Friday, February 3, 2012

Shoot dalam usrah

Shoot.
Kalau ada masalah hati susah nak update blog. Is that so?
Kalau tak banyak assignment yang guna lappy juga malas nak update blog.
Kalau eager sangat nak share something, i prefer to shoot it to twitter.

Let's shoot something dari bulatan gembira tadi.

I
Dakwah itu tidak tertegak atas semangat semata-mata. Bahtera itu tetap akan terus belayar walaupun tanpa semangat. Orang lain masih terus melangkah. Nak kena tinggal?

II
Dalam satu kisah seorang tokoh yang sepatutnya memberi syarahan utama tapi dia turut serta datang awal dan membuat persiapan dewan, menyusun kerusi dan sebagainya. Bila ditanya mengapa beliau melakukan sedemikian, jawapannya mudah,

"Aku tak tahu amal yang manakah akan diterima Allah"

Shoot. Tepuk dahi sendiri.

III
Anda islam? Islam pada kad pengenalan sudah cukup?

Islam itu perlu menyeluruh. islam pada fikiran dan akidah. Islam kah cara pemikiran kita? Islam juga perlu pada akhlak. Nama islam tapi akhlak islamnya di mana? Belajar di sekolah dan ditinggalkan celah-celah buku teks? Juga semestinya islam pada perasaan. Seterusnya pasti islam pada amalan dan tingkah laku. Kalau cara cakap serupa yang bukan islam. Errr. Itu susah dik.

Islam itu bermula dengan seorang pemuda. Seterusnya membentuk keluarga. Pastinya individu seorang wanita  yang diperlukan bagi membentuk keluarga muslim sangat memerlukan individu wanita muslim yang sama hebat seperti pemuda yang tadi. Maka, pembentukan seorang wanita muslim tidak seharusnya pernah dipandang mudah. Tugas membentuk keluarga itu terletak pada keduanya.

Isteri bukanlah setakat tukang cuci baju, tukang masak, tukang kemas rumah. Itu semua kerja bibik. Jadi untuk mengangkat martabat seorang isteri tidak bermakna perlu menggaji bibik tetapi turut sama terlibat dalam mendidik, menanam nilai rabbani dalam sebuah rumah tangga.

Errr. Tugas isteri.

Mencungkil nilai khalifah. Merangsang jiwa hamba. Menyemai benih amal soleh. Menyubur iman dan taqwa. Qudwah hasanah pasti posisi paling mustahak. Sabarnya dalam menyusur laluan hidup berumah tangga, dalam mendidik jiwa-jiwa muda khalifah.

Errr. Tak punya pengalaman lagi. Naqibah dah memandai masuk bab BM.

Shoot. yang jelas, islam itu harus pada semua aspek hidup.

IV
Shoot. Banyak lagi. Tapi tak berjaya dihurai strukturnya. Heh. Masalah hati? Astaghfirullah. Mungkin banyak ayat-ayat akademik untuk assignment bersusun dalam otak.

Errr. Atau mungkin sebenarnya semakin kita banyak membuka mata hati semakin banyak yang dapat ditafsirkan. Semakin banyak yang terasa di hati. Seperti tadi budak comel yang bergenang air mata memikirkan nikmat tuhan bila banyak mentadabbur ayat, melihat bukti kekuasaan-Nya. Bergenang di sepanjang bulatan gembira berjalan.

Juga terasa ada rasa suam hangat menyinggah.

Allah hadirkan ujian untuk menguji dan merindui hamba-Nya.
Bila diuji apa langkah pertama kita?

Demam. Mana pandol?
Sakit perut. Mana minyak?
Highest result. Yeahh.

Allah letak mana?

Sakit. istighfar selawat dulu. tenang hati. telan and sapu ubat pelan-pelan.
Dapat nikmat. ucap syukur. kurniaan Dia.

Allah letak depan dulu.

Moga Allah redha.

"aishah ni cakap makna mendalam"
"errr. namau cakap dah!"

Hey, gedik duduk kat dalam senyap-senyap!
4 comments:

jhnrdzi said...

aku suka part si penceramah yang tolong kemas kan dewan itu, sangat humble peribadi beliau (:

HUMAIRA' said...

ehe. hai bro. lama tak nampak :)
cool kan dia? malangnya aku dah tua tak ingat siapa nama dia. nanti aku geledah note book lama-lama

ha|ana|zak25 said...

dia, imam hassan al-banna

HUMAIRA' said...

iqa : haa, betul la. rasa mcm dia tp tak confirm. nyway jazakillah ya uhktie! :) miss you!

 
to the fullest of life. - Free Blogger Templates, Free Wordpress Themes - by Templates para novo blogger HD TV Watch Shows Online. Unblock through myspace proxy unblock, Songs by Christian Guitar Chords