Thursday, September 29, 2011

post exam : sang pencerah



this is a 2 hour movie.

an indonesian film.
ignore the slang .
grab the point.

mungkin nampak seperti filem murah tapi ia punya mesej yang besar.

a little that makes you happy.

why do woman always feel depressed?

"sha, sedih tak comel and boring"




perhaps i forgot to count the blessing that Allah has bestowed upon me.

perhaps i forgot that there are thousand of miserable women, but i'm blessed.

perhaps i forgot that there are hundreds of hungry women, but i've plenty to eat.

perhaps i forgot that there are thousands of women who are imprisoned, but i'm free.

perhaps i forgot that i'm blessed with great people around me.

perhaps i forgot that all the up and down in my life has brought me this tough!




a little that makes you happy is better than a lot that makes you miserable.



p/s : perhaps i forgot that i've you with all your happy gene :)
thanks dear, for being there for me

when you hate everything the most.

sila bersyukur ye sayang-sayang sekalian

Wednesday, September 28, 2011

childish.

sesekali saya rasa saya lah anak manja mak.
even hakikatnya saya anak sulung.

*matang di luar.manja di dalam.kiki

mode : homesick. tak sabar balik SA terchenta.

saya nak makan burger.
saya nak balik rumah.
saya rindu kucing.
saya rindu dia.
saya rindu mereka.
saya rindu guling-guling dengan mak.
saya rindu main masak-masak dengan mak.
saya rindu masak.


okay, enough. sila kembali matang.

Friday, September 23, 2011

jangan biarkan mereka pergi!

saat mentari terbit.
satu lagi hari baru menjelma.
satu hari lagi kita bertambah usia.
kurang satu hari lagi kita menuju kematian.

saat mentari terbit.
membawa seribu peluang dan ruang.
adakah kita membazir lagi satu hari melepaskan pergi peluang yang datang.
adakah kita masih ego mengikut kata hati dan perasaan.
adakah kita masih takut-takut untuk melangkah.

sampai bila perlu bersedih?
sampai bila perlu di situ?
sampai bila perlu teragak-agak untuk bergerak?

ya, hidup ini ujian.
ujian yang hanya ditempuh oleh mereka yang bersikap berani.
berani menentang ketakutan.
berani menghadapi kegagalan.
berani menghadapi kekecewaan.

mereka yang berjaya adalah mereka yang kenal erti kegagalan.
mereka yang mengusai kegagalan dan mampu mengawalnya.

jangan bazirkan lagi satu hari.
tak salah merendahkan ego.
beri peluang kepada diri sendiri.
tak salah mengikut yang baik.

apa pun milik kita hari ini semuanya adalah sementara.
esok lusa pasti akan dipulangkan pada Dia Sang Pencipta.
yang milik kita cuma amal kebaikan.
sebagai bekal di hari kemudian.
ya, amal kebaikan.
amal kebaikan yang terkandung dalam banyak-banyak peluang yang datang.
dan ya! kenapa perlu dilepaskan pergi masa dan hari yang berlalu?
itulah harta sebenar kita!
yang lain semuanya akan pergi.
bukan milik mutlak kita.

semua itu cuma bahan-bahan sokongan untuk kita terus hidup.
kawan yang saling membantu.
saudara mara yang saling menyayangi.
ibu bapa yang punya hampir segala cinta.

tapi hakikatnya semua itu harus pergi suatu hari nanti.

cuma sayangi dan hargai mereka selagi ada.
gunakan kesempatan beramal kepada mereka.

cintailah sahabatmu seperti cinta yang dicemburui para sahabat lantaran cinta antara dua sahabat yang bertemu dan berpisah kerana Allah semata!

ya, sahabat Rasullulah cemburu.

