang perjalanan mencapai impian hidup saya. Setakat nak buang halangan yang datang dari social media dan internet ni bukanlah masalah besar sangat ye dok? Muehe.

Saya nak bersihkan diri dari lagha kerana saya nak Allah sayang saya!
Moga Allah makin sayang.

Wednesday, December 12, 2012

healing

I
"Feeling means you're dealing, dealing means you're healing"

II
"Life would just get harder and harder and it's about you yourself to manage it"

III
To love what you're doing. To have passion with your course, with your work.

IV
"Who are you are as person is best revealed by who you are during times of conflict and crisis".
Big applause then for you who have been crawling and walking up to this point with the true you yourself.

V
Even if not it's for you yourself, do it for your ummah, the trust in order to be the best ummah, to make your children proud, to have Allah's bless in every step

VI
I'm rarely online to update my blog nor to scroll down the timeline, facebook, twitter, etc. It's just my mobile phone help me to do such thing. Alhamdulillah for it helps me to reduce distraction and focus on my daily life. Being an accounting student is tough yet tougher than a medical student maybe.

VII
Somehow, i know that Allah is with me in every step, would love unlike any body else, closer than my own vein. All I should do is just preserving myself, enhancing the mutabaah amal, have regular timetable for my daily amal, updating my hafazan, read new books, spreading the good deeds to the people around me.

VIII

sausage nasi sis ammar jiran arab bagi


kekanak at NEDA, part time baby sitter


meet the gegirl in hira'


pavlova birthday surprise for the gelprengs


sorting out the mini library and this is tons of kuliyah, tazkirah, usrah note books, my most valuable property


lagi dish at the sis ammar's, homemade roti arab with taheena and cream cheese


the heroes conference with tasha


my semester break 'residential'


langkawi sunset memory with abah dan beradik


the beradik taiko

Spending time on weekends with your love ones is such a therapy. Last weekend, I went to meet my beradik taiko, enjoying time at the book fair, Big Bad Wolf. Even though I have a tons of book from Jakarta that I bought during my last vacation are not finish yet. Muehehe. It's a very tempting being flooded by good books with that pasar-malam price. I kept asking myself is this nafs or not. Kept repeating the An-Naziat 37-39 verses. 

Moga makin perkasa dalam beramal.
Moga Allah makin sayang.




Thursday, November 22, 2012

gembira yang tak berapa nak bulat

"When i fall, I fall hard"

Kata mak, kata-kata ini hanya relevan pada kekanak yang tak matang. Macam kekanak yang tak dapat chocolate dan mula buat tantrum di tengah alam.

"I want it! I want it!", menangis menjerit-jerit sambil berguling di atas lantai shopping mall.

Sesungguhnya kita cuma digalakkan berlumba-lumba dalam perkara kebaikan. Apa pun kebaikan yang dikatakan itu mengikut awlawiyatnya juga. Perkara dalam ibadah fardhu sebagai contoh dalam situasi kemarau dan sumber air mutlak sangat sedikit maka kita tidak boleh mengutamakan orang lain dan harus untuk berebut.

Ada satu masa dahulu, tahun 2006 mungkin.

"Mualimah, ana tak nak tukar kumpulan usrah ni. Ana tak kira nak juga usrah dengan mualimah"

Rebel dan mogok kononnya ketika itu, duduk sebaris di hadapan kelas. Oh rasa sungguh tidak matang bila dikenang kembali.  Kejadian seperti itu sebenarnya berulang beberapa kali cuma dalam keadaan reaksi yang lebih matang. Setiap kali perkara sebegitu berlaku seharusnya kita merenung kembali. Niat dan tujuan kita menghadiri halaqah-halaqah ilmu, bahkan niat untuk menghadiri atau melakukan apa pun adakah kerana penyampaiannnya, muwajjihnya? Di mana niat yang suci murni yang dikatakan memang tulus kerana Allah? Untuk mengetahui sesuatu perkara tersebut dilakukan dengan ikhlas kerana Allah tidak susah, terutama sekali bila ditimpa sesuatu ujian.

Menghadiri kuliyah atau tazkirah dengan tajuk yang sama atau tajuk yang dirasakan sangat remeh bagi kita tanpa menyedari bahawa keberadaannya kita di situ ibarat berada di taman syurga yang dinaungi dengan sayap-sayap malaikat. Sesuatu yang abstrak dan tidak mampu dilihat dengan mata kasar sememangnya sangat susah untuk difahami melainkan dengan kehadiran mata hati. Memahami bahawa kelebihan majlis ilmu yang bukan sekadar sebagai penambahan ilmu tetapi juga sebagai muhasabah dan menguji daya kefahaman kita untuk memahaminya dari aspek yang berbeza.

"Majlis ini rupakan salah satu dari taman-taman syurga dan dinaungi sayap-sayap malaikat yang sentiasa berzikir kepada Allah, bahkan wajah-wajah ini juga merupakan wajah-wajah calon syurga", ayat sentap yang buat mengalir air mata jika difahami dengan hati.

"Yelah, kau tahu tak aku ni bukan sahabat rasulullah yang dijamin syurga. Buat amal banyak pun belum tahu diterima ke tidak. Masalahnya banyak mana sangat pun amal aku ni. Aku risau. Sanggup ke nak duduk neraka walaupun sekejap?"

Menyedari bahawa hidup ini adalah satu perjalanan pastinya memerlukan kita yang sentiasa berjalan bahkan berubah mengikut situasi. Dahulu bajunya dress baby berenda sekarang kita lebih memilih baju kurung atau jubah. Dahulu kita bersama program kanak-kanak sekarang kita duduk bersama lingkungan dewasa.

Dahulu kumpulan kita cuma rakan sebaya, tapi kini ada team-mate yang sudah bekerja, sudah berkahwin. Dahulu cuma bermain di taman permainan, tapi kini bergotong royong memasak bersama makcik-makcik pelbagai umur. Pastinya juga tajuk perbualan kita sudah lebih matang.

"Macam orang putus susu. Mana boleh dah berlari melompat sana sini masih nak menyusu. Umur awak dah dewasa mana boleh dengar rancangan kanak-kanak lagi. Awak dah bekerja kenapa masih masih menumpukan pada kerja-kerja universiti."

p/s : masalah critical thinker ayat caca merba tak ikut flow, otak banyak sangat cabang. tapi bak kata dia, "as long as i delivered the message"

Ada unsur matang yang semakin bertambah aku rasa.
Matang yang aku tak minta tapi atas keperluan.

"Kenapa nak sibuk hal-hal orang dewasa? Chill la. Kita kekanak lagi kot sibuk menggedik menebarkan kasih sayang melepak dengan geng-geng kita"

"Sorry, gerabak aku laju sikit dan masa terus berlalu tak menunggu aku untuk terus bermanja. Perjuangan aku bukan setakat ini sahaja"

Aku rindu mualimah Aishah Ramli naqibah usrah kerepek darjah 5.
Aku rindu mualimah Ummu Khadijah naqibah yang suka main calit krim kek.
Aku rindu kak Khansa' AJK belia remaja yang suka buat explorace kat bandar Shah Alam.
Aku rindu Cikgu Norizan yang suka ajak datang rumah.

Aku rindu teman baik sehati sejiwa tekad janji berpimpin tangan ke syurga.

Tapi aku tahu aku semakin dewasa dan perjuangan aku panjang lagi. Sesekali bila bersua ada sinar mata yang jelas saling merindu tapi ada satu bisik,

"Go aishah. Berlari dan berderulah. Moga terus kuat dan kita berjumpa di syurga"

Moga Allah makin sayang.

Wednesday, November 21, 2012

enhancing mutaba'ah amal

Untuk mencapai amal besar itu tidak seharusnya dilupakan amal yang kecil. Menjadi dewasa tidak bermakna kita boleh memperlekeh yang kecil.

"Nak buat syahadah tahfiz selalu semestinya bermula dengan i'adah hafazan yang mantap dan berkualiti"

"Nak capai perkara besar harus diiringi dengan perkara sunnah dengan tanpa meninggalkan yang wajib bahkan dimantapkan lagi"

"Dia sibuk ke sana sini ada program pengisian katanya. Tapi dia lupa kewajipan i'adah hafazan dan bangun malam dalam sujud tahajudnya yang semakin diremehkan."

A very deep muhasabah.
Moga Allah makin sayang.

adik-adikku sayang

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Thabrani daripada Abu Umamah, Allah berfirman kepada malaikat-Nya bermaksud : "Pergilah kepada hambaKu. Lalu timpalah bermacam-macam ujian kepadanya kerana Aku mahu mendengar suaranya."

Allah telah berfirman dalam ayat 2-3 surah Al-Ankabut : "Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan: Kami telah beriman, sedang mereka belum diuji?


Bila adik-adik bertanya,

"Macam mana nak buat kak?"

"Nak buat apa lagi kalau cuma sabar, bertahan dan berjuang sahaja pilihan yang ada"

Adik-adik senyap. Ada jeda dalam suara mereka. Jelas muka risau dan takut di riak wajah.

Pastinya bukanlah sabar, bertahan dan berjuang sehelai sepinggang. Banyak bekalan penting yang perlu dibawa bersama.


"Jangan ambil mudah atau pandang remeh walau sekecil pengisian pun. Biarpun hebat mana pengisian yang pernah adik-adik dapat sebelum ini, pasti ada nilai walau sekecil biji sawi atau sebesar zarah yang mampu menyuci dan menggagah jiwa kita"

"Dunia luar saat tercampak keseorangan bukanlah semudah yang disangka dan tiada jalan pulang atau peluang melarikan diri"

"Jangan menyerah sebelum berjuang. Itu medan amal sebenar kita"

Semuanya jeda.

Akak tahu adik-adik kuat dan hebat. Berlari berderulah wahai adik-adikku!


Tolong jangan pernah mungkiri janji dan tekad yang pernah kita sematkan dahulu. Buktikan hasil pengalaman kalian yang menimba bergunung mutiara.

"Mana pergi hasil ratusan atau mungkin ribuan sekolah agama, tahfiz, pondok, madrasah, selama ini? Kenapa sangat susah untuk melihat mereka menjadi wakil masyarakat atau memegang posisi penting dalam masyarakat atau setidak-tidaknya menjadi wakil-wakil suara kelompok mereka?"

