Sunday, January 13, 2013

serikandi

Setiap insan yang lahir ke dunia dihantar dengan misi hidup mencari bekal ke akhirat. Berkompaskan Al-Quran dan As-Sunnah. Macam mana nak hidup kalau kompas sendiri tak tahu nak baca, tak habis hadam. Terus teraba-raba dalam hidup sendiri. 

Sungguh dunia yang sangat sementara. Sungguh dunia yang penuh dengan perhiasan sementara. Janganlah kita silau dek kemilaunya perhiasan yang sementara ini. Jangan biar perhiasan ini menghalang kita untuk terus mara, terus melangkah laju mencari redha dan sayang Allah. 

"Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan, berupa wanita-wanita, anak-anak, harta benda yang tertumpu dalam bentuk emas dan perak, kuda pilihan, haiwan ternakan dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik"
- Ali Imran 14

Tajam ayat ini menikam hati. Adakah kita silau dengan bahagian awal ayat tanpa kita sedari di sisi Allah lah tempat yang terbaik. 

Lahirnya sebagai seorang wanita yang dibawa bersamanya pelbagai pintu-pintu fitnah. Kunci pintu itu pastinya terletak pada dirinya sendiri. Memilih untuk menjadi fitnah atau kunci kemuliaan. Menjadi kunci kemuliaan dengan memilihara hati, mendidik iman dan membina taqwanya. Sentiasa berada dalam kawalan emosi dan mengasah kebijaksanaan akal. 

Sungguh hati seorang gadis yang tidak miliki apa pun, tersangatlah hina dengan amal-amalnya yang seciput, belum lagi ditolak dengan amal-amal yang entah ikhlas dan diterima Allah atau pun tidak. 

Cuma dia sentiasa ingat pesan dan misi didikan mak abahnya. 

"Hidup ini adalah perjuangan aishah"

"Hidup ini sementara aishah"

"Orang Islam dan beriman mana ada istilah malas"

"Orang sibuk kejar sayang Allah takde masa layan perasaan remeh temeh"

I'm just too busy to gain Allah's love. Mohon sahabat sekeliling sama-sama membantu, menyokong dan berpimpin tangan ke sana. Mohon bakal suami, mertua, majikan tergolong dalam golongan yang sama.

”Para penghafal Al Quran itu adalah pembawa panji-panji Islam, tidak sepatuutnya ia berleka-leka bersama orang yang leka, atau melupakan (tujuan hidup yang tinggi) bersama orang yang lupa, atau melakukan perkara-perkara yang sia-sia bersama orang yang melakukannya; sebagai mengagungkan hak Al Quran itu”.

Impiannya menjadi serikandi Islam yang gagah di medan amalnya. 
Impiannya cuma mencari cinta Allah.

Allahu Allah.
Ya Rasulullah salamun 'alaik.

Tiada cinta, tiada rindu yang lebih agung dari ini.

Moga Allah makin sayang.


No comments:

 
to the fullest of life. - Free Blogger Templates, Free Wordpress Themes - by Templates para novo blogger HD TV Watch Shows Online. Unblock through myspace proxy unblock, Songs by Christian Guitar Chords