Rasulullah S.A.W menyatakan ketinggian golongan yang berkasih-sayang kerana Allah S.W.T melalui Hadith yang diriwayatkan oleh Abu Malik al-Asy'ari yang bermaksud:

"Sesungguhnya di kalangan manusia ada yang bukan daripada golongan Anbiya' dan bukan juga daripada golongan Syuhada'. Mereka dicemburui oleh para Anbiya' dan Syuhada' kerana ketinggian dan kedudukan mereka di sisi Allah. Para sahabat bertanya: "Wahai Rasulullah,bagitahulah kami siapakah mereka itu ?" Rasulullah S.A.W bersabda: "Mereka itu adalah golongan yang berkasih-sayang kerana Allah tanpa ada pertalian persaudaraan antara mereka dan bukan kerana harta-benda. Demi Allah, muka-muka mereka adalah "cahaya" dan mereka beradadi atas "cahaya". Mereka tidak takut meskipun manusia lain berasa takut, dan tidak bersedih ketika orang lain bersedih. " Lalu Baginda membaca firman Allah yang bermaksud: "Ketahuilah sesungguhnya penolong-penolong agama Allah S.W.T itu, meraka tidak takutdan tidak bersedih (surah Yunuus Ayat 62)".

* it makes me cry.

ya Allah, izinkan aku berkumpul, berusrah dengan para sahabatku di syurga nanti. sungguh aku cinta mereka sepenuh hati hanya kerana-MU.

dan cintailah kedua ibu bapa lantara redha Allah terletak pada mereka.
ridhallahu fil ridhal walidain.



banyakkan peluang ada?
jangan pernah ragu.
selagi ia baik, teruskan!

we do love 8 a.m.

it's almost one week there's no sun in Segamat.
everything was so cold
wrap and cuddle yourself in a blanket.
me myself wrapped in a sleeping bag.


today when i feel the warmth of sun rise.
i miss something.





and realize how beautiful the sun.


1. And by the sun and its brightness;

2. And by the moon as it follows it (the sun);

3. And by the day as it shows up (the sun's) brightness;

4. And by the night as it conceals it (the sun);

5. And by the heaven and Him Who built it;

6. And by the earth and Him Who spread it,

7. And by Nafs (Adam or a person or a soul, etc.), and Him Who perfected hi

m in proportion;

8. Then He showed him what is wrong for him and what is right for him;

9. Indeed he succeeds who purifies his ownself (i.e. obeys and performs all that Allah ordered, by following the true Faith of Islamic Monotheism and by doing righteous good deeds).

10. And indeed he fails who corrupts his ownself (i.e. disobeys what A

llah has ordered by rejecting the true Faith of Islamic Monotheism or by following polytheism, etc. or by doing every kind of evil wicked deeds).

11. Thamud (people) denied (their Prophet) through their transgression (by rejecting the true Faith of Islamic Monotheism, and by following polytheism, and by committing every kind of sin).

12. When the most wicked man among them went forth (to kill the she-camel).

13. But the Messenger of Allah [Salih (Saleh)] said to them: "Be cautious

! Fear the evil end. That is the she-camel of Allah! (Do not harm it) and bar it not from having its drink!"

14. Then they denied him and they killed it. So their Lord destroyed them b

ecause of their sin, and made them equal in destruction (i.e. all grades of

people, rich and poor, strong and weak, etc.)!

15. And He (Allah) feared not the consequences thereof.




i miss you.

Monday, September 19, 2011

something to be yelled out.

you may never know what results come of your action but if you do nothing, there will be no result
-mahatma gandhi-

success seem to be connected with action, successful people keep moving, they make mistakes but they don't quit.
-conrad hilton-

the best way to finish unpleasant thing is to get started!
-anonymous-

everything you want is also wants you, but you need to take action
-jules renard-

tough time never last, but tough people do
-robert H.schuller-



lari! sambung study!

the morning air.

then i found the reason why.
the reason i feel glad if i'm able to stay after subuh.

waving at the flying birds.
stand beside the window and taking deep breath.
a refreshing morning in segamat.
the mist between the mountain view.

what more could i have ask for?

they said that the darker the sky,
the more concentrate the oxygen.
then i know i won't miss this chance.

and i miss the moment when i'm with my mom.
jogged around the lake in shah alam.
saw the old couples jogged together.
some groups of people taichi-ing
while some do qi-gong i guess

i just love the morning air!

macam ada orang pernah cakap dia pun suka morning air, siapa eh?


i'll start the final exam today.
pray for the best.
rabbuna yusahhil.