Ayat sentap Pengarah IKIM Datuk Nik Mustafa Nik Hasan dalam satu seminar di Kuala Lumpur suatu masa dahulu. Ayat yang sentiasa terngiang-ngiang di fikiran.

Mungkin tidak perlu menjadi perdana menteri atau artis pujaan yang sentiasa terpampang di dada akhbar tetapi sekurang-kurangnya mampu menyerap masuk ke dalam masyarakat dan mendidik masyarakat dengan sejahtera. Kelihatannya sekarang ini seperti tiada didikan agama atau polisi yang mengambil kira aspek agama. Adakah kita hanya sibuk menjaga jubah dan sejadah sendiri dan melupakan orang lain yang turut mempunyai haknya terhadap diri kita.


Wahai diri yang beribu alasan,

Tidakkah kamu tadabbur firman Allah swt ini ?

انْفِرُواْ خِفَافاً وَثِقَالاً وَجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ

“Berangkatlah kamu baik dalam keadaan ringan ataupun berat, dan berjihadlah dengan harta dan dirimu di jalan Allah. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui.” (At-Taubah : 41)



semester break

Alhamdulillah. Cuti yang panjang penuh terisi. Jadi fasilitator bersama kekanak riang, jaulah ke jakarta penuh sweet dengan kawan anggun cun cantik, mengisi masa menimba pengalaman di butik muslimah milik sepupu, konferens riang di UKM, UIA, bertemu sahabat-sahabat serata dunia, ukhti Ammar jiran baru dari Libya, teman tahfiz Maryam Badiaga dari Paris. Pertemuan hati-hati yang menjadi kecintaan bersama akhawat dan teman-teman sekolah Musleh, berbahagia gembira bersama adik-adik di rumah, bercuti ke Langkawi, duduk borak panjang bersama mak dan abah. Alhamdulillah thumalhamdulillah.

Terlalu banyak kisah di sepanjang perjalanan cuti ini. Terlalu banyak hikayat yang tercipta dan yang memberi kesan di hati. Mungkin perlu duduk dan bertafakur lagi menyusun mozek-mozek kehidupan agar menjadi satu kisah agung yang dicoretkan buat bekal di akhirat nanti.

Dewasanya kita banyak mengajar kita untuk berfikir lebih matang. Menilai setiap tindak tanduk kita agar semuanya berpandukan syariat Allah dan membantu menegakkan kembali Islam di muka bumi. Kita tidak punya banyak masa untuk bersuka ria atas dunia tanpa melaksanakan tugas sebagai daie, hamba dan khalifah.

Biarpun kadang-kadang ada orang yang bertindak atas nama agama, kononnya berhujah dengan dalil quran dan hadith tapi niatnya cuma sekadar mahu menunjuk, niatnya cuma sekadar mahu menarik perhatian insan-insan atau golongan tertentu. Janganlah kita yang memiliki ilmu agama menjadi peruntuh agama sendiri. Berjuang dengan jubah, tudung labuh, serban bahkan purdah sekali pun.

Kecilnya hati ini bila banyak sekali melihat ukhwah yang terbina atas dasar harta benda, kepandaian, mengambil kesempatan atas pengaruh orang lain, bahkan berukhwah atas sebab mencungkil rahsia dan kemudian bergaduh demi seorang yang bukan mahramnya. Ukhwah adalah antara perkara terbesar dalam hidup ini yang memberi kesan yang sangat besar. Pentingnya suasana sekeliling yang positif, sahabat-sahabat yang ikhlas dalam baik buruknya masih terus memegang erat tangan sahabatnya untuk bersama ke syurga. Jauh sekali ingin melihat dia jatuh tersungkur dan terus berlalu meninggalkan dia tanpa erti.

Peristiwa di Gaza sehari dua ini yang banyak menggugat jiwa manusia kita, mengugut keimanan kita dalam mempertahankan Masjidil Aqsa tanah suci umat Islam itu. Tanpa kita sedari pastinya penduduk Gaza itu semuanya calon-calon syuhada' direct ticket untuk ke syurga. Sedang kita yang menangisi melihat nasib mereka belum pasti lagi penghujungnya. Menangisi tanpa berbuat apa-apa? Terasa sedihnya melihat mereka diuji begitu tapi adakah kita sedih dengan tanggung jawap kita sebagai muslim yang masih banyak compang campingnya? Hebat melaungkan 'save gaza', penuh wall facebook dan timeline twitter dengan update semasa dari gaza tapi kita sendiri masih menafikan hak sahabat kita sendiri, bersahabat dengan penuh tipu muslihat dan sekadar menumpang rezeki, masih melambatkan solat, masih bercakap penuh dingin dengan ibu dan ayah, masih tidak kenal siapa sepupu atau jiran sebelah rumah sendiri!

Alhamdulillah untuk cuti yang membasah jiwa. Alhamdulillah 'ala kulli hal. Thumalhamdulillah.

Harus memperkasa langkah dalam muhasabah tanpa henti agar sentiasa di atas jalan yang pasti. Banyak langkah besar yang perlu dirintis maka banyak juga persediaan besar dan memperhebat langkah-langkah kecil. Moga Allah makin sayang.

Tuesday, November 20, 2012

Jaulah to Jakarta : Day 2-4

subuh di Cipinang

Hari kedua bermula dengan subuh di jam 5.15 pagi. Kepenatan perjalanan dari 'bandara' ke rumah Mbak Yuni membawa kami ke labuhan mimpi lebih awal dan segar lebih awal. Pagi itu kami mengikut Mbak Yuni ke pasar pagi dan bersama Nenek Sofea menghantar Mustika ke sekolah. Pasar pagi yang berlainan dengan pasar di Malaysia. Tempe yang 'gede' banget! Kuih muih yang sangat murah. Kanak-kanak sekolah rendah yang berlari girang menuju ke sekolah; wajah-wajah harapan bangsa, wajah-wajah harapan ummah, wajah-wajah kebanggan Rasulullah, wajah-wajah yang aku impikan bertemu kembali di syurga, begitulah potensi besar pada jiwa yang muda lagi suci.

Sekitar jam 10 kami ke tadika di balai warga. Tadika yang ditubuhkan atas usaha penduduk tempatan sendiri demi pendidikan anak-anak mereka. Balai warga yang dijadikan tadika dengan yuran percuma dan guru-gurunya terdiri daripada wanita-wanita yang nampak kehadapan dalam kalangan masyarakat setempat. Pasti usaha ini dijalankan atas dasar sayangkan anak-anak dan mahu mereka berjaya di masa depan. Tidak semewah kita di Malaysia pastinya memberikan satu perjalanan yang penuh muhasabah buat kami berdua.


balai warga

tadika balai warga

tuition di rumah Mbak Yuni

"Adah, nak kawin dengan orang cina sebab derang bangsa yang rajin berusaha"

Satu persepsi biasa yang dilihat bila di Malaysia melihat bangsa Cina yang rajin berusaha tapi di sana semuanya nampak sangat rajin. Pasti terlihat di mana-mana sahaja orang menjaja barangan untuk dijual. Pasti kelihatan di mana-mana orang memikul guni besar. Makanan sangat mudah diperolehi dan hampir semua makanan ada delivery! Pecal delivery pun ada. Jelas sekali rakyat Indonesia sangat-sangat berusaha dalam meneruskan hidup meskipun mungkin banyak faktor yang menjadikan mereka begitu.

Perjalanan kami diteruskan lagi bila berjumpa pelajar perubatan Malaysia di sana. Perjalanan memborong buku dan baju penuh sakan bermula sekitar zohor. Tapi nampak gayanya nafsu shopping buku melebihi nafsu shopping baju.

toko buku buyung, kecil tapi kaya dengan buku yang hebat-hebat dan sangat murah!

tak muat masuk luggage, boleh pack untuk shipping

hasil buruan yang dimampatkan dalam luggage

backpacker or shopper?

Masjid Tanah Abang yang terletak di atas shopping mall lebih 15 tingkat dan blok A hingga F

musolla Central Park

antara buruan utama, akhirnya jumpa di toko buku Gramedia


 Dua malam kami di rumah pelajar Malaysia bersama bakal-bakal BFG (back for good) yang turut sama turun shopping untuk bekalan mereka pulang ke Malaysia nanti. Hari pertama shopping bersama Kak Ain di PGC, Pusat Grosir Cililitan (sebut : pegece) memborong stokin yang berharga RM1 sepasang. Dasar kekanak comel yang sukakan benda-benda comel seperti stokin belang warna warni dan kartun riang ria. Cadangan bagus untuk mereka yang sukakan menutup aurat dengan comel. Tiba di Tomang kawasan perumahan banglo di rumah pelajar Malaysia yang katanya disewa dengan harga 1 juta rupiah atau bersamaan kurang RM300 sebulan. Esoknya ke Tanah Abang yang sangat besar dan penuh dengan manusia dengan nafsu yang ditahan-tahan kerana lebih bersemangat untuk shopping buku di destinasi seterusnya. Beli ala kadar untuk ahli keluarga terdekat. Beg dah gaya student yang belajar di Indonesia. Sungguhlah Jakarta ini syurga bagi pencinta karya!

Friday, November 16, 2012

baca dan tulis

Kau tahu apa rasa saat kau hanya mahu duduk dan tafakur dalam sunyi?

Yang terindah tetap bersama-Nya.
Biarpun dalam senyap dan sunyi aku rasakan damai yang nyata.

Ada selonggok buku kecintaan yang aku sangat bernafsu untuk khatamkan.
Rabbuna yusahhil

ikan biru needs to keep swimming - surah Al-Asr illustrated explanation




keep swimming!
keep swimming!
keep swimming!

Sunday, November 11, 2012

ikan biru



jazakillahu kheyran gelprengsss :)

from small things

Kadang-kadang kita tak perasan dengan perkara kecil yang menjadikan hidup dan jiwa kita lebih bermakna. 

 via hamasahamba

Saturday, November 10, 2012

Jaulah to Jakarta : Day 1

Sebuah rancangan 'kekanak riang' yang selalu berangan nak travel sesama akhirnya menjadi realiti. Berangan travel di negara yang ada kawan atau kenalan di sana. Alhamdulillah we have made it. Perjalanan penuh erti selama 5 hari di bumi Jakarta.

