Friday, June 22, 2012

Nak tanya boleh?

I

"Nak tanya sikit boleh?"

"Aha, tanya jela. Tak payah minta-minta izin pun. Macam artis pulak rasa. Hehe"

"I know your situation is hard but how you could be strong for all this while?"

"Orang nak bina badan kena angkat berat kan?"

"Then orang nak bina hati kena berlatih dengan perkara-perkara besar"

"Tapi lain. Kuat dalaman"

"Sama je. Kalau kita hanyut kat sungai or laut mesti kita cari tempat berpautkan? Then you know rite apa yang patut kita berpegang teguh dengannya hingga nafas terakhir. Tell me the hadith"

"Taraktu fiikum amrain, ma intamasaktum bihima lan tadhillu abada?"

"Yes sayang. Sambung lagi sikit"

"Kitaballahi wa sunnati"

"Yes baby. Good girl! Dah jangan tanya lebih-lebih. Nak jadi kuat jangan difikirkan sangat derita. Kena banyak fikir rezeki dan nikmat. Serta ingat betapa tanggungjawap kita ni banyak lagi berbanding nak fikir soal hati dan perasaan sendiri je"

"Hehe. Okay tak tanya dah"

Epik. Moga Allah sayang kita berdua dear sister.


II
Mahu tak sentap bila,

"Zaa, i feel like crying"

"Akak kuat selama ni nak jadi lembik kenapa?"

"Entah. Lupa mungkin"

"Then think"

"Okay baby"

Berteleku muhasabah diri. Ijlis bina nu'min sa'ah

May Allah bless us

3 comments:

chqz said...

"Taraktu fiikum amrain, ma intamasaktum bihima lan tadhillu abada kitaballahi wa sunnati"


meaning of the hadith?

HUMAIRA' said...

maaf tak sertakan terjemahan hadith,

lebih kurang begini maksudnya
"aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, jika kamu berpegang kepada keduanya takkan kamu sesat selama-lamanya, iaitu kitab Allah dan sunnahku"

chqz said...

haha okay terima kasih esyah :)jazakallah khair

 
to the fullest of life. - Free Blogger Templates, Free Wordpress Themes - by Templates para novo blogger HD TV Watch Shows Online. Unblock through myspace proxy unblock, Songs by Christian Guitar Chords