Friday, September 16, 2011

rejuvenating the iman

we are put in situations to build our character.
not to destroy us.

tercampak kau di mana jua ada hikmahnya.
jangan pernah kau sesal.
hidupkan dirimu!

jangan pernah bagi dia mati walau sedetik.
biarpun merangkak kerana itu tetap usaha.
jangan pernah gusar kerana Dia sentiasa ada.

berjalan di muka bumi.
melihat sekitar.
hijrah ke sana ke mari.
terkontang kanting keseorangan.
dalam bimbang menaruh harap pada diri sendiri agar terus gagah.
bagai terdengar kata cabaran,

"can you leave alone? then prove it!"

betul satu kemampuan atau hanya tercabar dengan kata.
itu aku tak pasti.

ada beberapa insan yang punya keistimewaan menyentuh hati.
biarpun jauh.
biarpun bertahun tidak bersua.
aku yakin cinta ini cinta yang dicemburui para sahabat.
berpapah menempuh hidup.
agar mampu berlari girang di taman firdausi

terima kasih teman.
janji kita bersama ke syurga?



Thursday, September 15, 2011

living the life.

biarlah rahsia hingga tiba saat waktu.

lately ni banyak post yang macam tunggang terbalik.
i guess sebab ada something yang i tak spill out habis-habisan.hurm

"mak, macam mana ni?"

yes, only she know the real me.
she know what is the best for me.
there's something i can choose.
and there's something i need to follow.

do calm dear aishah.
pray hard only for the best.
only from HIM

kata mereka ada perkara yang tak perlu diucap.
kerana perkara itu akan berkurang jika dizahirkan.
cuma diucap pada dia sang pencipta.

biarlah rahsia hingga tiba saat waktu itu :)

yes, i do fall for it

semacam gila jumpa video and lagu jiwa. *bukan jiwang excuse me
berjimba sakan.
im in love with the art.much!

just discover something
awesome!
poems, songs, music, etc.
okayy, sila control diri.


EHEM. cik kak, awak tu nak exam.
settled with one paper. *actual total papers are SIX
tinggal esok nak date dengan mr.lec discus the answers
my first paper will be the english language paper.
need to grab the mood.
well i'm good with language but then, need the mood.


"kak ape maksud meja?"

"ape?"

"meja"

"arab ke melayu ke english?"

kena set otak for each language.
then i guess i'm not good enough yet.
planning for french and spanish.
germany macam awesome.
tapi eman kata,

"tokse la mu, german gopoh"

*cis. dah la tak beli swatch esyah!
eman = sepupu dok germang


mustafa davis

taheera rosheena

i'm a picker.
bukan senang mencipta seni.
seni yang punya nilai.
ayuh! orang seni kini bukan di jalanan lagi.
bukan seni jiwang meremang semata.

come on guys, era jiwang meremang dah tamat!

"twin, kita nak travel the world kan?"

explore the world beyond something to discover new things.
may everything eases by Allah.






running to you



Although time and space
have displaced us
i know we are not in different places
As I speak this I am racing
Running
Although my feet won't touch the pavement
Yet as you hear this I am running
Racing

its hard to pen a poem
my body still
my heart has a heart of its own
its left me and made its way
alone
on its own
to your home
to its home

my love is racing to you
running
until you can feel its traces through you
racing running to you

i have no knowledge of the book
yet even the Ifrit couldn't cover the distance
That my light my love
Is covering this instant

as i speak this
my love is racing running
as you hear this
my heart is racing coming

should i be more patient
but im not much for waiting
when my every waking
moment
is facing
your face

while i speak this
im racing
as you hear this
im running

my heart is racing running
to you

Wednesday, September 14, 2011

study week.

got nothing to say tapi rasa macam nak spill out something.

final exam tinggal sedetik dua lagi.
normal habit time study week, awal-awal mesti layan movie, main-main dulu
but i'm strictly ask myself to focus on study.

"please la aisha jangan main-main, u're old enuf!" bunyi macam kejam

kadang-kadang i feel like, kematangan tu kejap datang kejap hilang,
yes, ada masa kita boleh gila, ada masa boleh gedik, ada masa kena tegas.