Semuanya bermula bila satu hari ketika sibuk di sebuah program 'konferens riang', seorang kawan yang cun lagi baik hati call,

"Aishah! Ada tiket murah RM250+ ke Jakarta ni. Kite dah check jadual cuti sem awak nanti sama dengan cuti mid-term kite. Jom!"

"Haaa jom!"

Confirmation yang dilakukan saat itu juga. Alhamdulillah Allah mudahkan urusan kami berdua.

Dengan tema duo back-packers kami memulakan perjalanan dengan menaiki KTM seterusnya ERL dari KL Sentral dan Shuttle Bus ke LCCT. Sebelum bertolak dari rumah pagi itu sambil menyediakan sarapan pagi terasa rugi pula kalau beli makanan di LCCT nanti. Maka diambil 4-5 ketul ayam digolek-golekkann di dalam mangkuk bersama sedikit bahan dan dibakar di dalam oven. Memilih untuk bakar kerana lebih healthy dan jimat masa, sambil masak sambil mengemas rumah dan bersiap. Sekitar jam 12 tengahari kami tiba di LCCT dan terus ke self-check in terminal, hantar luggage dan solat zohor serta jama' asar. Masa berbaki untuk menunggu boarding, kami lunch di Food Court bersama bekal ayam dan nasi putih yang dibeli bersama sedikit sayur dengan harga RM5 untuk dua orang.

Flight berlepas sekitar jam 3.30 petang waktu Malaysia dan tiba di Terminal 3 Lapangan Terbang Sukarno Hatta jam 5.30 petang waktu Jakarta. Servis telefon yang bermasalah dengan roaming service menyukarkam kami berdua untuk menghubungi teman-teman di Jakarta. Solusinya kami bertanya di information counter,

"Nak tanya, kat sini ada public phone tak?"

"Sorry, can you speak english?"

Oh walaupun bahasa Indonesia dan Malaysia hampir sama tapi masih tak mampu untuk berkomunikasi dengan staff di situ.

"Sorry miss, I want to make a phone call but where can I find a public phone?"

Sungguhlah ketika bermusafir teknik komunikasi itu sangat penting. Bukanlah setakat perlu tahu asas bahasa Inggeris tapi juga sedikit asas dan lenggok bahasa di negara yang kita pergi. 

Maybe I should use, 

"Permisi mbak, di mana sih saya bisa buat panggilan telefon?"

Jam-jam awal yang masih belum mengadaptasikan lagi lidah ke slanga tempatan. Ada senyum-senyum kegelian hati bila mendengar dialog seakan di dalam sinetron tapi lama kelamaan kami sendiri yang berbahasa Indonesia, teknik penting untuk sesi tawar menawar ketika membeli belah!

Sekitar jam 6 petang baru kami dapat bersua dengan Mbak Yuni dan keluarganya, Nenek Sofeah dan Mbak Mustika yang comel. Perjalanan yang sepatutnya kurang sejam dari airport atau dipanggil 'bandara' di sana menjadi lebih 2 jam perjalanan kerana kesesakan lalu lintas di sana, Jakarta yang sememangnya terkenal dengan 'macet' nya. Rupanya kenderaan yang kami naiki adalah kenderaan pinjam dari 'kantor' jirannya. Masha Allah terharu sungguh kami dengan sambutan yang diberikan. Kawasan rumah Mbak Yuni kelihatan sangat menyedihkan tapi sungguh hangat dengan hubungan kejiranan yang sangat mesra. Rumah Mbak Yuni yang jauh ke dalam dan tidak dapat dilalui dengan kenderaan memberikan kami pengalaman untuk mengucapkan salam pada kejiranan di situ.

"Ini cucu saya dari Malaysia", ujar nenek memperkenalkan kami kepada setiap jiran yang berselisih di sepanjang jalan menuju ke rumah Mbak Yuni. 

Di sepanjang jalan ke rumah Mbak Yuni selain berselisih dengan jiran-jiran yang mesra, kami turut berselisih dengan ayam dan itik!

"Di sini itik dipanggil 'bebek'", kata Mustika

Informasi awal yang kami terima ketika menghubungi Mbak Yuni tentang hajat kami yang ingin bermalam di rumahnya, 

"Rumah mbak jelek sekali tahu. Betul mahu bermalam di sini atau mahu di hotel saja?"

Dengan niat yang memang mahu bersama masyarakat dan mengenali kehidupan sebenar di Jakarta, pastinya itu satu peluang yang sangat-sangat dinantikan. Bayangan hotel mewah dan makanan yang indah-indah terhidang di depan mata memang tidak terlintas di fikiran. Walaubagaimanapun rumah Mbak Yuni dikira antara rumah terbaik di kawasan itu. Rumah dua tingkat yang punya sebuah bilik di tingkat atas sebagai ruang istimewa menyambut tetamu atau kegunaan istimewa oleh anak-anak Mbak Yuni. Rumah kecil yang cuma memiliki 2 bilik kecil, satu bilik air, dan 2 kipas kecil, tanpa sinki dapur ini masih mampu menghidangkan kami bubur kacang, limau mandarin, rendang daging, kangkung goreng belacan dan tempe goreng buat makan malam tetamunya. 

Kedatangan kami disambut dengan anak-anak jiran yang belajar di rumah Mbak Yuni. Mbak Yuni yang merupakan 'ketua warga' atau ketua kampung di kawasan kejiranan  tersebut sering menjadi tempat rujukan masyarakat sekitar dan rumahya menjadi tempat anak-anak di kawasan kejiranan tersebut untuk belajar. Semangat Mbak Yuni dalam membantu anak bangsanya sangat mengharukan kami berdua.

Malamnya kami 'capek' sekali. Malam-malam kami di Jakarta memang tidak keluar ke mana-mana. Mungkin kerana kepenatan berjalanan sepanjang hari. Sekitar jam 8 selepas isya' waktu Jakarta selalunya kami dah terlena di atas katil. Banyak aktiviti sepanjang siang hari di Jakarta.

"Abah tahu, kat sana pukul 8 malam Esyah dah tidur sebab siang tu penat sangat", celoteh dalam kereta bersama abah dalam perjalanan pulang dari airport ke rumah.

"Baguslah malam tak keluar. Kat sana malam bahaya", jawap abah.

I guess my daddy's prayer has been answered. Alhamdulillah everything's safe and sound back in Malaysia  again. Will continue the journal later with experience of meeting the awesome Malaysian students and mingle around with the Jakarta's people.





Monday, November 5, 2012

Makna

"Untuk memaknakan rasa cinta itu bukan yang hanya sekadar di bibir tapi dengan seluruh jiwa dan penyempurnaannya"

kasut crocs dan air mata

"Crocs ni best tau. Boleh jalan lompat-lompat macam ni!", ujar dia penuh girang

Sepatu plastik yang menjadi kegemaran dia kebelakangan ini membawa satu perasaan girang bila memakainya. Terasa seperti rerama berterbangan di keliling apabila kaki tersarung ke dalam sepatu plastik tersebut. Perasaan yang tidak mampu diungkapkan dengan kata-kata.

Di satu petang langit nampak suram bertiup angin kencang tanda hujan lebat bakal turun.

"Alamak, hujan ni jalan licin. Nak redah je ke macam mana ni?"

Dengan perasaan girang yang berbaki,
"Takpe redah je. Basah sikit je pun"

Satu anak tangga ke bawah dilalui untuk ke arah kaki lima kolej. Tangga yang licin berjaya menjatuhkan si pemakai sepatu plastik tersebut.

Jeda.

Dunia terasa bisu dari jeritan kawan-kawan bersebelahan yang kerisauan.

"Awak! Kenapa tak jerit? Tak sakit ke? Sakit ni ya Allah!"

"Ehe. I'm okay la"

Dia jalan berdengkot-dengkot pulang ke kolej. 

Kadang-kadang kita lupa badan kita bukan robot. Masih manusia biasa yang punya rasa sakit, punya rasa sedih, punya keinginginan untuk ketawa bahagia dan sejahtera.

"Awak okay?", tanya dia kerisauan.

Dia balas dengan satu senyuman dan mengangguk lembut.

"Betul okay ni?", dia bertanya lagi untuk kepastian.

Dia senyum dan membuka lengannya mendakap temannya erat. Ada tangis lembut mengalir.

Apa lebih diharapkan selain dari redha Allah kalau cuma harga yang perlu dibayar hanya sekeping perasaan seorang manusia hamba yang hina. Moga kau sejahtera selalu wahai jiwa yang tenang.

Monday, October 22, 2012

Tak mahu

"Aku pernah rasa peritnya derita dan aku tak mahu orang lain turut sama rasa pedih itu."



"Moga kau gagah hingga hujung nyawa kau."

Hidup kembali

Dulu aku pernah terbunuh.
Tak ubah seperti bangkai bernyawa.
Jiwa aku lumpuh.
Lemah selemah-lemahnya.

Diragut segala keyakinan.
Disentap seluruh jiwa.
Terkulai kaku aku sendiri.

Aku sedari semua itu tidak akan berubah.
Kecuali dengan langkahku sendiri.

Aku bangkit perlahan-lahan.
Dengan langkah yang lebih berjaga-jaga.

Aku cuma mahu lahir kembali.
Seperti mana aku yang dahulu.





Thursday, September 27, 2012

Nilai pada baby dan kekanak riang (Qimatusy syabab)

Lately sungguhlah banyak dalam newsfeed gambar kawin, updates pasal pregnancy, updates orang sana sini dapat baby. Subhanallah meriah sangat rasanya. Besides the normal feeling yang macam,

"Sweetnya kawin awal"
"Bestnya dah kawin ada body guard"
"Comelnya baby dia"
"Nak baby jugak"
"Nak kawin jugak"

Pasal kawin macam dah banyak sangat je orang bincang and macam segan nak bagi opinion pasal kawin sebab tak kawin lagi. Lagi pun macam tak best la kan asyik hal kawin je. Angau sokmo. Let it comes naturally. Allah knows best.

Al-kisahnya nak cerita a few days back,

"Mak, Esyah time baby cemana eh? Ada gaya budak gedik manja cewek ke gaya baby genius ke?"

