Sunday, January 30, 2011

rise up for ummah!

hey dear foot,move la!!
jangan nak gedik-gedik ligament tergeliat lagi.
u'hve see the way rite? wut r u waiting for?
move! move!

tunjang hidup itu dua.
as khalifah and hamba.
itu prinsip saya.

teman hidup itu juga dua.
quran best friend saya dan sunnah kecintaan saya.

dulu saya tak hebat sangat pun baca quran.
masuk tahfiz niat nak betulkan bacaan n dunia pun nak kiamat so why not take the chance.
*itu lah otak budak 12 tahun buat keputusan.
but then bila masuk tahfiz jumpa ramai orang hebat.
"eh arini abg tu jadi imam tau,cepat bangun nnt masbuk plak"
*itu memang SANGAT tak bley bla okeyy
bila saya dah bergelumang dengan quran.
dah macam menyanyi dengan quran.
alunan yang menusuk jiwa.
kadang dengan tafsir mengalir air mata.
kadang terdetik,
"ohh handsome nye nabi yusuf ni kan"
"ohh hebatnye maryam ni kan"
urrmm banyak lagi kisah best dalam quran.

masa kecik-kecik dulu dah khatam pun kisah 25 rasul tu.
hafal sebijik-sebijik lagi.
tapi cam tak heran pun. *ish.ish jahil sgguh kanak-kanak.

bila dah besar skit.
ohhh mann,aku jatuh cinta dengan muhammad ibnu abdullah itu.
dia sgt awesome!!
kadang bila rindu memang nangis sebab rasa bestnya kalau rasulullah ada.

dan kini.
ummah tergolek.
ummah merintih.

saya?
saya kan orang islam jugak?
apa saya nak buat ni?

tanggung jawap untuk menegakkan islam ada pada bahu setiap umat islam yang mengucap dua kalimah syahadah.
selagi islam masih belum di tempatnya kita tak boleh berhenti bertindak.

bertindak macam mana?
belajar!
ajak ke arah kebaikan!

ingat! jangan berhenti!

4 comments:

+akufobia+ said...

alamak.lampu traffic light merah.

Ada said...

eca hebat. terharu baca :)

Huda Azam Abas Asar said...

"eh arini abg tu jadi imam tau,cepat bangun nnt masbuk plak"

yekk..aku tak termasok dlm golongan tersebot kn heheh..

tu la dl masuk maahad niat ntah hape hape..ikt member je..but dat's the wisest decision i've ever made..smoga kte mendapat syafaat Quran di akhirat nnt~ameen

HUMAIRA' said...

encik oren : gedik.gedik plak nak traffic light.

ada : erk.hebat ke? takat luahan hati je kot.hahaha.nyway thnx n all the praises belong to HIM :)

huda: ngee.time2 cani la ko tanak ngaku.yg jd pom2 gurl bagai dgn jadon tu hape.A is for ****.....hahaha.

 
to the fullest of life. - Free Blogger Templates, Free Wordpress Themes - by Templates para novo blogger HD TV Watch Shows Online. Unblock through myspace proxy unblock, Songs by Christian Guitar Chords