"people will never know the real you aisha until they know you well"

takpela kan, let people judge me or even under estimate me.
i'm not losing anything.ehe

"biar kita lebih baik dari yang disangka" :)

for the mean time, banyak yang berlaku keliling ni, banyak juga perkara-perkara tak comel. but i guess i've choose to be heartless. small things are not in my mind.

study week hari-hari ada meeting. macam seronok. sebab i'll plan my schedule. kalau tak mesti bermalas-malasan je. *tak sudah-sudah malas dia tuh! by hook by crook, before 2pm mesti dah settle chapter ni, by 9.30am mesti dah baca ni otherwise memang takde masa lagi dah!

fasta'inu bis sobri was solah
"mintalah pertolongan dengan solat dan bersabar"

ps : hopefully this sem tak payah main pondok-pondok lagi dah =.=

i miss shah alam.
i miss home.
i miss my twin.

Tuesday, September 13, 2011

mom's favourite!


all those mom's favourite!
mak selalu beli kacang-kacang, satu hari..

"mak tengok walnut ni rupa dia pelik la, macam otak manusia, mesti dia ni bagus untuk otak.hurmm"

kami anak-anak melihat mak dan hanya mengiyakan.haha



bukan cinta biasa.


nah! buat yang rindu-rinduan :P

Sunday, September 11, 2011

something that we always ignore

*ini adalah entri panjang, sebuah luahan rasa mungkin


Dah lama rasanya tak tengok movie or layan novel jiwang meremang.

I guess it’s a good development of myself.ehee


Mak selalu pesan,

“we’re living on the reality, kenapa perlu selalu melayarkan diri dalam alam yang fantasi?”


Yeah, memang kita baca novel or layan movie yang kebanyakannya punya teladan dan pengajaran. Tapi berapa banyak pengajaran itu yang meresap dalam diri kita?

Bukan kita selalunya lebih banyak berkata,


“ouhh sweetnyee dia nihh”

“hape la dia ni buat camtu”

“jahatnya dia!!”


Kita pula berlebih-lebih. Hakikatnya itu lakonan semata. Adakah kita meletakkan diri kita pada posisi yang akan mengambil faedah dan manfaatnya atau sekadar hiburan semata?


Dulu saya punya prinsip, apa pun yang saya buat mesti punya manfaat kerana saya merasakan hidup ini miliki tujuan yang jelas. Saya rasa sayang untuk membazir waktu walau sesaat untuk sesuatu yang tiada kaitan dengan tujuan hidup saya! Itu dulu, dalam dunia hebat penuh tarbiyah. Tiada halangan untuk menjaga amal. Bila segalanya sangat menyokong dan membantu pertumbuhan rohani yang sihat. *notes untuk junior-junior hira’. Saya akan memilih movie yang saya nak tengok. Dari aspek apa yang movie itu akan bantu saya. Kadang-kadang tiada pengajaran yang menarik pun, tapi mungkin teknologi pembikinan atau soundtrack movie tersebut menarik, kenapa tidak kita aplikasikan dalam pembikinan movie islami? Mana tak bosan movie islami kalau tiada kemajuan dan mengikut trend semasa. *saya bangga dengan pelajar sekolah batch saya dulu yang suka buat persembahan menggunakan teknologi yang hebat dan menjadikan persembahan islami nampak awesome! Dah macam filem Hollywood!


Dulu pernah beberapa kali terfikir, kalau quran tu kitab yang mukjizat dan yang paling sempurna, kenapa perlu kita baca yang lain, sedangkan quran sudah mencakupi segalanya? Lalu saya berfikir, ada baiknya baca buku-buku lain dengan menjadikan isi quran itu lebih kukuh. Contoh, dulu ayat-ayat berupa saintifik mungkin nampak tidak relevan di mata sahabat, tapi untuk kita di hari ini ia sangat menakjubkan! Kita baca quran hari-hari mungkin tak perasan, tiba-tiba ada satu kenyataan atau artikel yang dikukuhkan dengan bukti saintifik, bukankah itu menambahkan keimanan kita? Teringat satu slogan dalam makmal sains di sekolah dulu, “Sains meningkatkan ketaqwaan” .