"Esyah baby jalan confident je. Muka tak pernah cuak. Apa Esyah nak buat semua lanyak je"

LOL for me baby yang tak tahu malu. But until now I can feel the feeling of tak malu tu. Memang sometimes kita kena jadi sangat berani for something tapi selalu juga kita jadi tak malu pada perkara yang tak patut. Something should be think again.

Baby dan kekanak riang yang selalunya tak reti penat. Tak reti takut. Yeah I miss that.

Bila mengisi masa sesekali di rumah dengan adik yang bongsu mula terfikir,

"Dah besar dia ni. Dulu baby je. Tak lama lagi dah besar handsome tak boleh nak manja sangat macam ni"

Well, kita yang dewasa ni selalu ada perasaaan yang 'We are the best'. Tanpa kita sedari ada banyak sisi lain pada orang lain yang boleh diambil pengajaran. Seburuk mana sesuatu perkara itu carilah cantiknya. Benci mana kita pada seseorang itu carilah baiknya. Perit mana pun dunia ini masih banyak perkara lain yang membahagiakan. Kenapa perlu fokus pada perit, pada buruk, pada jahatnya?

Biarpun sebenarnya nak mencapai tahap mampu meredhai terhadap sesuatu perkara atau memaksa diri menerima kebaikan yang kita benci itu sangat sulit dan perit. Macam semalam bila berborak dengan seorang best friend,

"Badan kita ni jahat tau suka comfort zone je. Let's say you dah workout from two weeks then badan dah selesa dia akan jadi stagnant (tak berubah)"

Perkara yang sama juga berlaku pada nafsu dan hati kita. Susah betul nak bangkit. Degil betul nak jadi baik. Kadang-kadang kita seseolah dipaksa untuk jadi baik dengan diuji, dengan diberi keperitan supaya kita belajar dan berfikir, muhasabah dan buat peningkatan untuk diri sendiri. Itulah perkara yang mendewasa dan mematangkan kita. Nilai kematangan seseorang yang bergantung kepada cara dia menyelesaikan masalah.

Sedih merajuk dan putus asa atau duduk muhasabah dan terus melangkah, kita yang pilih.

Putus asanya kita pada sesuatu pasti tidak membawa apa-apa perubahan pada diri. Terus di takuk yang lama dengan perangai lama dengan beranggapan kita lah yang terbaik sedangkan kita tak pernah buat apa-apa perubahan dan peningkatan diri. Tak mustahil kita yang berumur 20 tahun hari ini masih bersifat kita 10 tahun yang dulu.

Berbezanya kita mungkin pada pertambahan skil atau kemahiran hidup. Dah pandai memasak atau lebih petah berbicara tapi memasaknya kita itu atau berbicaranya kita adakah dengan hikmah dan bijaksana? Hikmah dan bijaksana yang bukan hanya sedap masakan tersebut tapi juga maklum tentang khasiat dan kesan khasiat tersebut pada tubuh badan, menepati selera golongan sasaran kita atau tidak.

Bagaimana pula cara kita menyelesaikan emosi kita? Dilanda masalah terus berduka lara menangis hiba mengadu ke sana sini dan akhirnya berusaha sehingga tercapai apa yang dihajat? Adakah cukup hanya berbekalkan keinginan yang kuat dan nafsu yang tamak haloba sehingga tidak memikirkan nasib orang lain yang mungkin kita 'terpijak' atau diketepikan haknya? Lebih penting lagi adakah kita sentiasa memastikan dalam setiap tingkah laku, setiap gerak hati, setiap keputusan adalah beriringan dengan redha Allah?

"Sebolehnya dalam setiap inci kehidupan kita ada dalilnya"

Sebuah gabungan hamasatusy syabab dan hikmatusy syuyukh (semangat pemuda dan kebijaksanaan golongan berumur) yang jarang dipandang kepentingannya. Tanpa disedari banyak masalah, banyak tribulasi dalam kehidupan kita ini kuncinya di sini. Keterbukaan kita pada penerimaan dan kesudian kita dalam memberi secara ikhlas.

Secara tak sedar definisi 'pemuda' tersebut turut boleh diterjemahkan sebagai junior atau freshie dan 'golongan berumur' sebagai seseorang yang lebih senior dalam sesuatu perkara. Boleh jadi junior sekolah, junior dalam sesuatu kelab, junior di tempat kerja.

"Is someone not a human first, above all? So forgive, love, respect and cherish!" - absolutemar

PS : Ehe asalnya nak cerita pasal baby je, otak berkembang cepat sangat ni. Hehe. Tak rujuk apa-apa pun. My random personal opinion selepas whatsapp dengan 'Baby Neny' tadi. Love you fillah

Wallahu 'alam.
Doakan nak exam next week.
Rabbuna yusahhil.

Sunday, September 16, 2012

pleasing

Lelapkan mata dan damailah.
Damailah dikau pada hembusan bayu.
Sungguh aku lelah pada dunia.

Lelah selelahnya.

Biarkan mereka berlari.
Biarkan beratakan satu dunia.

Cuma izinkan aku bertenang di sini bersama Dia kekasihku


Membangun istana

Di satu hari seorang sahabat menghantar text message,

"Echot, aku nak exam serious seram"

"I know you can do it. Kau ada Quran apa kau risau. Kau ada Allah kenapa kau resah"

Sebenarnya tak percaya dengan dia sebab every semester 4 flat or at least 3.89. But later she replied with some words from the Quran. Allahu Allah. Dulu pun macam selalu down tapi satu hari pernah seorang sahabat ingatkan,

"I know the life is hard tapi the Quran should be in your heart. Tempat rujuk segala sesuatu untuk awak echot"

She's not any of the so-called akhawat yang qowwiy bercakap sana sini penuh dalil. Ayatnya ringkas tapi menusuk di hati.

Sungguhlah jiwa taiko kalah dengan ayat-ayat cinta ini. Kalau solat jemaah di masjid atau mana-mana surau, tok imam baca sungguhlah syahdu merentap jiwa. Seakan-akan ayat ini memukul hati

"Kau nak apa lagi Aishah?"

"Apa lagi tak cukup?"

"Apa lagi nak takut?"

Nak demand macam-macam. Nak risau macam-macam while sebenarnya Allah tahu mana yang terbaik. Dia bila masa yang sesuai. Dia tahu kuat mana nak hadapi. Kata beriman. Kata percaya, tapi mana bukti?

Sungguhlah hidup ini penuh warna warninya. Jangan disangka hidup akan bahagia selamanya. Jangan juga disangka hidup akan derita sentiasa. Letakkan hatimu seluruhnya hanya pada Dia.

Dia lah Allah, tidak ada tuhan selain Dia.
Mengetahui yang ghaib dan yang nyata.
Dia lah Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Dialah Allah, tiada tuhan selain Dia.
Maha Raja yang Maha Suci, yang Maha Sejahtera,
Yang Maha menjaga keamanan, Pemelihara Keselamatan,
Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuasa,
Yang memiliki segala keagungan
Maha Suci Allah dari segala apa yang mereka sekutukan

Dialah Allah yang menciptakan, Yang mengadakan,
Yang membentuk rupa,
Dia yang memiliki nama-nama yang indah,
Apa yang ada di langit dan di bumi bertasbih kepada-Nya
Dan Dialah Maha Perkasa Maha Bijaksana
-Al Hasyr : 22-24

Jatuh itu sakit
Bangun itu sulit
Tapi pada sulitnya membangun cinta,
Tercipta ruang mendewasa,
Tersusun istana asmara,
Menjulang ke syurga ♥

Salim A.Fillah


Get back on the track

I
Alhamdulillah hari ni dah masuk penghujung Syawal. Ramadhan dah lama berlalu pergi. Jom muhasabah balik setakat mana momentum Ramadhan tu terus memberi impak pada kita sampai hari ini. Kalau dulu berkejar balik dari kelas untuk beli makanan dan berkejar ke masjid untuk berjemaah solat Maghrib, Isya' dan Terawih. Hari ni berkejar lagi tak kita untuk solat awal waktu. Bersemangat lagi tak kita untuk bertadarus. 

Walaupun mungkin tiada lagi ganjaran sehebat dalam bulan Ramadhan tapi kita sendiri nampak kesannya walaupun tiada ganjaran berbentuk fizikal atau material. Rasa lebih menjaga masa. Lebih banyak solat sunat. Lebih rajin Qiamulail. Yang mana hasilnya jelas memberi kita hati yang tenang, fokus dalam pelajaran, tak ada gundah gulana berduka lara. 

Hari ni bila bersedih, teringat hebatnya momentum bulan Ramadhan dulu. Jadilah kamu hamba kepada tuhan bukan hamba kepada bulan Ramadhan. 

II
Allahu Allah. Lemahnya kita sebagai hamba yang leka. Bila masuk musim exam, kesibukan di kemuncak tertinggi, kita mula solat terkejar-kejar, mula baca doa yang pendek-pendek. Mula abaikan hak sesama manusia. 

Bila diuji mula melalak meraung. Macam dah lupa segala tempat pergantungan. Salahkan itu ini. Sedangkan di situ kita kena lihat semula mana amal-amal kita yang cacat. Mana hak-hak yang terabai. Kadang-kadang mungkin kita dah lama tak menangis dalam sujud. Egonya kita dengan Allah. Nak bajet hebat sangat. Lupa ada Dia yang Maha Mendengar Maha Berkuasa atas segala sesuatu, Maha Mengetahui. 

Dia Allah, Pencipta kita.
Dia tahu mana yang terbaik untuk kita.
Mana yang kita mampu dan tak mampu.
Pasti ujian yang hadir tanda sayang-Nya.
Tanda nak naik pangkat lagi satu.
Tanda penghapus dosa. 

Muhasabah di musim kesibukan tahap melampau.
Getting back on the track

Sunday, September 2, 2012

A long walk

I
Ehem. Ehem. Fuh. Fuh. Sungguhlah berhabuk blog ni. Sorry baby, i just dont have enough time because it has been stolen by moutains of homework and assignments. Peliknya follower bertambah. Kau orang stalk entry hikayat silam ke apa? First and foremost nak welcome the new follower. Hai. *lambai-lambai* Moga ada manfaat kita bersama.