FYI, keluarga saya tak punya televisyen di rumah tapi sangat up-to-date dengan movie dan kami memilih movie yang ditonton! Dan pastinya kami akan mencerna movie tersebut. Supaya ia bukan sekadar hiburan tapi juga menambah iman dan taqwa.


Teringat kak iffah comel dengan slogan suami soleh dia, “takpeee yang penting iman dan taqwa”

Tak dapat makan kat Dining Hall pun, “takpe la makanan dah habis, yang penting iman dan taqwa”

:D *terbayang gaya kak iffah yang comel! *tak, tak, kite tak rindu kak iffah pong!


Hari ini, saya membelek buku yang diberikan oleh seorang sahabat *jazakallah shahir J dan itu yang saya catatkan dalam entri sebelum ini. Hebatnya kuasa percaya seorang Asiyah, yang juga tidak mustahil untuk kita lakukan. Satu penyerahan diri kepada Pencipta yang Agung secara total!


Baru-baru ini penghijrahan keluarga prof muhd kamil Ibrahim dan puan roza juga telah disingkap rahsianya dalam tulisan blog puan roza. Sewaktu rumah mereka dilanda musibah banjir, mereka sejukkkan hati dengan berkata, “takpe, nanti Allah gantikan kita dengan rumah di Tanah Arab” dan hari ini impian itu menjadi reality. Bukan mudah untuk kita manusia biasa bila dilanda musibah untuk mencari satu distraction supaya rasa sedih kecewa itu tidak menguasai diri. Ia adalah satu reaksi berhadapan dengan ujian dengan penuh penyerahan diri kepada Allah. Dan ya, allah itu maha mendengar. Dan sungguh dia lebih dekat dari urat lehermu.


There you go, if you believe.


Kembali kepada point utama. Allah sudah ceritakan kisah Asiyah dalam kitabNya dan ia berulang lagi kepada keluarga Prof Muhd Kamil dan Puan Roza, maka benarlah sejarah itu berulang dan Al-Quran adalah panduan hidup terhebat!


Pada suatu ketika saya menangis teresak-esak merisaukan peperiksaan SPM saya, mak memujuk dengan berkata,


“takpe Aisha, Allah tu dah banyak keajaiban yang Dia buat, everything can changein a blink of eyes, nikmat and rezeki Allah itu is always there for you. Tinggal kita je nak cari, no one dies for SPM, there’s still much time for you, or even maybe you don’t get good grades you still can be a successful person in other way, come on anak mak!”


Wuuu, serius sedih time ni. But praise Allah I’m blessed with a wonderful mom!


ps : kenapa macam homesick ni?

Saturday, September 10, 2011

believe, work and keep praying!

if Allah is against you, then what hope do you have?

ANYTHING at ANYWHERE in ANYTIME!


Asiyah, the Firaun's wife siapa sangka dalam kesengsaraan hidup beliau,
once she pray to Allah,

"My Lord build for me a home with You in paradise and save me from Firaun and his work, and save me from Zalimun ( polytheists, wrongdoers and disbelievers in Allah) "
[ Quran 66 : 11]


free yourself from the control of stress, anger, sadness nor frustration

kita baru kena assignment bertimbun, bukan kena seksa dengan firaun
baru kena kawan curi tulang bukan kawin dengan firaun

see how Asiyah controlled herself!
she keep believing God and she got it!

Friday, September 9, 2011

i wont invite the panda back but it's here.


tahu kenapa panda?
mungkin juga comel dan gebu.
tapi panda punya dark circle keliling mata.
bagi manusia ia petanda tak cukup tidur, kepenatan atau kesedihan.

i promise myself i wont let the sadness drag me again.
never again!