When somedays back during the raya holiday, my cool abah said,

"Apa sangat yang esyah nak share to the whole world. Bukannya artis pun"

Ohoi. Sentap 3 saat kejap. Who knows esok-esok memang jadi retis kan kan. Okay. Jangan berangan. Somehow memang buat kita berfikir. Kalau tak memberi manfaat pada public kenapa nak share di public kan. Baik buat blog private. Maka sebelum lakukan sesuatu di khalayak umum, well yeah blog pun kira khalayak umum apa. Ada je senior-senior mak pak mentua dia stalk blog dia. Ehe bukanlah nak kata jadi sopan santun untuk dapatkan perhatian mak pak mentua tapi sebagai cerminan peribadi kita sendiri pada seluruh dunia dan jadi sopan baik memberi manfaat tu kan sebagai saham akhirat kita juga.


II
Ramadhan berlalu mengikut sunnatullahnya. Moga bertemu lagi di Ramadhan akan datang. Moga Ramadhan yang 30 puluh hari terus bersisa semangatnya hingga ke Ramadhan akan datang. My own Ramadhan was awesome alhamdulillah. Dirai bersama insan sekeliling yang turut sama menghidupkan roh Ramadhan.

"Esyah dah juzu' berapa? Amin dah khatam dua kali", si adik menghantar text message yang buat rasa macam nak cubit dia kuat-kuat.

Abah pun tak kurang, "Hari ni 12 Ramadhan abah dah juzu' 12. Jangan bagi abah menang"

Kemain betul. Geram geram.

Beriktikaf dengan sahabat, adik, kakak, omak tercinta dan mualimah yang anggun lagi bergaya dalam mengejar Al-Qadr. Omak memang dah berkampung di masjid tinggalkan comforter, bantal segala sejak bila pun tak tahu. Sampai malam raya masjid memang dah macam rumah kedua.

PS : Sharing tentang iktikaf dari kakak cun Zahidah Azman 


Dah seminggu raya,

"Mak rindu masjid la. Jom lepak"

Syawal ada lagi kan? Ehe. Selamat hari raya aidilfitri. Maaf zahir dan batin. Taqabbalallahu minna wa minkum. Wink wink.

III
Alhamdulillah syawal kali ini seronok girang gembira juga. Rumah meriah dikunjungi tetamu. Omak semangat masak bersiap segala untuk tetamu.

"Kita kena beli set pinggan mangkuk ni"

"Kenapa? Bukan nak buat kenduri pun"

"Takpe nanti esyah kawin senang"

Ok la. Kasi chance merancang masa depan. Terima kasih awak-awak yang datang ziarah ke rumah buruk saya. Rasa air tangan yang tak seberapa. Moga kalian datang dan pergi membawa seribu rahmah untuk kami si tuan rumah.

Hurm tapi tak puas lepak borak berguling dengan sepupu-sepupu yang anggun cun.

"Kite kena plan trip bersama baru puas"

"Bila? Set masa, tarikh. Jom"

Fuh. Laju aje.


IV
Di satu petang yang hening. Matahari bersinar syahdu membuai alam. Angin bertiup sesepoi alunan bahasanya. Pantai indah terbentang beradun ombak yang memukul pantai. Sungguhlah aku jatuh cinta. Jatuh cinta lagi dan lagi.

"Kita nak pergi mana?"

"Suprise"

"Kenapa macam cantik je tempat ni"

Kereta diberhentikan, aku terus buka pintu berlari girang.

Argh. Kenapa hari itu terlalu indah!

 first gambar snap selepas berlari girang 





Kadang-kadang cinta tak memerlukan kata-kata. Tak perlukan jejaka tampan mahupun gadis jelitawan. Sungguhlah rosak jiwa taiko tengok pantai pun jadi syahdu. Sungguh nikmat Allah yang mana kau mahu dustakan?

Ini kisah benar. Harap maklum.
Ini kisah cinta. Cinta dari hati. Tulus ikhlas di hati.
Angau.


V
Di satu hari di bulan syawal yang meriah mesra dalam senandung aidilfitri yang berbaki. Berlangsunglah sudah walimatul urus sahabat baik kekasih cinta hingga syurga.

"Hurm, kalau mak tak pergi sekali boleh?"

"Kenapa?"

"Sebab esyah risau nanti esyah borak sakan gelak comel-comel tak ingat dunia dengan kawan-kawan"

Sungguhlah hari itu terlalu indah. Melimpah barakah dari-Nya insya Allah. Bila bertemu dan berpisah kerana Allah. Tiada yang lebih indah dari bertemu sahabat sejati yang berjanji sehidup semati berpimpin tangan hingga ke syurga firdausi. Walau jauh benua memisahkan kita. Kasih dan cinta terus bersemi dalan alunan doa saban waktu. Sungguhlah aku ni berbunga-bunga jiwanya dengan cinta dan kasih mesra samapai ayat gaya novel tahap tak ingat.

Melangkah masuk ke dewan,

"Ana! Akak mana? Kat depan ea? Nampak budak-budak geng batch 14?"

"Tu kat meja tu"

Kemain kalian meriah sakan conquer satu meja bulat besar gaya mesyuarat agong tahunan tarik kerusi tambahan dari meja sekitar. Bertahun tak bersua muka memanglah mengundang rindu yang berimbun. Allahu Allah tak terkata sayang dan cinta di hati ini. Sampai sudah memang macam tak sedar. Macam masuk dunia lain tak pandang kiri kanan sampailah dah melangkah keluar dari dewan. Updates segala kisah hikayat, gelak gembira sopan-sopan.



"Ohoi tingginya heels"

"Kata pengantin kan. Jangan tolak tau. Ni jatuh kang nanti"

Terus ditolak cik puan pengantin

"Weiii, pengantin jatuh"

"Eh eh sambut cepat!"

Wahailah sahabat-sahabatku yang terlalu comel. Sampai dah kawin pun tak sudah comel dan sengalnya. Barakallahu fiik sahabat cintaku, 'Puan Laling', moga berbahagia hingga ke akhirnya. Moga terus saling mendoakan. Moga terus berlagu cinta dalam jalan juang yang penuh ranjau dan duri ini. Moga jannah tempat bertemu pengakhiran kita. Kite sayang awak sampai syurga puan laling. Wink wink


VI
Sesungguhnya hidup ini satu medan dan jalan juang yang jauh dan panjang. Kadang hadirnya perit dan duka terkadang selalu juga dihadirkan bahagia. Jangan diukir kisah duka. Biar cuma yang bersemi terukir indah kekal dalam kenangan abadi itu yang indah buat koleksi memori di masa depan.

"I really meant it. Jangan share hikayat tak best tak comel awak kat blog, tweet ke FB ke please"

"Herm"

Nanti esok lusa kita juga yang selongkar belek kembali kenangan itu. Paling tidak kita hanya akan teringat kenangan yang semakin pudar dimamah masa. Kenangan indah yang diukir pasti mampu sedikit sebanyak memberi semangat di kemudian hari insya Allah.

"Jangan tutup blog awak please. Kite rasa happy and bersemangat baca entry yang awak tulis"

"Allah bagi ilham dan tak suka tulis yang sedih gundah gulana. Hidup terlalu perit untuk ditambah lagi dengan ukiran kisah derita"

Biarkan kisah duka lara derita sengsara itu berlalu dibawa angin lalu, dimamah waktu. Jangan diberi izin untuk dia kembali.

PS : Sebenarnya ada assignment untuk subject markteting on creative thinking yang kena buat novel tu. Agak-agak lulus tak nak buat novel ni? Haha. Ayat berbunga girang betul. Ehe.

Moga bermanfaat.
Moga Allah redha.

Doakan final cuma empat minggu akan datang. Sedang diuji dengan minggu-minggu kesibukan tahap melampau. Rabbuna yuqawwiy


Saturday, July 28, 2012

My first love


"Rindu dikejut gadis kesayangan, rindu bergegas meredah kepekatan malam, rindu bersahur meriah dikelilingi teman, rindu menjiwai seronok dalam perlumbaan meski semua sujud bersendirian, rindu menikmati ajaibnya langit yang tidak bertiang dari dalam musolla yang hanya bertiang."


"Bertahun meninggalkan bumi yang zahirnya gersang tapi jelas basah dengan ukhwah dan tarbiyah hingga hari ini. Terpisah kita beribu batu, bertahun lama sekali pun cinta kita terus bertaut demi perjuangan mengejar redha Ilahi. Rindunya kita bertemu dalam doa dan sujud tahajud."

Moga Allah sayang kita semua ♥

Ini tanah tarbiyah kaya cinta dan kasih sayang.
Penuh ilmu dan taman syurga.
Ini sekolah saya.

Sayang sampai syurga.
Seluruh bumi itu dan seisinya.




Monday, July 23, 2012

ragam ramadhan

I
"Siapa paling banyak khatam abah bagi reward"

Tak menarik pun.


II
"Lumba tilawah nak?"

Ehe. Baca jela.


III
"Ingat tak dulu berangan nak 10 juzu' satu hari tapi dapat 8 juzu' je sebab maghrib tak banyak masa sangat. Ingat?"

Ha! That's it! I got it! Alhamdulillah!

Terus rakus ambil Quran layan sampai masyuk. Dulu selalu wonder kenapa semua mp3 adik-adik folder Quran tu namanya aspirin. Aspirin tu dadahkan?

Nikmat tak nikmat. Orang yang pernah lalui je tahu rasa dia.
Tak percaya cubalah!

IV
"Dah maghrib. Dah masuk Ramadhan"

Senyum.

"Start tilawah jom"

dewasa

I
"Semua orang membesar tapi bukan semua orang menjadi dewasa"

Masuk umur 21 kira dewasa tak? Sekarang dah kira 21 setengah la kan sebab dah lepas bulan 7.


II
"Akak, cemana nak jadi orang besar?"

"Let's see how you handle your problem and your emotion"


III
"Adah risau la ayah adah kat rumah tu seorang-seorang"

"Takpe. Ayah adah kan dah besar"


IV
Menjadi dewasa itu terlalu banyak perkara yang perlu dicapai. Antara mimpi dan realiti.

I choose to stay between the lines. Yet not just waiting.


V
Ada pelangi indah.
Ada juga jalan yang panjang menujunya.

Jangan tersungkur atau lemas di sesak kabus.


VI
"The blind arrows of piercing cold ice and warm melting heart"

It describes me the best.


VII
Walau kadang rasa tak mampu berdiri lagi.
Ada motivasi teragung untuk aku terus melangkah.

Demi redha Dia semata.

Thursday, July 19, 2012

so what with hafiz or hafizah?

When one of my classmate during tahfiz days tweet something yesterday,

"Is our life only devoted for hifz Quran? I dont think so. Hifz is just a step to move further. - To understand, to apply, to teach each others"

Totally agree with her.

"I don't see any specialty towards al-hafiz nor al hafizah unless he or she truly understand and apply nor reflects in his or her personality"

Menjadi seorang hafiz atau hafizah bukan semata-mata kerana nak menjadi alim ulama' bahkan lebih dari itu iaitu untuk memacukan kehidupan yang sentiasa berkompaskan Al-Quran.

Biar tahu setiap tindakan itu ada dalilnya. Biar tahu setiap gerak kerja itu ada zikir dalam setiap denyut nafasnya.

Jom jadi generasi Al-Quran!

Wednesday, July 18, 2012

Love need repetition

Sambil menghirup teh panas melegakan tekak dan hidung yang tersumbat, teringat kisah selepas penghijrahan Rasulullah ke Kota Madinah. Bagaimana Sa'id menawarkan isterinya-isterinya untuk dinikahi oleh para muhajirin. Kisah Abdul Rahman Al-Auf yang mencari pasar agar beliau boleh menjalankan perniagaan beliau berbanding menerima sedekah golongan Ansar.

Meninjau kisah sirah yang bukan sahaja mengajar kita untuk ithar atau mengutamakan orang lain tapi juga tidak mengambil kesempatan atas kesenangan atau tawaran yang diberikan. Malah berusaha dan berdikari tanpa terus menerus mengharapkan orang lain. Allahu.

Dahulu mungkin kisah sirah seperti ini seperti halwa telinga yang diulang-ulang. Tapi percayalah yang diulang-ulang oleh mak ayah, ustaz ustazah itulah yang suatu hari nanti akan menusuk di hati.

"Love need repetition"

Melihat ibu kita suatu ketika dahulu yang tak jemu-jemu melatih kita bertatih. Berapa kali pun kita jatuh dia masih tersenyum dan bangunkan kita kembali. Betapa comotnya kita pun dia masih terus duduk di situ dan membersihkan diri kita. Dulu saya kurang melihat perkara ini. Mungkin kerana kita tidak nampak secara langsung atau tidak mampu membayangkan kesungguhan ibu kita mendidik dan menjaga kita.

Sesi latihan berenang bersama ibu tercinta sejak menginjak usia lebih 20 tahun ini banyak menyentuh hati. Betapa si ibu tak jemu menyuruh proses buble-straight-kick. Mungkin juga ini proses atau perasaan yang sama dia lalui ketika melatih saya bertatih, mengaji quran, membaca Peter and Jane, membuat latihan matematik, menghafal hadith. Masha Allah. Moga Allah sayang kita berdua mak.

Selaku anak sulong perempuan banyak perkara yang saya lalui bersama mak. Biarpun mak saya bukan jenis yang suka mendengar luahan hati kerana bagi dia itu merungut. "Be thankful my dear", ayat yang sering diulang-ulang.

Entah kenapa semakin berusia semakin banyak mengenang jasa mak. Berada di tahap ini dan bermuhasabah setiap tindakan. Apa yang patut apa yang perlu dihindari banyaknya hasil didikan mak. Biarpun zaman kanak-kanak yang lebih manja dengan ayah somehow didikan mak lebih banyak menyerap. Sesekali merajuk dengan mak pun, abah akan kata, "She loves you more than anything"

Aha. Thanks Allah the tears rolling down. Memang orang demam ni emosi tunggang terbalik. How I wish to have my mom by my side right now. Even sebenarnya saya seorang pesakit yang sangat berdikari. Demam pun boleh masuk dapur masak sendiri, cari ubat sendiri. But at least I have someone for sure without doubt who i love her and she loves me because of Allah. This is not just a mom-daughter relationship but also a murabbi-mutarabbi, sahabah sahabiah long lasting eternal relationship. She nor me wont be sad if any of us pass away first. But we will regret if we dont contribute and give such tarbiyah and teach me who is Allah.

"Keep going baby comel mak. Kejayaan itu kuncinya usaha. Usaha yang berulang-ulang"

Ye kejayaan itu memerlukan sesuatu yang berulang-ulang. Sebab tu kena buat latihan taxation 3-4 set. Sebab tu kena buat latihan costing 5-6 set. Sebab tu kena buat latihan financial accounting 5-6 set. Sebab tu kena spend masa 1 jam setiap hari menghadap partnership and corporate law. Semuanya agar terus jatuh cinta pada pelajaran kita. Mungkin la kan. Ehe. Rabbuna yuqawwiy ya Allah!


Siapa je yang mampu sayang dan cinta kita seperti ibu sendiri?

Ummi ya ruhi wa hayati

Monday, July 16, 2012

Refreshment




Meredah sungai. Berehat di dalam gua. Akhawat qowwiy!

Kau nampak apa aku nampak?


I
Dulu aku rasakan akulah manusia terhebat.
Sudahnya aku terduduk sendiri merenung hakikat kejadian.
Aku tak nampak kita berbeza.
Melainkan aku dengki kalau kau buat amalan tak ajak aku.
Sebab aku tahu bezanya kita pada taqwa.
Biarpun taqwa itu yang menilai cuma Dia.
Paling kurang kau kerah aku kan?
Pahala pun kau dapat.
Biar sama-sama meraih syurganya.

II
Menangis aku dengar si Sami Yusuf ni.
Tetap makan dalam walau dah dengar berulang kali
Entah.
Aku susah nak cakap banyak sekarang.

"Aku tahu kau kuat. Setiap hari aku doakan kau"

"Aku sayang kau weh"

Macho sungguh?

I
"Kau tahu, aku 'letih' gila"

"Kau tipu aku ke apa ni?"

"Aku failed weh. While aku tahu aku boleh buat lebih hebat"

"Dengan keadaan yang sangat menguji kau, aku tak rasa kau failed pun. Aku nampak kaulah kawan aku paling gagah"

"How would you define success? Aku tak payah bagi tahu kau kan?"

"Hurm."

II
"Kenapa akak sangat gagah?"

"Sebab akak dah penat menangis"


III
"Just let it out. Tak payah berlagak macho sekarang"

"Do you think I would let it risks myself again? You've seen how all the grief and sorrow pass by kan?"

"Verily after each difficulty there is relief"

"Mana relief? Tak nampak. Lambat sangat kenapa?"

"Kau siapa weh? Kau hamba je weh. Sedar diri sikit. Nak mengarah pulak. Ikut suka Dia la nak lambat ke cepat, Dia Tuhan. Kau hamba!"

"Hurm okay. Lupa kejap"


Hakikatnya mana kau letak Allah?
Bukankah orang yang beriman itu sabar bila diuji.
Bukankah orang yang bertaqwa itu bahkan bersyukur walau diuji.

Kecewa kau sebab apa?
Marah kau sebab apa?
Bengang kau sebab apa?

Kalau kerana Allah memang aku boleh terima. Tapi ni. Nak aku sepuk ke apa?

Weh, mana jiwa besar kau?
Mana jiwa harapan ummah yang kau galas selama ni?
Mana?

kisah hati

You know what hidup ini memang susah.
Ada hati yang perlu dijaga.
Ada prinsip yang perlu dipatuhi.
Ada cita-cita yang perlu dicapai.
Ada perkara yang perlu diutamakan.

Apa pun ada prinsip yang perlu dipatuhi.
Buatlah apa pun.

Allahu ghayatuna.
Allah tujuan kami

Ar Rasul qudwatuna.
Rasul ikutan kami

Al Quran dusturuna
Al Quran pedoman kami

Al Jihadu sabiluna
Jihad adalah jalan juang kami

Al Mautu sabilillah asma amanina
Mati di jalan Allah adalah cita-cita kami tertinggi

Bergema-gema rasanya lagu tema "Bulan Ta'dib" a.k.a. Bulan Disiplin atau juga dipanggil "Bulan Taghyir" a.k.a Bulan Perubahan di bumi penuh tarbiyah itu. Walaupun liriknya seakan simple dan nampak biasa-biasa. Hakikatnya itulah tunjang dalam setiap amalan yang dilakukan setiap hari. Tunjang kepada keputusan-keputusan yang dibuat dalam kehidupan.

"Aku cuma mahu redha Allah. Itu sahaja"

Perjuangan ini memerlukan jiwa-jiwa besar yang mampu memikul tanggung jawap ini. Atau kita mahu duduk di tepi dan menonton sahaja.

May Allah bless.


Tuesday, July 3, 2012

great weekend with great weekenders

It's just a great long weekend. With great people. Great venues.

I
Terjah di rumah usrahmate. Akok-akok yang tengah exam memang best dibuli. Ber-'burger segamat' dan ber-kek aiskrim. Bercomot-comotan. Berdiskusi-kusian.

Mabrouk akak for the best student award!

"Makcik dah agak dah. Semoga diteruskan legasi kecemerlangan ini", pesan makcik naqibah


II
Menyaksikan satu insiden secara langsung di depan mata yang buat pipi jadi merah dan bergenang air mata.


"Makcik dah pening kepala ni"

"Tak sarapan lagi ke makcik?"

"Tak selera nak makan selagi tak nampak muka anak makcik seorang ni"


Allahu Allah. No one can beat the mother's love. Hangat peluk cium si ibu yang penuh kasih sayang. Ok. Tak mampu tulis part ni panjang-panjang nanti menangis lagi. Homesick! Entah kenapa makin tua makin homesick.


III
Yes Alhamdulillah. I've been attending that great event. Being Me. The women only international islamic conference in MATRADE Kuala Lumpur. Been there with my great best friends, my schoolmates, my seniors and of course with other great and empowered ladies too! The conference have been emceed by Sister Wardina Safiyyah and yeah with many great speakers and presenters too. We have Sister Yasmin Mogahed, Sheikh Tawfeq Chowdry, Sister Meriam Cerrah, Sister Raya Shofakart, I would like to thanks my sweet little sister Ezzah Mahmud. Don't worry baby, you have done a great job! Well done Masha Allah!