Thursday, September 8, 2011

spending 50 hours away from campus : meeting the inspirations


an escapism to KL :)


puas melelahkan diri dengan assignment dan test yang menggunung.
lari kejap finding some distraction.
the so-called distraction which inspires me much!

great thanks to mia, insan and nurul ilham :)

before pergi, semangat settlekan semua kerja. *kalau tak mesti malas-malas je nak buat.
alhamdulillah perjalanan yang dimudahkan. i enjoy the journey :)

overnite at mia's as kak adah nak kawin this weekend tapi tak dapat datang, so datang awal sikit dengan harapan nak tolong-tolong tapi dapat tolong basuh pinggan je and teman ade budak nakal tidur :)

"haa, bagus la aisha datang, xde la nanti budak tu menyemak kat bilik kte"

meeting the old friends. insan and ilham. eheee.
jangan gaduh-gaduh. tak comel! :P

travel dengan fikiran melayang berfikir tentang group assignment yang ditinggalkan.
conference through phone. well done girls! korang memang hebat! azrein, sarah and dian :)
sambil-sambil menunggu orang, bus, train, flight, discuss assignment through phone!
and at last, everything settled! *kena sujud syukur ni!


he's someone i adore so much dari dulu.following his blog
but as usual i always prefer to be a silent reader.
first time jumpa di dewan muzium shah alam suatu ketika dahulu.
then pernah beberapa kali bertegur di sekitar kampus.
juga sekali dua bergambar jika ada majlis anjuran universiti.
beberapa kali bertamu dalam majlis perkongsiannya.
berbual sesekali dengan isterinya jika berjemaah di masjid dan di ofis.

prof. dr.muhd kamil ibrahim :)

beliau telah berhijrah ke madinah bersama keluarga.
sangat terasa kehilangannya di bumi segamat.
Allahu yusahhil alaykum!
moga diiizinkan Allah bertemu lagi di lain waktu dan ketika.

i got a sudden, killer question.

"aisha blaja pandai tak? CGPA berapa?"

"hurm? ouh adalah sikit 3.**"

"belajar rajin-rajin ok? maintain pointer "

i guess it's a kind of encouragement to further until phD.
insyallah prof :)


yeah. perjalanan dan pengalaman hidup sangat memberi pengajaran kepada kita.
perhaps it's the true teacher of life.
everyone of us may have different experiences.
macam pernah dengar suatu masa dahulu,
antara shortcut untuk dapat ilmu adalah melalui perkongsian pengalaman dengan orang lain.

so guys, do share!

p/s : i got a nice meeting with kak sara and the twin! :)
i think i should put away a few inc dari tahan segan tu. ehee

"i rasa muka i dah kempis balik"

"i tahu.."

grrr. *kantoi




Thursday, September 1, 2011

eid : the celebration.

we will never know when it's the upside down of our life.
but we need to prepare for it.

bila satu keturunan duduk keliling meja.
bukak satu hot topic.
then tiba-tiba rasa hopeless.haha
then gelak terburai tengok si shembam joget-joget.

tak termasuk lagi hopeless dengan menganyam ketupat.
bertekak dengan pakcik jual daging 'koba'

"beso kepala lembu ni pakcik"

"a'ah daging koba ni nak"

"kerbau?"

"dok, koba"

"kerbau la tu"

"koba"

hurmm..pun bolehh la pakcik



and my first experience working with the piping bag.
rasa macam nak bergaduh je nak dough kuih tuh.haish.
sampai kena wish goodluck semata sebab piping bag.
what a experience :)

"okayy, lets make a deal, i cook appetizer and main course, you buat dessert, boley?"

SOON! SOON! one day if Allah willing :)


video

nana and zafrano!

nampak tak belakang tu tengah hangat borak?
there's where i've been torture about the ******
tahu lah muka dah masuk umur 20 =.=

being alienated.


being alienated on the last nite of ramadhan at masjid negeri kuantang.

cuti internet for a week.
what a week!

selamat hari raya semua!
jangan lupa perut tengah diet.hehe

terlalu banyak yang berlaku.

for my dear twin,
"i'm just too tired for all these, lets just ignore it. somehow i'm still waiting for your blog!"

keep praying for the best :)
 
to the fullest of life. - Free Blogger Templates, Free Wordpress Themes - by Templates para novo blogger HD TV Watch Shows Online. Unblock through myspace proxy unblock, Songs by Christian Guitar Chords