Alhamdulillah for such great moments with my great best friends. As we don't meet for years the hugs and kisses are so warmth with love for Allah. I've got to see Maria Elena and the gang , Sharifah Sofea, Sasha Saidin, Natasha Hudson, Yatt. Masha Allah. May Allah bless us all.

Ciah, Mimi, Petom, Jadon, Mai, Ira uhibbukunna fillah abadan abada.

As I don't have enough time to put the sharing here. You can read the sharing for Mai's blog
click here to read the sharing


Tuesday, June 26, 2012

Allah knows best

Keep repeating this song.

Bila susah tiada gelisah
Bila miskin syukur pada Tuhan
Bila takut tiada resah di jiwa

Bukankah Tuhan telah berfirman ketahuilah dengan mengingati Allah
Jiwa kan menjadi tenang

This is just the tears of syukr
Allah knows best

Monday, June 25, 2012

My murobbi

"What do you want me to be?"

"I want you to be a fighter for this ummah"

***

"Cantik kan jubah tu?"

"Makin banyak barang awak ada makin lama nak kena hisab nanti. Awak belajar akaun tau kan kena audit. Nak beratur lama-lama kat Mahsyar?"

***

"Geram lah kena gigit pacat ni. Habis parut"

"Baru pacat sikit. Bukan peluru macam kat Palestin. Perempuan Palestin cacat pun ada orang nak kawin. Suami syuhada' lagi"

***

"I feel down"

"You have Quran then you feel down? You have experienced the biah solehah and gained much tarbiyah you still feel down? What else do you want other than the halawatul iman. It's all just in your heart"

***

"I miss my lovely akhawat, my Hira' friends"

"But you have Allah the Great. Not enough yet?"

***

Dia yang ajar aku bertatih berjalan dan kini masih dalam proses belajar berenang. Dia yang ajar aku mengaji, mengira, membaca. Bermula dengan Iqra' berpindah ke Qiraati hingga kini sering tebuk hafazan. Bermula dengan buku latihan biasa hingga ke Modul EZ Math dan memantau latih tubi Add Math SPM. Bermula dengan Peter and Janes ke Enid Blyton. Sebelum tidur dibacakan kisah Ashabul Kahfi, kisah Nabi Yunus dan Ikan Pausnya, kisah 25 Rasul yang dua buku itu, biru dan hijau kulitnya jika tidak salah. Umur bertambah mula dibacakan hadith-hadith dari Riadhus Solehin. Saban subuh dia duduk di pinggir katil sambil membacakan ayat quran dan aku mula terpisat-pisat bangun. Walaupun aku sudah bangun lebih awal kerana bunyi dia ke bilik air bersiap untuk qiamulail tapi aku lebih suka dia datang di pinggir katil dan aku diperlakukan sebegitu. 

"Esyah stay here. Sana dalam bahaya. Awak tak cukup pandai lagi. Iman, Dijah and Usamah je boleh pergi belah dalam"

"Apa pulak terbalik ni. Esyah tinggi la tak terbenam pun"

"No, stay here. Bubble 30 kali. Kick training 50 kali"

***

"Tasmi' Al-Waqiah cepat. Lepas tu 10 pages juzuk 5 Baqarah"

"Okay. Then let me check your fe'el madhi, mudhori', amar. Exam arab this weekend kan?"

"Alrite. Cepat start. Kalau sangkut no new books for this weekend"

***

"Apa adab bersama hadith dhaif dan maudhu'?"

"Check on this kitab. I think I've found satu buku best pasal mustolah hadith kat ground floor UM hari tu. I'll go and buy it for you this weekend"

***
Dia yang melarang aku makan sesuka hati. Setiap pinggan mesti akan disudukan sayur. Masa senggang diisi dengan hidangan buah-buahan. Tiada makanan ringan yang dibenarkan. Cuma sesekali chocolate jadi hadiah buat yang habis jilid Qiraati atau berpindah level Peter and Janes atau mampu menghabiskan Enid Blyton. Setiap petang semua dihalau bermain di luar. Kadang-kadang cuma bermain panjat-panjat pokok. Kadang-kadang tolong dia bercucuk tanam. Laman rumah itu luas. Ada pokok mangga, pokok manggis, pokok jambu, pokok pisang, pokok kelapa dan pokok ceri tempat aku bermain. Hujung minggu dibawa ke kolam renang atau ke tasik. Masa menonton televisyen dihadkan. Televisyen yang dikunci dalam bilik bacaan. Pada waktu-waktu tertentu dan rancangan tertentu sahaja dibernarkan tonton. Hingga hilang nafsu menonton TV bila dewasa. 

Biarpun kami berderet-deret tapi dia tetap membawa kami ke sana sini terutama ke masjid dan majlis-majlis ilmu. Teringat di zaman tadika mungkin, tersengguk-sengguk baring di ribanya menanti dia tamat usrah. Kadang-kadang bermain bersama anak-anak makcik usrahmate dia yang lain. Juga ke daurah yang biasanya jauh sedikit dari rumah. Aku berjumpa dengan lingkungan anak-anak makcik lain yang lebih ramai. Hari ini dia juga seperti makcik naqibah usrahku.

"How's your usrah?"

"That girl dah dapat DF dia?"

"Daurah apa belum lagi? This week ada daurah my anak usrah. Join sekali nanti"

***

Sungguh jalan ini tidak mudah. Ada yang manis. Ada yang perit dan jatuh tersungkur. Ada yang tersalah langkah tapi pantas diundur kembali agar terus dapat berlari laju ke hadapan. Hari ini bila aku jauh darinya aku mula mengimbau sumber-sumber kekuatan aku. I found this great lady is my first and the great murobbi of mine. Randomly write here. Yes, i miss her a lot. 

Semalam. Text Message.

"Tengah tunggu Usamah swimming. Hari ni masuk kolam 5 meter dia takut. Coach dia cakap yang dalam 5 meter tu bawah dia. Berenang atas air bukan bawah air. Then Usamah start swimming happily like a fish!"

"Hahaha. Are you trying to make me jealous? Yes, Esyah baru balik from camp and burnt like a zebra while both of you having time swimming happily like a fish!"

Semalam ahad. Pasti selepas itu terus ke masjid negeri solat maghrib dan isya'. She found peace there. I know her because she's my beloved mom. Love you much! 

Self motivation during a hectic week! Baru dua minggu dah macam setengah semester. Takpe Allah tengok usaha. Akhawat kena qowwiy! Go baby go!

Obviously homesick. Hilang macho.
May Allah bless


Friday, June 22, 2012

Nak tanya boleh?

I

"Nak tanya sikit boleh?"

"Aha, tanya jela. Tak payah minta-minta izin pun. Macam artis pulak rasa. Hehe"

"I know your situation is hard but how you could be strong for all this while?"

"Orang nak bina badan kena angkat berat kan?"

"Then orang nak bina hati kena berlatih dengan perkara-perkara besar"

"Tapi lain. Kuat dalaman"

"Sama je. Kalau kita hanyut kat sungai or laut mesti kita cari tempat berpautkan? Then you know rite apa yang patut kita berpegang teguh dengannya hingga nafas terakhir. Tell me the hadith"

"Taraktu fiikum amrain, ma intamasaktum bihima lan tadhillu abada?"

"Yes sayang. Sambung lagi sikit"

"Kitaballahi wa sunnati"

"Yes baby. Good girl! Dah jangan tanya lebih-lebih. Nak jadi kuat jangan difikirkan sangat derita. Kena banyak fikir rezeki dan nikmat. Serta ingat betapa tanggungjawap kita ni banyak lagi berbanding nak fikir soal hati dan perasaan sendiri je"

"Hehe. Okay tak tanya dah"

Epik. Moga Allah sayang kita berdua dear sister.


II
Mahu tak sentap bila,

"Zaa, i feel like crying"

"Akak kuat selama ni nak jadi lembik kenapa?"

"Entah. Lupa mungkin"

"Then think"

"Okay baby"

Berteleku muhasabah diri. Ijlis bina nu'min sa'ah

May Allah bless us

Turn to Him and everything is alright

"Esyah, Usamah masuk nasyid untuk minggu Israa' Mi'raj!"

"Oh yeke. Pandai ke Usamah nyanyi. Nak dengar sikit"

"Takde kepentingan untuk nyanyi kat Esyah pun"

"Alaaa, bagi la sikit intro dia"

"Ni lagu budak kecik. Mana Esyah tau"

"Tak tahu la kena bagi tahu"

"Dia start macam ni, in the name of Allah the most gracious and the most merciful"

"Alaaaa. Macam mana nak teka macam tu"

"Kan dah kata Esyah tak tahu"



That's my lil brother Usamah. He's in standard 3. Budak kecik yang perasan matang. Ehe. What an introduction. We should start something with Basmallah and we should know our priority aite!

Dah lama tak membebel. Mungkin ini petanda sudah dewasa kerana busy dengan urusan harian dan tidak lagi membuang masa di hadapan laptop. Kalau tak asal free je gian nak explore or google sana sini. Hakikatnya kita ada hidup di alam nyata yang pasti lebih memerlukan perhatian kita berbanding urusan di alam maya yang selalunya bertunjangkan keghairahan meneroka sesuatu ilmu. Keghairahan yang belum pasti berniatkan kerana Allah. Astaghfirullah.

You know what, bila kita kaya cinta kita rasa kaya dengan segala-galanya. The sense of that I'm belong to someone really helps much.

A few weeks back,

"Salam Aisha, ingat Noin?"
"How could i forget her. Why?"
"Dia dah meninggal dunia"


Noin is my friend. She's one year younger than me. The rest is history. May Allah bless you dear friend.

Ada suara berbisik dalam hati,

"Kenapa bukan aku?"
"Sebab Dia masih izinkan kau berpeluang tambah amal"

Berjujuran air mata keluar laju. Hakikatnya semua yang hidup pasti akan mati cuma entah bagaimana keadaan nyawa kita ditarik. Ya Allah itu yang aku risaukan.

Duduk sejenak. Terasa turun naik nafas. Lelah semput dengan urusan harian. Turun naik tangga yang tidak terbilang hingga degupan nafas yang kadang kita terlupa. Sayang Allah pada aku kan. Air mata terus mengalir.

Lelah di satu sudut. Datang sahabat yang menenangkan. Senyuman mesra segera bertamu menyambutnya.

"I can see your pain. Please don't keep it inside only by yourself"
"Hey, I'm okay"
"Tipu"

Segera sahabat itu dipeluk. Air mata mengalir laju. Sepi tanpa suara.

Sahabat itu berbisik,
"Be strong baby. I'm proud of you. Akhawat qowwiy kan"

I miss that hugs. Of MISI 12'


Nampaknya ada resah yang gagal disembunyikan dalam memberi senyuman dan sinar kebahagiaan kepada orang sekeliling. Need to shine the smile!

"Hidup itu memang ada jatuh dan bangunnya. Cuma bagaimana kita akan terus bangkit bangun dan berjuang"



Tuesday, May 22, 2012

rant on semester break

I
Sahabat-sahabat di UIA nak exam. Semalam terima ini di telefon tangan.

"Dialah Allah yang tidak ada Tuhan melainkan Dia, Yang Menguasai, Yang Maha Selamat Sejahtera, Yang Melimpahkan Keamanan, Yang Mengawal, Yang Maha Perkasa, Yang Maha Gagah, Yang Melengkapi segala kebesaran, . Maha Suci Allah dari segala yang mereka sekutukan" - Al-Hasyr

"Alhamdulillah kembali osem dengan adanya Allah sebagai pemberi motivasi tertinggi dalam study! Segala kekuatan datangnya dari Allah yang osem!..."


II
Siapa kata cuti boleh lenggang kangkung. Ada banyak urusan yang perlu diselesaikan sebelum buka semester. Banyak juga aktiviti yang perlu dihadiri. Kalau kita hidup tanpa agenda nanti ada yang lain akan meng-agendakan hidup kita. Moga Allah lindungi kita semua.

"Selalu tau macam ni. Orang dah semangat dia sesuka hati nak spoil mood orang"

"Setan je tu. Kemon fight it!"

"Kite tak suka la cani. Hasutan-hasutan tambahan"

"Ignore the ignorance. Go mingles with some of your good friends who will help you, not destroying you"

"Kalau layan cakap orang kan memang tak habis. So fight em. Don't listen to em. Be strong like a bosss!"


Sila abaikan emosi mengarut.
Moga Allah permudahkan semua urusan.

Monday, May 21, 2012

The belated murobbi day - dunia kanak-kanak

I
Tadika Mustika -1995

Hari pertama di tadika. Seorang budak perempuan berkemeja putih bertali leher kuning juga berskirt kuning paras lutut duduk di meja belakang sekali. Dia yang berlumba basikal sebelum ke tadika tadi berasa dahaga. Hendak minum segan tak tahu cara. Tekaknya terus menjerit-jerit untuk dibasahkan. Dengan tubuh yang kecil dia menyelinap ke bawah meja. Puas diteguk sebotol air yang dibekal ibunya.

Tiba-tiba,

"Awak yang menyorok bawah meja tu buat apa?!", jerit Cikgu Fauziah sambil menjenggilkan biji mata.

Tersedak dia dan terus menangis. Tak mampu lagi ditahan air mata yang diminta dicurah keluar. Entah apa yang dibelajar di situ dia tak ingat tapi peristiwa ini yang paling terkesan di hati. Setiap kali dalam apa-apa majlis pasti dia teringat kisah ini kalau tekak menjerit minta dibasahkan.

II
PASTI An-Naim 1996-1997

Dia melanjutkan pengajian tadikanya di tadika lain. Akibat trauma kisah dijenggil dengan Cikgu Fauziah, dia menangis saat abah meletakkan dia ke tanah dari dukungan abah. Tangisnya susah diredakan. Lalu Ustaz Razali yang merupakan pengetua di tadika tersebut bertukar shif dengan abah. Ambil dia dan letak pada bahu. Sedang orang lain sudah memulakan hari pertama di tadika dia pula bertenggek sepanjang hari dalam dukungan ustaz. Ke hulu ke hilir mengikut ustaz. Diupah dengan pelbagai coklat dan gula-gula biar tangisnya reda dan boleh diletak di bawah.

Sudahnya dia jadi anak emas ustaz. Setiap petang selepas tamat kelas dia boleh sesuka hati masuk ke rumah ustaz biarpun sering ditegah Cikgu Sabariah dan Cikgu Hasbiah guru kelasnya. Anak murid kesayangan la katakan.

Dia juga sesuka hati pernah bertanya kepada Cikgu Sabariah,

"Cikgu, cikgu. Kanak-kanak bagus minum susu kan?"

"Ye, aishah. Aishah kat rumah minum susu dalam botol ke cawan?"

"Kite minum dalam botol cikgu. Cikgu, kalau kite nak bawak botol susu pergi tadika boleh?"

"Boleh, nanti boleh minum di tadika"

"Yeay! Esok jom bawak botol susu!"

Keesokan harinya semua murid di dalam kelas bawa botol susu dan bangga meletakkannya di atas meja. Dia memang bijak dalam banyak hal. Hingga pada suatu hari,

"Awak, isi karipap ni pedas la. Kite tak suke"

"Buang jela. Jangan makan"

"Kite buang kat tingkap boleh?"

"Boleh"

Bukanlah isi karipap itu dibuang keluar dari tingkap tapi pada tetingkap kelas. Penuhlah sisi tingkap dengan inti karipap. Lebih menarik, kelas lain turut menyertai sama idea buang inti karipap di tepi tingkap ini.

Di satu petang yang nyaman, berhembus angin sepoi-sepoi bahasa. Aishah dan kawan-kawan seronok bermain di atas buaian. Tiba-tiba,

"Ya Allah, banyaknya inti karipap. Tingkap ni makan karipap ke?"

Aishah dan kawan-kawan gelak mengkekek. Di sini aishah berkenalan dengan Sufiah, Suhaila, Amalina, 'Atiqah, Akram yang tembam dan Muadz yang hingga hujung tahun bawa botol susu.

III
Taski ABIM Al-Ubudiyah - 1997

Keluarga Aishah berpindah rumah jadi dia juga terpaksa berpindah tadika. Di hari pertama dia mencuba untuk menangis mana tahu dapat lagi didukung hingga ke petang. Malangnya mungkin aura matangnya sudah kelihatan jadi dia gagal untuk terus menangis. Dia duduk bersebelahan dengan Syazwani. Baru-baru ni di sebuat stesen KTM.

"Awak nak balik Shah Alam ke?"

"A'ah. Awak pun?"

"Ya, sama la. Awak duduk section 19 kan?"

"A'ah. Awak pun ke?"

"Tak la. Tapi kite macam kenal awak. Nama awak Syazwani kan? Tadika Ubudiyah dulu? Awak ingat kite Aishah yang duduk sebelah awak tu?"

"Aishah ke! Dah besar!"

"Awak pun la!"

The rest is history.

Di Tadika Ubudiyah dia mula belajar dengan sistem qiraati dengan Cikgu Fauziah dan Cikgu Aini. Cikgu Fauziah suka menyanyi di dalam kelas. Nama Aishah sering dilagu-lagukan.

"Aishah istimewaaaa"

Satu lagu yang tak pernah lupa. Cikgu Fauziah suka lagukan ketika memanggil seorang murid bernama Fadhli. "Fadeli fadelot" yang sudah aku lupa rentaknya. Di sini Aishah sudah menjadi taiko membuli seorang budak bernama Munirah. Munirah anak polis dan berbadan agak gempal. Aishah menghasut orang lain supaya jangan berkawan dengan Munirah sebab dia gempal. Akhirnya kini aku yang gempal. Balasan Tuhan mungkin. Munirah, kau maafkan aku?


Aku rasa dah rupa hikayat budak nakal tapi aku gagahkan juga untuk publish. Nanti aku karangkan kisah di sekolah rendah. Baru sedar nakalnya aku dulu. Komen la kalau sudi.

Moga Allah sayang kita semua.





that's life

I
"Mak, before subuh tadi ada orang bajet macho belasah perempuan kat dataran. They're doing nothing pun mak. Bajet macho la kunun camtu"

Mak reply mudah.

"That's life. A typical normal life untuk orang yang takde Allah dalam hati dia"

II
"Mak, how's maklong? Dia tak sedih-sedih ke since paklong meninggal?"

Mak jawap.

"That's life. Buat apa nak sedih sangat. Sedih sikit-sikit ada la. Semua orang akan mati. Cuma amal kebaikan yang tentukan kita jumpa lagi ke tak di syurga"



sakit dan sulit

Jatuh itu sakit
Bangun itu sulit
Tapi pada sulitnya membangun cinta
Tercipta ruang mendewasa
Tersusun istana asmara
Menjulang ke syurga

-Salim A.Fillah

Thursday, May 10, 2012

Puas menyumpah

Semangat berapi-api
Konon dia yang benar segalanya.
Habis sumpah seranah terluah.
Puas sudah?

Hilang kehormatan dan maruah.

Saya benci orang mencarut bersumpah seranah.
Mana maruah orang bertamadun?
Ungkapan intergriti yang dibangga itu dalam kata kesat yang terluah?
Itu integriti?

Kalau carut yang kau sangka boleh memijak manusia lain.
Nampaknya kau sedang berbicara dengan cermin.

Wednesday, May 9, 2012

For the gelprengs : The last choice


Dedicating this for my gelprengs.


Meh nak habaq mai sikit, kome nak tahu? Depa ni dulu kemain kata tak sanggup, nak nangis saje. nak give up. Sikit-sikit, 

"Akok acane ni!" 

Sikit-sikit, 

"Akok nak nanes!" 


Somehow you see today how mature they are! 


"Saya segan nak bercakap dengan zahidah azman dan maisarah sofea sebab mereka sangat matang"

"But in the end, we'd turn back for Kak Aishah for advices. So siapa yang matang sekarang kan"

"Somehow Kak Aishah tu yang paling gedik. Please la admit!"


Izi and Yan tu pun sama je. Except Izi memang matang lebih sikit as she going to take advance step soon. keke. Kan izi kan? 

Affected from yesterday conversation.
Overwhelmed by the love and care from gelprengs.
Love you bebeh.

Moga cinta sampai syurga.
As in serious mode.



 
to the fullest of life. - Free Blogger Templates, Free Wordpress Themes - by Templates para novo blogger HD TV Watch Shows Online. Unblock through myspace proxy unblock, Songs by Christian Guitar Chords